Koesteren of loslaten

Koesteren of loslaten

Gelukkig Nieuwjaar! Echter die bewuste eerste nacht kan ik de slaap niet vatten. Want mijn hoofd maalt. Vragen bestormen me zonder dat ik het antwoord weet, zoals; Wat zal dit jaar brengen? Hoe zal het mijn ouders vergaan? Zullen we een goede bezetting hebben? In tegenstelling tot mijn optimisme van het oude jaar, treed ik het nieuwe jaar met getob binnen. Terwijl de uren doortikken dient een nieuwe dag zich aan. Dan opper ik om achterelkaar naar Caldas de Monchique te rijden en één voertuig daar te laten staan, om heerlijk bergafwaarts te kuieren door het landschap dat wij koesteren. Zo worden wij op de eerste dag van het jaar beloond met een veelkleurige zonsopgang en al evenzo veelkleurige bloesem- en bloemenpracht. Hierdoor zijn de twijfels als sneeuw voor de zon verdwenen. Zonder dat ik er erg in heb, kan ik loslaten.

Loslaten en vertrouwen

Zo gaan loslaten en vertrouwen hand in hand. Het zijn prachtige kwaliteiten als je ze beheerst en voor mij een speeltuin van ‘trial and error’. De tweede dag van het nieuwe jaar krijg ik de volgende uitdaging. Na een geduchte voorjaarsschoonmaak volgt een bezichtiging van ons huis. Spannend, want ineens zien we allerlei imperfecties die we last-minute willen corrigeren. Op een gegeven moment moeten we loslaten want dan komen de kijkers. Een intelligent jong stel, in het bezit van een aantal panden in de betere wijken van Londen zouden hier zo nu en dan willen bivakkeren en wellicht verhuren. Zij koesteren een ultieme wens; uitzicht en een zwembad. Ondanks drie weken zonovergoten weer met magistrale vergezichten was het uitgerekend op deze dag zwaar bewolkt. Desalniettemin reageren ze enthousiast. Weer een les in loslaten.

Van de City naar Biologisch boeren

Terwijl ik mij bezorgd maak over de catastrofe in Australia en de daarmee samenhangende klimaatverandering stuit ik tijdens mijn ochtendwandeling op een Engelse vrouw. Haar gezicht straalt een enorme rust uit. “Kom hier!” roep ik verschrikt naar Joy. Want achter haar huppelen vier vrolijke geiten. De vrouw lijkt onverstoorbaar. Als ik Joy stevig aan de riem heb, wuiven we elkaar vriendelijk gedag. Zonder geiten zouden we met elkaar uitgewisseld hebben. Samen met haar man zijn zij het voorbeeld van loslaten. Onverhoopt hebben zij hun drukke jobs in The City vaarwel gezegd, een ruïne in Monchique gekocht en zijn biologisch gaan boeren. Nu koesteren zij honden, kippen, konijnen, geiten en varkens op hun groen glooiende landgoed.

Hoofd- en hartzaken

Zonder dat ze het weet geeft deze bijzondere vrouw mij een signaal. Scheid hoofd- van hartzaken. Houd je niet te veel bezig met wat er in de wereld gebeurd of wat de toekomst brengen moge. Je hebt er geen vat op. Geef jouw bijdrage aan een betere wereld, daar waar jij het verschil kunt maken. In het leven moet je koesteren wat voor jou emotionele waarde heeft, voor de rest is het loslaten geblazen.

 

Extra reistijd

Dan komt het moment dat mijn ouders op vliegveld Faro aankomen. Onze lieve oppassers passen dit keer op mijn ouders’ huis en de dieren. Vanaf het moment dat ik mijn ouders in mijn armen sluit kan ik alles wat mij hiervoor bezig hield, loslaten. Want we koesteren iedere dag die we samen delen als een feest. Leven in het moment is makkelijker daar we voelen alsof ons extra reistijd saampjes gegund is. Gestolen uren. Omdat we vorig jaar niet hadden kunnen bevroeden dat we gezamenlijk pa’s 92ste verjaardag zouden vieren, nog wel op de Casa in Portugal. Met als groot cadeau een zonovergoten dag, 19 graden en dat begin januari.

Koesteren of loslaten?

Met koesteren of loslaten los je veel op. Het is immers net alsof je een boekenkast opruimt en schift welke boeken wezenlijk voor je zijn en je wilt herlezen en welke je wilt weggooien. Want boeken die slechts je kast vullen, maar jou niets te bieden hebben, zijn ballast. Omarm dus datgene wat je wilt koesteren en laat los wat daar niet bij past.

Om te koesteren of los te laten heb ik de volgende tips;

 • Laat los wat niet bij je past, of waar jij energie aan verliest
 • Koester en omarm diegenen die je dierbaar zijn
 • Houd je bezig met dingen waar je het verschil kunt maken, zingeving
 • Weet hart- van hoofdzaken te scheiden
 • Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, want het loopt toch altijd anders
 • Doe iedere week iets uit je comfortzone, dit om je angsten te tarten
 • Doe dat wat je hart je ingeeft en waar je blij van wordt
 • Soms heeft het leven iets anders voor je in petto, sta dat niet in de weg
 • Wandel iedere dag in de natuur
 • Deel je twijfels en angsten maar blijf er niet in hangen
 • Leef alsof je laatste uren geslagen zijn