Op basis van vertrouwen

Op basis van vertrouwen

Beide zitten gemoedelijk thee te drinken aan de gemeenschappelijke tafel op het terras. De vrouwen wisselen honderd uit, terwijl hun ogen twinkelen. Ze zijn zichtbaar blij elkaar weer te zien. “Is het lang geleden dat jullie elkaar voor het laatst gezien hebben?” vraag ik niets vermoedend. Beide lachen hartelijk om mijn opmerking. “ Vorige week nog, maar er is nu eindelijk tijd om uitvoerig met elkaar te spreken. We zijn hartsvriendinnen, beide getroffen door het noodlot hebben we het geluk gevonden elkaar te ontmoeten. Er was meteen een klik. Ach, het is een lang verhaal.” Haar ogen knijpen toe, ze slikt en het lijkt of haar blik naar achteren gaat, naar een ver verleden. Gedurende de week komen de verhalen los, beide zijn op jonge leeftijd hun man verloren en delen nu lief en leed door dik en dun op basis van vertrouwen.

Vertrouwen als basis

Want is een basis van vertrouwen niet het fundament van iedere relatie, en is zelfvertrouwen niet nodig als ondersteunend pilaar? Bovendien hoe weet je of iemand te vertrouwen is? Volgens mij voel je dat meteen. Zoals je ook een ‘hunch’ kunt krijgen, dat je wellicht niet kunt onderbouwen, als iemand onbetrouwbaar is. Een relatie die de tand des tijds doorstaat is steen voor steen met wederzijds vertrouwen opgebouwd. Door weer en wind wordt de fundering getest en bekrachtigd.

De aap uit de mouw

Hoe naïever, hoe eerder je vertrouwen beschaamd wordt. Hoewel ik het nog niet verleerd heb, was ik vroeger zo naïef als een deur. Onbevangen ging ik er van uit dat iedereen dezelfde waarden en normen patroon hanteerde.  ‘Common sense’. Het tegendeel werd bewaarheid. Zo had ik een vriend die mij verwoed faxte als ik voor werk op reis ging. Het benauwde mij. Ondertussen droomde ik dat hij ook met andere vrouwen amoureuze betrekkingen had. Op een gegeven moment kreeg ik een heldere ingeving die mij uit de droom hielp. Ik belde vanuit São Paulo en stak meteen van wal; “ Volgens mij houd ik meer van jou als jij van mij.” “Dat kan,” antwoordde hij afwezig. Meteen wist ik dat ik mij moest voorbereiden op een afscheid. Na twee weken ontkenning kwam de aap uit de mouw, die aap was een andere vrouw.

Web van leugens

Immers, al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel. Die mensen die terloops mijn pad kruisten en aangaven een dubbel leven te leiden, gaven blijk van een fundamentele onrust. Verslaafd aan de spanning die een huichelachtig web van leugens te weeg kan brengen. Vaak slim en creatief doen ze je geloven dat deze manier voor alle partijen gunstig is; zonder alle partijen bij deze (onbewuste) keuze te betrekken.

Zielsmaten

Net als die twee vriendinnen prijs ik mij dol gelukkig met mijn zielsmaat. Al dertien wandelen we lichtvoetig door het leven zonder dat wij serieuze kwesties uit de weg gaan. Als twee zielen met één gedachte zijn we volledig op elkaar ingespeeld. Het hebben van een basis van vertrouwen maakt dat je niet bezig bent met gissen; ‘Hoe zit het nou met hem of haar? Wat doet hij/zij nu?’ Want je voelt je kunt die ander volledig vrij laten.

Zoals de waard is

Ook hebben we het geluk dat op een handvol na, alle gasten/vrienden die ons tot nu toe bezocht hebben (in 12,5 jaar) uiterst betrouwbaar zijn. Er is naar ons weten nog nooit iets gestolen. Als je kwaad wilt kun je een fles wijn pakken uit de koelkast pakken zonder het op het lijstje schrijven. Op basis van vertrouwen doet men dit niet. Als er iets per ongeluk breekt wordt het altijd vermeld. Daarom noemen wij onze gasten die terugkomen vrienden. Want zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

Open deuren

Echter de daadwerkelijke basis van vertrouwen ligt niet bij die ander, maar in het vertrouwen in jezelf. Hoe trouwer je bent aan jezelf en zelfvertrouwen hebt, hoe meer je mensen aantrekt die jouw vertrouwen niet zullen beschamen. Ze passen naadloos bij wie je bent. Mocht je in een relatie zitten waarbij je continu in gedachten bezig bent met die ander. Dat je bij jezelf nagaat wat deze mogelijk doet of denkt, omdat iets in jou het niet vertrouwd. Wees eerlijk, naar jezelf en de ander. Verhelder samen dat wat je niet vertrouwt en krijg je smoesjes op het rekwest, weet waar een schijnheilige deur gesloten wordt gaat een betrouwbare deur open.