Tel je zegeningen

Tel je zegeningen

“Wat neem jij aan positieve dingen mee het nieuwe jaar in en wat wil je in dit jaar achterlaten?” vraagt Eus, terwijl wij langs de wilde westkust wandelen. We kijken elkaar aan en roepen in koor; “Vertrouwen!” Dat nemen we mee.  Als we naar dit jaar terugkijken hebben we met tal van zaken mazzel gehad; een goede gezondheid, diepe verbondenheid met elkaar en met dierbaren om ons heen. Bovendien kunnen we onze ziel en zaligheid kwijt in ons werk en wonen we op een paradijselijk plek. Ofschoon onze wensdroom nog niet is uitgekomen, heeft 2019 ons vele zegeningen gebracht. Trouwens wensdromen verjaren niet. Want het nieuwe jaar biedt nieuwe kansen en nieuwe hoop.

Gezondheid

Je staat er niet iedere dag bij stil, maar als je gezond bent geniet je één van de grootste zegeningen die je maar kunt bedenken. Ieder van ons kent wel iemand van wie de gezondheid te wensen overlaat of die te kampen heeft met chronische pijn. Laten we voor hen een kaarsje opsteken en hen niet vergeten. Naast dat er bij Eus tijdig boezem fibrillatie is geconstateerd zijn wij dit jaar door middel van een bloedtest weer fit verklaard. Hoewel mijn vader straks zijn 92ste verjaardag bij ons komt vieren, heeft hij een kritiek jaar achter de rug. Geholpen door onze hematoloog die op een cruciaal moment met het juiste medicijn kwam aandragen en dankzij een pacemaker, gaat hij nu twee stappen vooruit en één naar achteren.

Verbondenheid

Ondanks de bekommernis heeft pa’s gezondheidstoestand mij ook zegeningen gebracht. Doordat ik regelmatig bij mijn ouders logeerde ontstond er een diepere band. Mede gaf het mij de gelegenheid om vrienden in Nederland te ontmoeten en de schoonheid van Drenthe te aanschouwen. Want welke zegeningen moet je ontberen als jij je niet verbonden voelt? Het is zo’n primaire basisbehoefte. Iedere dag voel ik mij zegenrijk met mijn soulmate Eus, en de trouwe viervoeters aan mijn zijde. Maar ook dat ik er nog voor mijn ouders kan zijn en zij voor mij. Als door een wonder zijn Eus’ beste vriend en mijn beste vriendin gelukkig samen getrouwd. Daarnaast hebben we dit jaar genoten van hartverwarmende ontmoetingen met repeater- en nieuwe gasten. Ga eens bij jezelf na; welke mooie momenten heb je dit jaar met wie gedeeld?

Zingeving

Ten derde vraag ik je welke zegeningen tel jij in je werk? Ons motto qua werk is levensvreugde ‘The Art of Joy’. Het is een manier van leven. Natuurlijk voorziet werk ons in dagelijks onderhoud. Daarnaast is het voor ons van wezenlijk belang dat we er onze missie en visie in uit kunnen dragen. Want wist je dat mensen langer leven als ze ook na hun pensionering nog zingevende taken verrichten? Daaruit blijkt dat zingeving belangrijk is. Dit seizoen ontmoetten we nieuwe gasten die afscheid namen als vrienden en met terugkerende gasten spraken we verder alsof er geen jaar tussen gezeten had. En tot mijn grote genoegen hebben mijn consulten en cursussen zich dit jaar buitenshuis uitgebreid binnen de Algarve. Hieruit is een fijne groep vrouwen ontstaan, die naast dat zij uitbundig lachen, elkaar ondersteunen op het levenspad.

Huisvesting

Ten slotte rest mij de vraag; welke zegeningen tel jij qua huisvesting? Voelt het als jouw plek? Is het een honk waar je na een drukke dag je op kunt laden? Besef jij ook hoe rijk je bent met een dak boven je hoofd? Dit in tegenstelling tot miljoenen ontheemden en thuislozen die hier op de aarde ronddwalen. Wij voelen ons bevoorrecht dat we in Portugal resideren, het top drie land qua veiligheid wereldwijd. Bovendien wonen we op een stille stek met fijne vergezichten en de kust op een steenworp afstand om te struinen en te grasduinen.

Goede voornemens

Samen gevat zijn dit een aantal zegeningen die ik graag mee neem het nieuwe jaar in. Heb jij ondertussen al jouw zegeningen geteld? Nu zijn er altijd zaken waar we minder blij mee zijn. Wellicht kunnen we ze achterlaten als goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wat ik wil achterlaten is het tegenovergestelde van vertrouwen, namelijk een gebrek aan zelfvertrouwen. Of je het gelooft of niet, maar bij iedere nieuwe onderneming of blog word ik overmand door twijfels. Gelukkig blijf ik mijn angsten/twijfels tarten door gewoon te blijven doen. Uiteindelijk is mijn raadgever mijn intuïtie en niet mijn angst.

Wat wil je achterlaten?

Dit gezegd hebbende wordt het tijd dat ik mij niets meer aantrek van jaloerse vibes. Het is begrijpelijk dat als je veel zegeningen hebt dit jaloezie opwekt. Wat men dan wellicht vergeet is dat het ons niet aan is komen waaien. Want onze zegeningen zijn niet alleen te danken aan een grote dosis geluk. Maar ook aan een niet geringe portie actief ondernemen om datgene te bereiken wat ons vreugde, verbinding, vrijheid, verdieping en vertrouwen geeft. Soms met bloed, zweet en tranen. Jaloers? Doe er je voordeel mee. Laat je liever inspireren om de eerste stap te zetten om je dromen waar te maken.

Tel je zegeningen en wees tevreden!

Zo aan het einde van het jaar wil ik een ieder aansporen om alle zegeningen van dit jaar te tellen en wellicht ze zelfs op te schrijven. Zodat je in dankbaarheid je zegeningen kunt delen. Dus mocht jij volgend jaar meer zegeningen willen, kom in actie! Volg je hart en neem risico’s. Of…. wees tevreden met wat je hebt. Wij danken jullie voor wat we in 2019 samen gedeeld hebben en wensen jullie een liefde- en vreugdevol 2020!