Doorschakelen naar waardevolle momenten

Doorschakelen naar waardevolle momenten

Voor mij zou een automaat te saai zijn, we zijn gewoon dat type mensen die gewend zijn om continu te schakelen, zowel in de auto als door het leven. ‘Never a dull moment’, des te meer ‘zijn’ in het moment. Doordat geen dag hetzelfde is, en geen moment voorzien, leer je iedere dag te schakelen om het juiste momentum te pakken en daar van te genieten. Net hebben we een (zin)volle sunrisewandelweek plus begeleid. Met plus momenten te over van vreugde, ontroering, medeleven en genieten. We zijn gezegend zoveel fijne mensen te ontmoeten, die ook schakelaars tot in den top zijn.

Top schakelaars

Want dat zijn we toch als mens, top schakelaars? Jij hebt toch ook het vermogen om van het ene in het andere moment de knop om te draaien na een verontrustend/ wonderbaarlijk bericht? Om je weer te wenden tot de orde van de dag? De levensverhalen die ons ten gehore komen, geven blijk van de uitzonderlijke kracht die een mens in zich draagt. Eveneens een onvoorstelbare bekwaamheid in het schakelen naar een snelheid/handelwijze die een specifieke situatie vraagt. Het helpt als je een enorme drijfveer hebt om te genieten, terwijl je niet schroomt om serieuze zaken te doorstaan en te doorleven.

Geen zorgen voor de dag van morgen

Het toeval wil dat sinds ik auto rijd ik ook beter schakel door het leven. Zelfs tijdens een bedreigende situatie, waren onze lachsalvo’s niet van de lucht. Met de betrokkenen deelden we intieme momenten die zorgden voor verbinding.  Deels voelde het als overleven, maar meer als intens leven in het moment. En vooral ondervinden wat waardevol is. Tijdens een jaar verblijf in Engeland op mijn zeventiende vroeg mijn baas altijd als hij mij bedenkelijk zag kijken; “Did somebody die? No? Than don’t worry girl!” Indirect hielp hij mij om mij geen zorgen te maken voor de dag van morgen, maar te accepteren hoe het leven verloopt.

Als wolken voor de zon

Praktisch handelen, geeft een gevoel van eigenmachtigheid. Terwijl zorgen maken, voelt als overgeleverd zijn aan de goden. Niet dat er dan geen plek is voor minder leuke gevoelens zoals verdriet, angst en boosheid, maar als je ook met deze gevoelens in het moment blijft, glijden die ook weer voorbij als wolken voor de zon. De gedachten over hoe dan, houden je soms gevangen in emoties die het schakelen moeilijker maken.

Hoge verwachtingen, grote teleurstellingen

Als je iets nieuws wilt, helpt het als je een plan hebt. En dan stap voor stap handelt, je inzet en je aanpast aan hoe het proces verloopt. Heb je meteen hoge verwachtingen dan kun je ook grote teleurstellingen te verduren krijgen. Vertrouwen hebben dat dingen op de juiste tijd op zijn plek vallen, zodat het leven zich kan ontvouwen. Geduld is een schone zaak, maar ook een oefenterrein. Zo liepen diverse mensen over ons gazon die lieten blijken na het zien van het magistrale vergezicht; “We want to buy this place!” Dit kan een ware impuls zijn maar thuis op eigen bodem weer verdwijnen als sneeuw voor de zon. Op dit moment zijn er vier serieuze gegadigden voor ons huis dus we voelen dat geduld beloond gaat worden. Wanneer? Dat laten we los. Het is een luxekwestie, en niet levensbedreigend. Leren schakelen is ook dingen in perspectief zien.

Geniet ieder moment die je gegeven is

Soms kunnen we zelf het proces in de weg staan door op een stevige helling over te willen schakelen naar de vierde versnelling, en dan kom je geheid stil te staan. Als je tijdens het schakelen vast komt te zitten heb je soms een monteur nodig zoals een coach of masseur, die je begeleidt om dingen weer te laten stromen. Loslaten is een kunst en pijnlijker als het niet jouw keuze is. Samen met vriendinnen zitten we in de fase dat onze ouders gaan kwakkelen. Ouder, partner, kind of dier; definitief afscheid nemen van dierbaren is geen sinecure. Daarom is het fijn om quality time door te brengen met mensen van wie je houdt, want tijd is het enige wat ons daarin kan beperken. Dus schakel door naar die waardevolle momenten en laat ze niet verloren gaan.

Hoe schakel jij in je leven van de ene gebeurtenis naar de andere? In hoeverre leef jij in het moment en weet dit op waarde te schatten?