Samen zijn met jezelf

Samen zijn met jezelf

Het is alweer tien jaar geleden dat het boegbeeld van Amsterdam, en een waar icoon van een generatie stierf. Met ontroering heb ik gekeken naar het interview van Ivo Niehe met Ramses Shaffy. De erfenis van deze levenskunstenaar leeft door. De prachtige songs met pakkende teksten wist niemand anders met zoveel passie uit te dragen als Ramses zelf. Als artiest van de eerste orde, was hij veelal samen, maar kwam ook op een eenzame hoogte te staan. Behoeftig aan liefde maar tegelijkertijd zo graag alleen als Sammy ‘die wil bij niemand horen, toch voelt hij zich soms verloren’. Ronddolend tijdens donkere nachten langs Amsterdamse grachten voelt de levenslustige Ramses, ondanks de roes van excessief drankgebruik, zich eenzaam: ‘Het is stil in Amsterdam’.

Samen maar ook één

Eenzaamheid, een passend thema voor de kerst. Voor de meesten onder ons een feest van samenhorigheid. Echter voor hen die in de rouw zijn, een rauw gemis. En soms voor anderen en ouderen, een feest waarbij de stilte om hen heen hoorbaar is. Ramses’ lijflied in bange dagen geeft hoop; ‘Voor degene met ’t dichtgeslagen boek, voor degene met de snel vergeten namen, voor degene die ’t vruchteloze zoeken, moet nu weten, we zijn allemaal samen. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Deze rake tekst zou je als volgt kunnen interpreteren; als wij alles durven te doorvoelen en te doorleven, weten we dat we samen mens zijn. Doorleefd zijn brengt compassie met zich mee voor lotgenoten in gelijksoortige situaties. Gedeelde smart is halve smart. Vreugde gedeeld is vreugde verdubbeld.

Het monster van eenzaamheid

Het waarachtige gevoel van samen zijn, begint mijns inziens met het samen voelen binnen jezelf. Want er huizen zich zoals je weet meerdere delen in ons. In hoeverre lukt het jou om diverse karaktereigenschappen in jezelf te accepteren? Wanneer voel jij dat jouw grens bereikt is en wat doe je dan? Hoe ga jij om met een gevoel van leegte of eenzaamheid? Voordat ik samen met Eus mijn leven deelde heb ik jaren van alleen zijn, of eenzaam samen gekend. Dit heeft mij destijds de moed gegeven om het duistere meer te betreden en het monster ‘eenzaamheid’ tegemoet te zwemmen. Het heeft jaren gekost, maar voelde dat de pijn terug ging naar solitaire kinderjaren. Door te verwerken, te doorvoelen en te delen werd ik rustiger, vrolijker en hoefde niet meer te vluchten of naarstig op zoek te gaan naar een ander om de leegte op te vullen.

‘Alleen zijn’ als vriend

Nadien voelt iedere zonsopgang als een wonder, en is het voller genieten van kleine dingen zoals de wind door mijn haar, een vriendelijk woord, de kat op schoot. Ook alleen zijn voelt samen. Samen met Eus, werkend binnen een bloeiende B & B zijn gevoelens van eenzaamheid spaarzaam geworden. Echter tussen de gezellige verbindende bedrijven door blijf ik mijn broodnodige vriend van ‘alleen zijn’ trouw opzoeken om me op te laden. Dit vooral tijdens wandelingen in de natuur. Soms vraag ik mij af of de eenzaamheid binnen de maatschappij juist gegroeid is door een gebrek aan het inlassen van adempauzes om even op jezelf te zijn.

Alleen zijn of eenzaam voelen in samen zijn?

En nu met de kerst voor de deur, kijk je er vermoedelijk naar uit om dit samen met dierbaren te vieren. Je ziet dat veel geïnvesteerd wordt om er een waar lichtfeest van te maken. Zelfs in Portugal zie ik mooie kerstbomen opgetuigd met lichtgevende ornamenten. Toch hoor ik ook hier en daar een klaagzang van hen die plichtmatig samen de kerst doorbrengen met mensen waar ze zich niet verbonden mee voelen. Of zij die verlangen naar alleen zijn terwijl ze een partner hebben. Je zult ze de kost geven die van het ene kerstdiner naar de andere afspraak gaan, en zich eenzaam voelen tussen al die mensen. Want wat wordt er wezenlijk gedeeld? Wat voelt beter; ‘Alleen zijn of eenzaam voelen in samen zijn?’

One love, one heart

Echte samenhorigheid voel je wanneer je samen bent in jezelf. Wanneer jij je thuis voelt in je eigen gezelschap, en kunt accepteren wie je bent. Want dan trek je die mensen aan die bij je passen, waarbij jij jezelf kunt zijn en echt samen mee bent. Je hoeft dan die ander niet meer te manipuleren naar een bepaald gedrag of te bevechten om een ander geloof. Daarom leek mij als slotakkoord deze video als kerstgedachte passend. Een hartroerende betekenisvolle bijeenkomst in Jeruzalem; One love, one heart.  Wij wensen jullie een verbindend kerstfeest.