Leef gewoonten voor geluk

Leef gewoonten voor geluk

Langzaam zie ik de zon boven de berg Picota verschijnen. Gepaard gaand met een concert van vogels en een scala aan licht tinten van zacht roze naar fel oranje rood. Eerst half en dan al snel geheel, lacht de zon mij toe. Als gevolg onderbreek ik mijn regelmatige cadans en lach terug. Geluk! Want dit is het dagelijks momentje voor mezelf, een ochtendwandeling beloont met koffie soms beneden in Monchique. Als ik de dampende kop aan mijn lippen zet, valt mijn oog op een artikel in de Portugese krant;

Sunrise wandelingen in de Algarve

Welke gewoonten hebben eindeloos gelukkige mensen?  Ten eerste wordt genoemd; ‘Os madrugadores’.  Zij die vroeg opstaan, en genieten van de rust om tot de dag te komen. Stel je voor, dat je iedere dag een wandeling kunt maken bij het aanschouwen van een zonsopgang? Ik verzeker je, dit verdubbelt het gevoel van geluk. Niet alleen wij ervaren dit, ook onze gasten die zich opgeven voor de Sunrise Wandelweek in de Algarve.

Regelmatig bewegen

Ten tweede benoemen zij ‘pessoas energéticas’. Zij die regelmatig bewegen en goed voor hun lijf zorgen. Al kijkend naar wie net na achten de Pasteleria binnenkomt, zie ik het verschil.  Een vaste klant komt binnen met een snelle tred, stralende ogen en een steevast ‘Bom dia’. Gevolgd door een landgenoot, een Portugees, met de mondhoeken naar de grond gericht en afhangende schouders.  Beiden vroege vogels, maar de eerste meneer is energiek en gewend te bewegen.

Genieten in de Algarve

Als ik naar de klok kijk, laat ik het artikel los. Want het wordt tijd om naar Silves te rijden voor mijn cursus handlezen. Gezwind rijd ik met een cursist al vrolijk babbelend naar Silves. Bovendien verhoogt Eus’ zoet geurende wortelcake op de achterbank, het rijplezier. Ik heb mij voorgenomen om steekproefsgewijs het lijstje van gelukkige mensen te vervolmaken in mijn eigen omgeving.  Alle cursisten lopen met een opgewekt humeur het terras op; “Oh heerlijk, les in het lentezonnetje!” roept een vrolijke vrouw. Naast de lachsalvo’s, blijkt uit de meer serieuze verhalen die tijdens de lessen boven tafel komen, dat iedereen veel heeft mee gemaakt. Toch is een ieder open, goedlachs en monter. De kunst van het geluk, zelfs weten te genieten in barre tijden.

Je droom leven

Zowel tijdens mijn lessen als bij netwerk bijeenkomsten kom ik fiere vrouwen of koene kerels tegen die vanuit niets een bloeiend bedrijf hebben opgebouwd in de Algarve. Vooral zij die hun hart aan de zaak verpand hebben zijn het gelukkigst. Hun doel is niet het uitbreiden van vermogen, maar het vermogen te hebben door hun passie te leven ook in eigen onderhoud te voorzien. Kortom mocht je bij machte zijn je diepste verlangen te vervullen, dan zou ik dat zeker doen. Je geluk stijgt tot grote hoogten, en je kunt later jezelf niet verwijten, ‘had ik maar’.

Gul zijn en graag geven

Een ander voorbeeld van geluk is, als vrienden je ondersteunen en je bevestigen in je droom. Alleen al het feit dat ze er voor je zijn is een waar cadeau. Niettemin is het ook heerlijk om cadeaus te geven. Zo verrassen wij binnenkort mijn ouders door naar Nederland te reizen om samen mijn moeders verjaardag te vieren. Niet alleen maken wij hen blij, maar ook onszelf. Want geven en ontvangen zorgt voor een positieve uitwisseling van energie en maakt een mens gelukkig! Niet waar?

Zelfacceptatie

Maar hoe kun je gelukkig zijn als je jezelf niet accepteert of leuk vindt? Als je gevoelens van verdriet of boosheid weg stopt? Of als je altijd maar door blijft rennen en niet naar jezelf luistert? Rapper Typhoon, verklaart na een burn out: “Hoe wijs of optimistisch je ook bent, als dat niet gepaard gaat met zelf-liefde blijf je in cirkeltjes rondrennen. Die zelfacceptatie was iets waar ik doorheen moest”.

Het zijn de kleine dingen die het doen

Vooral op dit moment kan ik enorm geraakt worden door een onverwachte lieve geste, een zonsopgang, een bijzondere bloem, mooie muziek en een blik van herkenning. Vele van deze kleine mooie momenten maken een grootse dag. Tel ze maar eens op, zeker weten dat jij je dankbaar voelt. Gelukkig zijn is een keuze, en geluk zit in een klein hoekje.

Geluk is groter dan jezelf

Ten slotte waar ik echt gelukkig van word, is het besef dat ik zoveel heb om dankbaar voor te zijn. Daarbij heb ik de rijke ervaring dat hindernissen mijn geluk niet in de weg staan. Want hoe beleef jij dat? Beschouw jij ze ook als levenslessen om innerlijke kracht, doorzettingsvermogen en vertrouwen te toetsen? Weet dat wat wij onze lach nooit zullen verliezen. Immers Joy is onze missie, en we zijn blij als we kunnen bijdragen; ‘ to raise the worlds bliss level’.  Waarachtig geluk dient de mensheid.

Ook zin om tijdens je vakantie je geluksgevoel op te waarderen? Kom eens langs bij ons in de Algarve, en beleef tijdens je verblijf The Art of Joy!