Sprong in het diepe

Sprong in het diepe

Heftig schokt het vliegtuig op en neer. Rook komt onder de cockpit deur vandaan. Ik probeer contact te maken met de gezagvoerder. Gelukkig is hij nog bij zijn positieven. We bereiden ons voor op een noodlanding. Ineens gaat alles heel snel, ik dreun de commando’s op, gooi de deur open en zie dat de glijbanen opblazen, kijk of er geen rook uit de motor van het vliegtuig komt, en roep met al mijn kracht; ‘Jump and slide !’ ‘Jump and slide!’ Eén voor één wagen de passagiers een sprong de glijbaan af. Zelf ga ik als laatste. Het zweet klotst onder mijn oksels als ik veilig op de grond beland. Dit is mijn grootste angst als leiding gevende, dat ik niet iedereen veilig aan wal kan brengen.

Moed is nodig

Want één van de mooiste aspecten van mijn huidige werk is, bij mensen bij wie de nood hoog is samen een verandertraject in te gaan, ze begeleiden om die sprong te wagen. Dat ik ze een glijbaan kan bieden totdat ze weer veilig vaste grond onder hun voeten voelen. Het eerste wat ze van zichzelf nodig hebben is moed, het vertrouwen bouwt zich gaandeweg op, als ze over de glijbaan naar beneden roetsjen.

Steun in de rug

Ieder seizoen ontmoeten wij gasten die aan de vooravond staan om het roer om te gooien. Onder hen een krachtige vrouw die al de ‘guts’ in huis heeft. Ze kan leiding geven aan een bataljon van eigenzinnige mannen, maar toch. Je weet wat je nu hebt, en je weet niet wat je krijgt. Misschien herinner jij je van vroeger bij zwemles; hoe langer je vast genageld blijft staan aan het einde van die plank, hoe meer je de neiging hebt om al bibberend terug te krabbelen. Daarom heeft  iedereen die een sprong in het diepe waagt iemand nodig die hem of haar weer terug leidt naar het einde van de springplank en vol overtuiging zegt;  ‘Je kunt het!’

Dralen of springen?

Wat doe jij als je weet dat verandering noodzaak is? Ga je op bed liggen, doe je het kussen op je hoofd,  net als een struisvogel steek jij je kop in het zand? Ga je wikken en wegen? Twijfel je over wat zijn de ‘voors’ en de ‘tegens’ ? Met twijfelen en dralen groeit die denkbeeldige muur  waar je dan langzamerhand met je rug tegenaan staat. Wedden dat als jij eenmaal gesprongen bent, jij je afvraagt;’ waarom heb ik zolang gewacht?’ Of ben jij diegene die gewoon springt en wel ziet waar je landt? Je neemt het risico op de rotsen te pletter slaan of verzwolgen te worden door de golven. Deze manier is ook niet aantrekkelijk. Waar ligt dan de gulden middenweg?

Stap voor stap op weg

Met je intuïtie en ‘common sense’ als raadgever maak je een plan en zet je de eerste stap, dan de tweede stap, dan stap drie. Besef dat pas na het zetten van een stap je de oplossing voor de volgende stap kunt bedenken. Bovendien loopt het altijd anders dan je denkt. Stel jezelf gerust dat angst bij dit proces hoort. Weet dat je eerder angsten overwonnen hebt en er altijd mensen om je heen zijn die roepen; ‘Je kunt het!’

Waag die sprong

Na de sprong beland je in niemandsland, het oude is nog niet afgesloten en het nieuwe heeft zich nog niet voltooid. Alles is anders, maar ook dynamischer, onvoorspelbaar! Het meervoud van lef is echt volop Leven. In mijn leven heb ik mij vaak  onbesuisd in het diepe gestort, de wereld rond gezworven, gekke dingen gedaan, en altijd was er vanuit een onvoorziene hoek een vangnet. Zoals jullie weten, het  ‘schoonspringen’ was samen met Eus naar ons paradijs, ik geniet er nog iedere dag van!

Aan de vooravond van een nieuwe sprong

En weer staan we aan de vooravond van een nieuwe sprong.  Als alles mee zit, en de komende hobbels overwonnen zijn, duiken we een nieuwe fase in! Zoals wij mensen een steun in de rug kunnen bieden, hebben wij in dit land waar alles anders loopt ook onze vlucht begeleiders nodig. Zij die ons helpen de juiste uitgang te vinden om veilig af te glijden naar een nieuwe droom. Weliswaar spannend maar ‘Never a dull moment’. Dit leven gun ik iedereen! Waag die sprong!

En hoe is het nu afgelopen met die noodlanding? Na deze spannende oefening in de simulator, delen we als collega’s onze ervaringen. Als we dan toch moeten springen zijn we voorbereid.

Ben jij ook bereid voor een sprong in het diepe en wil je ruggespraak neem een coachingstraject op je vakantie!