Met de stroom mee

Met de stroom mee

De rivier Seixe glimlacht ons met haar goudachtige glinstering tegemoet door de weerkaatsing van de ochtendzon. Het is nog frisjes. Maar als we onze voeten in het water wagen, is de temperatuur verrassend aangenaam. Genietend van de stroming die om onze voeten heen trekt waden we naar de overkant. De zon verwarmt mijn rug en ik voel waterspetters op mijn gezicht als Joy vrolijk naast mij door de rivier draaft. Bij de monding aangekomen aanschouwen we hoe de rivier zich overgeeft aan de oceaan, waardoor haar rimpelige oppervlak verandert in een woeste golfslag. Dankbaar, dat we zo met de natuur samen leven, en mee genomen worden met haar stroom.

Met de stroom meegaan

Met de stroom meegaan. Dat is wat we onder andere geleerd hebben door te springen in ons avontuur Portugal. Die activiteiten die te veel tegen onze stroom indruisten, daar zijn we mee gestopt. Zoals een shuttle service naar vliegveld Faro, een dagelijks gastendiner, en de Kerst wandelweek die onze renovatieperiode doorsneed. Met stroomopwaarts varen, bedoel ik dat je iets doet wat moeite kost, terwijl je het gevoel krijgt niet vooruit te komen.  Door dat te doen waar we blij van worden en te laten wat ons uitput herkennen wij welke richting onze levensstroom bedoeld is. Deze tekenen aan de wand nemen wij serieus.

Stroom opwaarts

Hoe vaak heb ik niet, met mijn kop in het zand, tegen de stroom in gelaveerd door ideeën in mijn hoofd, terwijl mijn hart mij tegenovergestelde informatie influisterde. Zo ben ik door loyaliteit aan een ander, o zo ontrouw aan mezelf geweest in vorige relaties. Hoe dikwijls ik lichamelijke klachten had, terwijl ik toch geen zwakke gezondheid heb. Regelmatig probeerden we het weer samen tegen beter weten in, omdat we het idee hadden. ‘Deze relatie moet slagen anders hebben we gefaald.’

De beloning

Wat een verademing het moment dat Eus’ en mijn stroom zich samenvoegden. Het was alsof we in een (huwelijks) bootje vreugdevol de rivier afgleden, met hier en daar bochten, donkere dieptes en oppervlakkige stukken, leerzaam en nooit saai. Achter iedere kromming werden we beloond met een glooiend landschap en een ruim uitzicht.

Uit je comfortzone

In de tijdspanne dat we hier bivakkeren zijn wij deelgenoot geworden van gasten die ook een sprong gewaagd hebben. Op een andere wijze maar niet minder spannend. Als je gezondheid het af laat weten heb je weinig meer te verliezen. Zo hebben we mensen ontmoet die na een burn-out, levensbedreigende ziekte, ontslag, echtscheiding het roer omgooiden. Als je diep vast zit in de modder, wil je op een gegeven moment weer de trossen los, uit je comfortzone, op weg naar een nieuw avontuur. Uit je hoofd naar je hart.

Saboterende gedachten

Het zou mooi zijn als wij geen drastische gebeurtenissen nodig zouden hebben om met de stroom mee te gaan. Het leven verloopt minder gecompliceerd als je de signalen in je lijf, de tekenen aan de wand oppikt. Soms zie je iemand in je omgeving dat doen wat jij ook wilt, neem het serieus. Laat je inspireren. Trek je niets aan van de ‘Ja maars’ die als venijnige piranha’s jouw kant op zwemmen zodra je de wal loslaat. Het zijn louter saboterende gedachten; ‘Wat als, kan ik wel, hoe zit het met inkomsten en mijn pensioen?’ Deze hersenspinsels houden je stevig vastgeketend aan de kade. Met iedere dag hetzelfde uitzicht, dezelfde kabbeling, hetzelfde loonstrookje.

Tekenen aan de wand

Speelt er een liedje door je hoofd met een voor jou veel betekenende tekst? Zie je opmerkelijke fenomenen in de natuur, zoals cirkelende vogels boven je hoofd? Wat heeft dat jou te zeggen? Kom je mensen tegen die met een overeenkomstig thema in hun leven bezig zijn? Dit kunnen de tekenen aan de wand zijn. Mocht je het gevoel hebben dat je achter de feiten aanholt en je moeilijk in slaap valt omdat de demonen in je hoofd het stuur overnemen, wordt het tijd voor een pauze. Terug stromen naar jezelf.

Meedrijven

Pak een boot en laat je meedrijven met de rivier. Zie wat wel en niet voor je werkt en geef je over aan de onstuimige oceaan, die je laat voelen hoe krachtig je bent. Soms kom je even vast te zitten in een bocht, een onverwachte gebeurtenis, een verlies, een ziekte. Deel het, vraag om hulp bij buurboten wanneer nodig, zodat dit proces onderdeel wordt van je stroom. Iedereen heeft het recht om uit eigen vrije wil met de stroom mee te gaan.

Hoe vaar jij? Met de stroom mee of stroom opwaarts? Wat zijn bij jou de tekenen aan de wand wat betreft de richting van jouw levensstroom?