Innerlijke- en uiterlijke schoonheid

Innerlijke- en uiterlijke schoonheid

Het is eind september en we zitten nog heerlijk buiten na te tafelen en te genieten na een bewogen dag. Het ene thema na het andere passeert de revue. Dan komen we op het onderwerp selfies. Hoe mensen van allerlei leeftijden zo met hun schoonheid, vast gelegd op een selfie, bezig kunnen zijn. Terwijl wij met open mond van verbazing luisteren vertelt een  kinderjuf ons; “Op schoolfeestjes komen kinderen van acht binnen met make-up, geheel geplamuurd, lippenstift en hoge haken. Als ik vraag; ‘ Waarom gebruik je nu al make-up?’, krijg ik als antwoord; ‘ Voor foto’s om te posten‘ “. De kinderen zijn dus druk in de weer op de sociale media, ze worden geïnspireerd door o.a. Miss Lipgloss of zelfs gestimuleerd door hun moeders.

Schoonheid, make-up en hoge hakken

‘In wat voor tijdperk leven we?’ vraag ik me af.  Dat in een fase waar je nog zorgeloos kind kunt zijn, slootje kunt springen, hutten kunt bouwen, je bezig houdt met schoonheid, make-up en hoge hakken? Wat ik dacht dat een voorijgaande trend zou zijn, is nog volop aanwezig. Dagelijks zie ik selfies en vlogs verschijnen op de sociale media.  Meestal zijn het twintigers. Op de één of andere manier kan ik daar nog een plausibele reden voor bedenken. De hormonen gieren door je lijf en je wilt de andere sekse je schoonheid laten zien. Maar waarom kinderen en volwassenen plus dertig dagelijks selfies posten? Iedere keer staan ze daar, alleen, in een andere pose, met een andere outfit en met een ‘ik ben happy maar niet heus’ glimlach. Wellicht krijgen ze zo het gevoel een BN’er te zijn.

Puurheid

Wat een verschil met wat we afgelopen week als groep hebben mee gemaakt tijdens de Wandelen, Yoga en op Adem komen II . Gedurende deze week durfde een ieder naar binnen te kijken. Had de moed om een verbinding te maken met ook niet prettige gevoelens zoals verdriet, boosheid en angst en liet dat aan de groep zien. Als je daar een selfie van zou maken, zou je innerlijke schoonheid aanschouwen. Wat kan kwetsbaarheid mooi zijn. De ontspannen glans over het gezicht, de heldere ogen. Puur natuur, waarbij alles mag zijn. En het vieren van de vreugde erna die loskomt.

Innerlijke schoonheid

Emoties brengen dat in beweging wat essentieel is, of het nu vreugde of verdriet is. De verbindende kracht die het tonen van kwetsbaarheid in zich draagt. De herkenning en erkenning. Laten zien wie je in wezen bent dat is innerlijke schoonheid.

Buitenbeentjes

Twee vriendinnen van ons deden ook mee. Na een oefening waren we zo geraakt dat we de neiging hadden om met zijn drieën op de bank te liggen om samen te huilen. Verbinding die weinig woorden nodig heeft. Soms voelt het alsof wij alsnog de pubertijd mogen beleven waarin we nu als individu gewaardeerd worden zoals we zijn. Tijdens de lagere- en middelbare schoolperiode hoorden we niet zo bij de groep. Omdat we anders waren verkozen we onze eigen gang te gaan. In plaats van met de buitenkant waren we met de roerige binnenkant bezig. In plaats van ons heil te zoeken in rookachtige cafés gingen we de natuur in, of waren aan het sporten. Als buitenbeentjes was het best eenzaam. Wat een heling dat door dingen te verwerken we nu onszelf kunnen zijn en tegelijkertijd de periode van bakvis opnieuw en nu vol vreugde kunnen beleven.

Kinderen hebben de toekomst

Wat is nodig om de vervlakking in de maatschappij tegen te gaan? Hoe kunnen we de focus op schoonheid, status en geld (buitenkant) verleggen naar een balans naar binnen toe? Het is mijn inziens nodig om van jongs af aan mee te krijgen dat je mag zijn wie je bent, je gevoelens mag uiten en dat autonomie in verbinding een belangrijke levenswaarde is. Onlangs zei een moeder; “van een mooi bordje alleen kun je niet eten,”. Laten we elkaar vooral waarderen om onze originaliteit, puurheid, en innerlijke- versus uiterlijke schoonheid in balans en dat ook kinderen mee geven.

I believe the children are our are future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside