Balanceren op het scherp van de snede

Balanceren op het scherp van de snede

“Hoe gaat het met je Portugese vriendin?” vraagt Eus terwijl hij zoete aardappelen door de snijmachine haalt. Terwijl hij de gast die in de keuken staat even aankijkt, raakt hij plots de grip van het handvat kwijt en “Auw”! Eus trekt snel zijn hand terug en houdt hem hevig bloedend onder de koude kraan. De gast snelt weg bij het zicht van bloed terwijl andere gasten gezwicht de keuken inlopen om hulp te bieden. Eus koelbloedig als hij is, maant ze aan om zich niet druk te maken. “Het komt goed”, aldus Eus. Zo was hij even afgeleid en op het scherp van de snede ging het mis. Balanceren tussen aandacht voor de gast en het snijden van zoete aardappelen.

Balanceren tussen scherp staan en diepe rust

Op deze manier merken we in onze off-season periode dat we dan weer op scherp staan en dan weer vallen in een diepe rust. Van moment naar moment balanceren we tussen beide. Gedurende het seizoen moet we vooral het reilen en zeilen van de B & B in de gaten houden, eveneens dat de gasten het naar de zin hebben. Nu is er alleen zorg voor dieren, huis en haard. Aan het einde van een droog en zonnig jaar met luttel regen, waken we voor veiligheid in en om het huis.

Portugal is dit weekend in opperste paraatheid gebracht met 6600 extra brandweermannen, boots on the ground en inzet van helikopters. Code oranje is afgegeven in verband met bosbrand gevaar. Uit voorzorg hebben we alle acacia bomen op eigen terrein gekapt. Bovendien heeft op ons aandringen de gemeente de buren kunnen mobiliseren voor het weghalen van de eucalyptusbomen die ons omringen.

Balanceren tussen zorg en vertrouwen

Doordat wij samen met de natuur en haar elementen leven, zijn wij ons er terdege van bewust dat we in een handomdraai alles kwijt kunnen zijn. Ookal blijven we investeren in het huis, toch hechten we meer waarde aan wat ons lief is aan levende have; familie, vrienden, gasten en natuurlijk de huisdieren. Maar juist ook hen moet je de nodige veiligheid kunnen bieden. De aanhoudende droogte maakt dat ik de neiging heb te balanceren tussen (be)zorg(dheid) en vertrouwen dat het goed komt. Tenslotte heeft de lokale brandweer tot nu toe optimaal zijn diensten bewezen.

Koorddanser

Alsof je leert balanceren door het leven als een koorddanser. In Nederland ervoeren we dat anders. Ookal zijn wij hier goed verzekerd tegen calamiteiten, wonend in Nederland voelde het alsof we in een eeuwige baarmoeder van zekerheid en zorg konden vertoeven. Vangnet alom. Door onze gasten weten wij dat de huidige situatie in Nederland anders is. Onzekerheid heerst door andere redenen.

Waardevol leven

Wetend dat we een onschatbaar waardevol leven leiden, plukken we de dag en nemen niets voor lief. Met de zintuigen wijd open, ruiken we de wisselingen der seizoenen. Iedere dag geef ik mijn ogen de kost om de schoonheid van mijn omgeving vast te leggen, en jou mee te laten genieten op Facebook. Alleen al door om ons heen te kijken voelen we hoe rijk we zijn.

Carpe Diem

Morgen komen mijn ouders ons bezoeken. Hoe bijzonder is het dat ze er beiden nog zijn. Mijn vader is een ware acrobaat, als je het over koorddansen hebt. Sinds 2004 is er een immunocytoom in zijn bloed ontdekt, een eiwit die er niet hoort, kanker. Waarschijnlijk door zijn positieve-  en vitale levenshouding is hij een wonder voor de medici. In januari wordt hij negentig en nog steeds onvermoeibaar! Leven op het scherp van de snede en vertrouwen dat het goed komt is zijn motto.

Dat we hier gelukkig zijn, daar blijven we ons scherp van bewust. Het mes kan tenslotte aan twee kanten snijden. Carpe diem en tel je zegeningen.

Hoe weet jij te balanceren op het scherp van de snede? Vertrouw je op het leven of ben je vooral waakzaam? Welke zegeningen tel jij?