All you need is love

All you need is love

Zingend wandelen we samen het steenachtige pad af. Vol verwachting hopen we achter de volgende bocht een glimp van de oneindige oceaan op te vangen. Terwijl ik mijn mobiel in mijn zak steek gaat per ongeluk mijn muziek App af en geeft Al Jarreau zijn song ten gehore; ‘How wonderful life is while you’re in the world’. Als een apotheose openbaart zich op hetzelfde moment een turquoise oceaan waar duizenden lichtjes de zon weerkaatsen. Deze synchrone gebeurtenissen geven precies weer hoe wij ons voelen tijdens onze bronzen trouwdag viering. Reeds 13,5 jaar geleden stond Eus voor mijn deur. Coup de foudre, in love en ik wist; ‘Dit is de man van mijn leven.’ Nooit was mijn gevoel in de liefde zo sterk geweest, terwijl ik toch met mijn 42 jaren genoeg tijd had gehad om dit te ervaren. Ondanks dat ik ettelijke malen de wereld rond gevlogen had; ‘Been around the world but I, I, I, can’t find my baby’ .

Love grows

Zo wordt in het boek ‘Le Petit Prince’ mooi beschreven waarom juist die ene man/vrouw zo speciaal is tussen duizenden wereldburgers. Wanneer de kleine prins op de planeet aarde terechtkomt, midden in de woestijn van Afrika, ziet hij een tuin met bloeiende rozen. Wel vijfduizend. De prins is verward, want dacht dat zijn geliefde roos juist uniek was. Dan stelt de vos hem gerust. “Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met je hart kan je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar. Alle tijd die je hebt gewijd aan je roos, maakt jouw roos juist zo belangrijk. ” Liefde is mijns inziens een levend organisme dat groeit en krimpt al gelang je er moeiteloos waarachtige aandacht aan besteedt. Daarom is liefde zowel letterlijk als figuurlijk geen werkwoord maar meer iets dat zich in je wortelt, steeds dieper.  Bij gebeurtenissen waardoor je in positieve of negatieve zin onthutst raakt is er altijd die trouwe vaste rots in de branding die naast je staat.

Jezelf als beste vriend/in

Om ‘the true love of my life’ te ontmoeten heb ik wel voorafgaand een leerschool doorlopen. De universiteit met als vak; ‘Hou van jezelf.’ Met als bijvakken; Wees je eigen beste vriend/in, zorg je voor jezelf, neem ME time, ruim je rugzak op met oude kinderpijnen om ze te transformeren in kwaliteiten. Het belangrijkste leervak vind ik; ‘Neem in iedere situatie eigen verantwoordelijkheid’. Met recht zeg ik vind, en niet vond, omdat ik deze universiteit oneindig doorloop. De eerste leerjaren waren best alleen, van veel naar buiten en naar binnen gaan, van eenzaam naar broodnodig alleen zijn. Niet iedereen om me heen begreep het, verdriet en verwerken is vaak eng voor de buitenwereld. En op het moment dat ik dacht, het is prima zo, ik ben gemaakt voor zelfstandig mijn eigen pad te bewandelen, stond Eus voor de deur.

Ruzies klaren de lucht

De eerste dag van werkelijk samen zijn voelde als thuiskomen, alsof we elkaar al jaren kenden. Steeds meer werden beschermlagen ontmanteld om puur natuur onszelf te zijn. Zonder Eus zou het niet iedere dag een feest zijn, had ik nooit zoveel plezier gekregen in auto rijden, zo ook andere angsten overwonnen.
Voordat je begint te walgen van zoveel zoetsappigheid, weet dat wij achter gesloten deuren zo nu en dan temperamentvolle, ongenuanceerde ruzies kunnen maken met elkaar, die allesbehalve zoetsappig zijn. Maar het is geen probleem. We zien het als een uitlaatklep van opgebouwde stress. Het weer even neerzetten van onze eigen identiteit. Binnen een kwartier is de lucht geklaard, want het gaat over niets wezenlijks. Tijdens onze seven years itch hadden we iets elementairs op te helderen. Er was een blinde vlek in dat we niet van elkaar zagen hoeveel werk we beide in de zaak staken. Onze taken liggen ver uiteen maar sluiten naadloos op elkaar aan.  De essentie van die opgehelderde itch was een spiegelbeeld in niet gezien/gehoord voelen.

Stralen

Maar waarom deze openbaring met duizenden love ly lichtpunten gelijk een oneindige oceaan? Omdat ik iedereen het gun om the love of his/her life te ontmoeten in welke vorm dan ook. Op je levenspad kun je plots diverse zielenmaten ontmoeten. Zo hebben twee vrienden ons pad gekruist zodat wij ze konden koppelen. Als we zien hoe blij, en hoe gelukkig getrouwd ze zijn, mogen ze ons vaker inzetten als matchmaker. Waarschijnlijk bevorderen de volgende voorwaarden het proces om Mr/Mrs Right tegen te komen.

Met elkaar verweven door onzichtbare draden

Blijf erin geloven, stel je open en bereid je voor dat jij jouw ware gaat ontmoeten. De ervaring van eigen beste vriend/in zijn biedt garanties voor gelijkwaardigheid. Want als je genoeg aan jezelf hebt, ben je niet meer manipuleerbaar door angst voor eenzaamheid. Want dat is een valstrik. Ga niet voor minder. Een ontmoeting kan net zo synchroon lopen als ‘your song’ van Al Jarreau en het geweldige zicht  op de oceaan. Diverse wegen kruisen zich dagelijks en levens zijn met elkaar verweven door onzichtbare draden. Heb jij jouw zielsmaat ontmoet? Wees dankbaar en geniet iedere dag en moment van dit grote geschenk. Zit je in de tussenfase? Geniet alleen of met dierbaren van de mooie momenten des levens. Liefde uiten is het verspreiden. En wanneer de bloem volop bloeit, komt de bij onuitgenodigd op haar af.

Wat zou jouw manier zijn om de kansen te vergroten the love of your life te ontmoeten? Hoe voelt het als je met hem/haar samen leeft?