Geef mij je angst

Geef mij je angst

Geef mij je angst, ik geef je er hoop voor terug”, zong André Hazes uit volle borst. Misschien beter gezegd of gezongen; ”Geef me je angst en je krijgt er vertrouwen voor terug”. Angst is een slechte raadgever. Als kind stelde mijn oma mij gerust met; ”Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, maar dat nooit op komt dagen, zo heeft hij meer te dragen dan God hem te dragen geeft.“ Een waarheid als een koe. Echter ondertussen worden op hoog en laag niveau beslissingen gemaakt vanuit irreële schrikbeelden. Want als je in Nederland woont, zijn er alleen maar beren en spoken op de weg die wij zelf creëren. Waarom is angst bij vrijwel iedereen zo’n bijna niet uit te wissen metgezel. Angst kan een waarschuwingssignaal afgeven, maar wordt deze ook niet afgeroepen als er geen gevaar voor leven dreigt?

Onbevreesd

In een ver verleden, voor mijn dertigste was ik nooit bang, althans dat dacht ik. Alleen reizend, rondom het Middellandse Zee gebied werkend, liftend, was ik op avontuur. Gelukkig had ik een paar beschermengeltjes die mij bij stonden. Toch is geen vrees voelen terwijl er wel gevaar te bespeuren valt, ook een uitzonderlijk mechanisme. Na een geduchte therapie voelde ik ineens alles in het kwadraat, een soort inhaalslag, Voor het eerst voelde ik angst; doodsangst.

Belemmering van angst

Hoe belemmerend angst kan zijn beleefde ik na een hernia operatie in mijn onderrug waarbij mijn actie radius van werkend de wereld rond verkleind werd naar een luttel vierkante meters. Hoe kleiner mijn wereld des te hoe groter mijn zorgen. Gelukkig heb ik destijds mijn reikwijdte snel kunnen vergroten, niet door mijn vleugels uit te slaan in de blauwe vogels maar met mijn benewagen. Ondanks of dankzij mijn angst gaf ik mijzelf een flinke duw in de rug, op weg naar de juiste richting: ‘Zie deze operatie als een wake up call om voor je droom te gaan als eigen ondernemer.’ Meteen heb ik mij ingeschreven voor allerlei coaching opleidingen en bij de KvK. Met meer tijd voor handen kon ik met mijn website aan de slag. Angst omzetten in doen, om nu op een geheel andere manier de wijde wereld in te stappen. Ookal was het in het begin met lood in mijn schoenen.

Stap voor stap

Stap voor stap, mijn passie volgend, werd al doende mijn vreugde en vertrouwen groter dan mijn vrees. Net als bij dieren die hun territorium vergroten. Hoe meer ruimte je inneemt, je kop boven het maaiveld uitsteekt hoe meer denkbeeldige beren er achter ‘hoge bomen die veel wind vangen’ kunnen staan. Dus angst is er niet om voor weg te lopen, maar om het bewust te doorvoelen, en je toch niet te laten verlammen. De benauwenis overwinnen door het recht in de ogen te kijken. En terwijl jij je enorm kwetsbaar voelt, je eerste schreden zet richting je droom of wens. Je reikwijdte uitbreiden, en uit je comfortzone je zelfvertrouwen vergroten.

Vertrouwen

En denk maar niet dat wij fearless zijn. Verre van. We staan weer voor een grote stap Langzamerhand komen we schrijdend dichter bij onze volgende droom. Angstbeelden haken bij tijd en wijle op ons in; ‘wat als?’ Mijn rikketik gaat dan sneller, het zweet komt uit mijn poriën, klaar om te vechten en te vluchten. Maar er is niet echt iets om voor te vechten, wel iets om in te geloven en om in te blijven vertrouwen.

Angst overwinnen

Dus als je bang bent; neem de angst bij de hand, zoals je dat doet bij een verschrikt kind. Praat erover geef het dat plekje waar het thuis hoort, bijvoorbeeld achter in je bus. Maar laat het niet heer en meester zijn, zodat de angst stiekem achter je stuur gaat kruipen. Gaan voor datgene wat je wilt, maar waar je waarschijnlijk ook bang voor bent, ondersteunt je zelfvertrouwen. Daarom doen en ondernemen. Echter ook onderzoeken of wat je wilt op realistische wijze is te verwezenlijken. Heb je haken en ogen goed onder de loep genomen? Krijg je de financiering rond? Wees waakzaam voor kruimeldieven op de route, die zonder dat je het weet een graantje mee pikken. En zo jou in verlegenheid kunnen brengen. Dus gezond verstand en intuitie is een goede rustgever tegenover angst. ‘Ik leerde dat moed niet de afwezigheid is van angst, maar het overwinnen ervan. De dappere man/vrouw is niet hij/zij die niet bang is, maar hij die die angst overwint”, aldus Nelson Mandela.

Hoe ga jij om met angst en vertrouwen? Welke vrees wil je overwinnen? Welke wens die je angst inboezemt wil je verwezenlijken?