Welk talent en welk continent?

Welk talent en welk continent?

Toeval of niet. Voor de zevende keer zie ik een gast diep weg gedoken achter het boek van Lucinda Riley, ‘De zeven zussen’. De zon en het bijzondere uitzicht bij ons lijkt even bijzaak. Als ik zelfs Eus’ zoon het tweede boek in de reeks ‘De storm’ zie lezen, ga ik op onderzoek uit. Een lieve gast stuurt mij zes delen van de zeven zussen voor mijn e-reader. Omdat ik zo’n beetje elke maand naar Nederland vlieg, in verband met de gezondheid van mijn vader, kan ik wel wat leesvoer gebruiken. Guilty pleasure, of niet, ook ik raak in de ban. Ondanks het hoge chicklet gehalte, de soms langdradige episodes, biedt deze reeks een uitnodiging voor onderzoek naar talent en continent.

Zoektocht naar talent en continent

Geenzins is het mijn bedoeling om een boekrecensie over ‘De zeven zussen’ te schrijven. Wat mij intrigeert is de opzet van het eerste boek. Een mysterieuze vader genoemd Salt, heeft zeven meisjes van over de gehele wereld geadopteerd en hen de namen van de zeven sterren van de Plejaden gegeven. Als hij overlijdt, laat hij als erfenis aan elke dochter coördinaten en een puzzeltocht na als aanwijzingen naar hun roots. Hiermee begint de zoektocht van iedere dochter (verwoordt in een boek) naar haar land van herkomst maar ook naar haar verborgen talent. Is dat geen magisch gegeven?

Wat boeit

Dat Riley een grote fantasie heeft, mag wel duidelijk zijn, want hoe gek het ook klinkt, alle dochters zijn verweven met een stukje wereldgeschiedenis. Het blijkt dat de oudste zus een telg is van Laurent Brouilly die bijgestaan heeft om het Christusbeeld in Rio te ontwerpen. De tweede zus is een nazaat van de Noorse componist Edvard Grieg en de derde een telg van de Engelse schrijfster Beatrix Potter. Gaandeweg ontdekt iedere zus haar oorspronkelijk continent en haar grootste talent. Dat is naast het stukje wereldgeschiedenis wat mij het meeste boeit.

Ga bij jezelf na?

Want ga eens bij jezelf na? Stel je voor dat jij geadopteerd bent door een mysterieuze vader en dat je geen weet hebt wie je moeder is en waarom ze je ter adoptie heeft afgegeven. Uit welk land of continent zou je komen? Waar voel jij je het meeste thuis of waar zou jij nog eens willen vertoeven? En welk talent ligt nog onaangeroerd of doe je tussen neus en lippen (halfslachtig) door?

Argentinië?

Kuierend langs de Méditerranée proberen Eus en ik ons in te leven in zo’n imaginaire situatie. Ook onze fantasie slaat op hol. Vanaf het moment dat ik mijn voeten zette in Argentinië, voelde ik mij er thuis. De taal, de uitsprak, de humor, het ‘joie de vivre’, de tango en niet te vergeten het temperament. Als ik mijn ingebeelde voorvaderen zou moeten traceren kom ik waarschijnlijk op een rancho uit met veel dieren, verzin ik. Daar waar je kunt genieten van een heerlijk buitenleven. Maar waarvoor je ook initiatief moet nemen en flink de handen uit de mouwen moet steken, als Spaanse immigrant levend op de pampa. Of misschien kom ik wel bij de indianen uit, die ik menigmaal bezocht in Zuid Amerika. Hun magie, en het samen leven met de natuur intrigeert mij.

 

Schrijven en zingen

Dus continent Zuid Amerika en welk talent? Naast de passies die ik uitleef op onze Bed and Breakfast zou wellicht schrijven een verborgen talent kunnen zijn. Eerlijk gezegd steek ik daar weinig energie in door gebrek aan tijd. “En Eus, waar zou jij geadopteerd zijn?” vraag ik terwijl we ‘despacito’ met de voeten door het zand lopen. Zonder na te denken antwoord hij vlot; “ Italië, met de lang gerekte Toscaanse tafels, boordevol gastronomische gerechten, wereldse wijnen en volop gezelligheid. Ook Eus heeft een zuidelijk temperament. Wellicht zouden zijn voorvaderen wereldgeschiedenis gemaakt hebben in de tijd van de Romeinen. Een afstammeling van veldheer Julius Ceasar, genietend aan een bacchanaal terwijl hij nieuwe plannen smeedt hoe zijn koninkrijk er nog beter uit zou kunnen zien.

Talent en continent

“Wat is jouw verborgen talent?” “Zingen,” antwoord Eus. “ Zeker je hebt een prachtige stem met een warm timbre,” zeg ik instemmend “ Maar ja”, vervolgd hij,” toen ik een blauwe maandag mij aangesloten had bij een koor, riep de dirigent; ‘Wie is die solist met luide stem buiten de maat.’ Misschien als ik mij de les laat lezen, zou ik er verder mee kunnen komen”, grapt Eus.  Je begrijpt het, onze fantasie reikt tijdens deze kilometerslange wandeling zo ver dat we er een boek over kunnen schrijven. Omdat dit zoveel voer voor verbeelding gaf, vroegen wij ook een vriendin, waar haar verborgen talent of continent lag.

Portugal

Haar continent is Portugal. Erg herkenbaar, want zij is bescheiden heeft een zuidelijk gemoed en neemt geduldig ‘com calma’ de tijd voor mensen. Bovendien zoals de Portugezen is ze gul en heeft een warm hart. Haar verborgen talent is koken, wat ze graag doet voor familie of vrienden. Maar naast een drukke praktijk als masseur en coach in Mooj ontbreekt het haar aan tijd.

Tevreden in de Algarve

Ookal voel jij je verwant met bijvoorbeeld de Portugese cultuur kun jij je als een vis in het water voelen in Nederland. Geen haar op ons hoofd dat wij de Algarve willen verlaten. Wij zouden de prachtige natuur, de veiligheid en de rust missen. Toch gaf deze boekenreeks stof tot nadenken. Om bijvoorbeeld de tijd te nemen voor een verborgen talent en die culturen uit te dragen die in ons zitten. Is het niet zo dat in een ieder meerdere facetten van diverse culturen kunnen huizen? Tenslotte zijn wij allen mensen met diverse culturele eigenschappen en talenten.

Aan welk (verborgen) talent zou je meer aandacht kunnen besteden en welke karaktertrekken heb je typerend bij welk land of continent?