Time on our side

Time on our side

It’s the wind blowing free
It’s the end of the slope
It’s a beam, it’s a void
It’s a hunch, it’s a hope

And the river bank talks
Of the waters of March
It’s the end of the strain
The Joy in your heart

Een overvloed aan genot

Enerzijds nog geen maart, anderzijds voel je in Monchique volop voorjaar met kabbelende beken, gifgroene velden met rolklavers en goudgele ochtendstonden. Vervolgens zonnig terrasweer en knusse avonden bij de haard. Het lijkt alsof herfst en lente samenvallen met een bonte bladerenpracht en bloemen ‘50 tinten’ kleur. En wat valt er veel te genieten; lichtval, bloemen, goede gesprekken, natuur en stedelijk schoon. Want deze wereld biedt een overvloed aan genot voor hen die er de tijd voor nemen.

Deadlines en Targets

Echter velen onder ons hebben te kampen met deadlines en targets die ge- of achterhaald moeten worden om zo een (rijke) toekomst te waarborgen. Daardoor zijn we zo gericht op wat er in ’t verschiet te doen valt, dat we tijdens die race de boot missen voor inspirerende- en zinnige zaken. Hiermee bedoel ik aangelegenheden waarbij we opladen en niet uithollen qua energie.

Kostbare tijd

Immers hoeveel genoegen kun je halen uit een ochtendwandeling? Of door domweg te staren uit het raam, terwijl jij je te goed doet aan je eerste bak koffie? Of als gevolg van een spontaan gesprek jij je ineens dichter met iemand verbonden voelt? Omdat het je raakt. Als je erop let, zijn er talloze dingen die niets kosten maar o zo waardevol zijn. Vaak datgene waar je van bijtankt. Daarvoor heb je tijd nodig en moet je bewust tijd vrij maken. Maar in deze tegenwoordige tijd ligt de focus op de toekomst, waardoor het kostbare heden soms aan ons voorbij gaat.

Prioriteit

Herken je dat? Terwijl je in een boeiend gesprek bent, kijk je toch halverwege op je horloge. Want je moet door.  Namelijk de plicht roept. Wat doe je in deze tijdnood? Als ik mij gevangen voel door het idee van tijdsgebrek probeer ik dieper te ademen om dusdanig kalm te worden zodat ik beter kan focussen. Bovendien las ik iedere dag korte pauzes in, waarbij ik even zit en stil sta bij wat wezenlijk is. Ondertussen ken ik voldoende mensen die ondanks een druk bestaan en een verantwoordelijke baan, tijd nemen voor rust: Hoe dan? Zij geven ‘priori-tijd’ aan balans scheppen in hun leefschema. Bijvoorbeeld met; yoga, meditatie, wandelen en quality time met intimi tussen de bedrijven door.

Timing

Daarom is gevoel voor timing zo belangrijk, om hiermee onnodige stress te besparen. Ter illustratie; in Nederland stichtte ik een coach- en trainingsbedrijfje en wilde meteen van start gaan. Maar het liep te traag voor wat ik in gedachten had. Echter du moment dat ik besloot, mijn intense inspanningen los te laten en slechts die dingen te doen die ik leuk vond, begon het flink te stromen. De termijn die ik gepland had om aan de slag te gaan, was achteraf gezien nodig voor het herstel van een hernia operatie. Dus Timing is tijd voor je te laten werken in plaats van er tegen in te gaan.

Bij twijfel niet inhalen

Laatst had ik een coaching sessie waarbij de coachee sterk twijfelde welke keuze hij zou maken. “Gek word ik van dat wikken en wegen, ik kan beter de knoop doorhakken!” Wars van chaos, zette hij zichzelf onder druk om zo snel mogelijk te beslissen. Toch gaf het ‘de tijd gunnen’ om de kwestie vanaf diverse zijden te belichten, te bespreken en te doorvoelen adempauze en ruimte. Bij twijfel niet inhalen. De tijd zal leren wat de ware keuze voor een specifieke situatie is.

Joy in your heart

Sinds we terug zijn van een weldadige vakantie waarbij de tijd leek stil te staan, en tegelijkertijd voorbij vloog, is het net alsof alle zes zintuigen aangewakkerd zijn. Waardoor ik mijn omgeving met detail leer waarnemen: Monchique en onze regio waardeer ik meer als te voren. Moet gezegd worden, dit is eenvoudiger buiten het seizoen, in een land dat werkt com calma, in een gebied net zo stil als de oceaan waar het op uitkijkt. Desalniettemin ondervond ik tijdens de meest stressvolle periode afgelopen zomer ook rust en vreugde door in het hier en nu te blijven; ‘Komt tijd komt raad’. Taking time on our side. It’s the end of the strain. The Joy in your heart!

Hoe ga jij om met tijd? Gun jij jezelf de tijd om te genieten? Leef jij vooral in de toekomst, het verleden of juist in het heden?