Van passie naar professie; hemelpiloten en vakidioten

Van passie naar professie; hemelpiloten en vakidioten

Doorzichtige azuurblauwe propellers komen naar me toe gevlogen. Enkelen scheren rakelings langs het water om daarna weer op te stijgen tegen de kobaltblauwe lucht als ware hemelpiloten. Anderen landen naast mij in het zwembad. Vandaag heb ik een vijftal libellen weten te redden van de verdrinkingsdood. Wat is de passie die hen trekt naar het wateroppervlak? De schittering? Tijdens hun ingezette landing kun je de bolle ogen snel heen en weer zien flitsen. Wellicht verblindt door het licht.

Van passie naar professie

Later aan de ontbijt tafel hoor ik hartverwarmende verhalen van gasten die van hun passie hun professie hebben gemaakt. De verhalen zijn puur en transparant gelijk de vleugels van de libellen. Uitgenodigd door vragen hoor je vooral dat ze dat doen waar hun passie hun heen leidt, en dat ze betrokken zijn bij mensen. Zoals een vrolijke verpleegkundige. Als een ware Patch Adams weet hij de ziekenzaal om te toveren in een toneel bühne waar de zieken lachen om zijn act. Een bijzonder stel dat naast wetenschappelijk onderzoek, lesgeeft aan de universiteit maar ook nog een bloeiende praktijk weet te onderhouden. In alle bescheidenheid hoor je hoeveel energie zij steken in hun werk ten behoeve van mensens’ welzijn.

Goodwill en je eigen koers varen

Een initiatiefrijke ondernemer vertelt met furore over de bijzondere evenementen die hij organiseert. Door goodwill te kweken en te netwerken weet hij mooie opdrachten naar zich toe te trekken. Als je de verhalen hoort wat er allemaal bij komt kijken voordat een evenement op poten is gezet en hoe sommige artiesten ingebed moeten worden, gaat er een andere wereld voor je open. Een directrice van een lagere school heeft een missie wat betreft een kind zo lang mogelijk kind te laten zijn. In haar school wordt creativiteit gestimuleerd. Zij heeft hart voor kind en collega en in de klaslokalen heerst een bijzondere sfeer.

Hemelpiloten

Dit is een kleine opsomming van de vele ‘hemelpiloten’ die hier bij The Art of Joy passeren. Hemelpiloten die hun medemens een stukje hemel op aarde aanbieden door middel van hun passie. Net als de libellen schitteren zij in hun zijn, en stralen een stille kracht uit. Door zichzelf te zijn geven ze aan de ander.

Vakidioten

Zo anders als deze hemelpiloten zijn de vakidioten, die hun passie overschreeuwen vanuit een gevoel van ledigheid. In plaats van dat mijn hart er voor warm loopt, voel ik alsof ik mijzelf moet beschermen tegen een stortvloed van bedachte ideeën en strategieën. Het kost energie om te blijven luisteren naar iets wat in de basis onrustig is. Er is niets mis mee om helemaal vol te zijn van je vak, maar als je louter vanuit kennis jezelf net een treetje hoger plaatst als je medemens….  Als ware goeroes verzamelen zij discipelen om zich heen in plaats van volgers . Schijnbaar werkt voor hen altijd maar meer vergaren vanuit een idee dat niemand hen kan evenaren .

Verliefd op je evenbeeld

Misschien gaat de gelijkenis op met het verschil tussen de libellen die rakelings langs het water zweven en diegenen die verdrinken. Beiden zijn in vervoering geraakt door de schittering, de passie. Alleen de één opereert vanuit het hart en de ander vanuit het hoofd, dat gevuld dient te worden met weten, wedijveren, en excelleren. Wellicht loop je zo kans te verdrinken in het gladde wateroppervlak verliefd op je evenbeeld.

Hoe draag jij je passie uit? Vanuit het hart of hoofd? Vanuit zijn of hebben? Geeft je passie voldoening of raak je opgebrand?