De vergeten ‘Voice of Intuition’

De vergeten ‘Voice of Intuition’

Gezellig zitten we samen in de Jeep, met onderwerpen te over. Tijdens deze verdiepende Yogawandelweek worden vele levensthema’s op tafel gelegd. Maar ook de lachsalvo’s zijn niet van de lucht. Een fanatieke fietser rijdt met vijftig km per uur de berg af. “Je kunt er makkelijk langs, Anne,” merkt Eus op. “Met drie mooie vrouwen achter in de bolide en een onoverzichtelijke bocht voor mij, blijf ik er achter kachelen”, antwoord ik rustig. Dan komt de Monchique bus snel over de middenstreep de bocht omrijden. “Intuïtie”, roepen de dames achter me. Inderdaad, iets in mij zei; “Blijf achter die fiets.”

Hoe intuïtie zich kan openbaren

Intuïtie kan zich uiten op verschillende manieren. Door een innerlijke stem die tegen je praat, een liedje die je hoort met een tekst die je nodig hebt, lichamelijke – of andere  signalen. Iedereen heeft intuïtie, echter niet iedereen gebruikt het. Het zit helaas niet in ons vakkenpakket als we jong zijn. Echter wel allerlei vakken waarbij de ratio de hoofdmoot vormt. Voor levensvragen hebben we toch zeker onze ‘gutfeeling’ nodig. Het wordt tijd dat the Voice of Intuition, net zo, of liever populairder wordt als The Voice of Holland. Tijdens de wandelingen is één thema dan ook ‘Je Innerlijke stem’. Maar ook ‘ Je stem laten horen.’ Vrijwel een ieder die ik ken heeft zijn grootste successen geboekt door intuïtieve beslissingen te volgen met hulp van de ratio in de praktische uitvoering.

Pijn in mijn buik

Anderhalve week geleden liep ik met pijn in mijn buik. Mijn vaders zijn gezondheid liet te wensen over. Een hemoglobinewaarde van 4.7 mmol/l  terwijl gezonde mensen boven 7,5 mmol/l  uitstijgen. De met spoed toegediende drie zakken bloed maakte hem beroerd. Mijn intuïtie zei; ‘Als dit zo doorgaat, blijft er weinig kwaliteit van leven over. Wat kunnen wij doen?’ Snel organiseerde ik een afspraak met onze hematoloog voor onze eigen jaarlijkse bloedtests maar kwam vooral om raad voor mijn vader. Twee vliegen in een klap. Deze bevlogen specialist die ons altijd begroet met een dikke knuffel en een ‘hoe gaat het met jullie’ praatje, wist ons op een nieuw middel te attenderen. Een pil die de deling van de foute eiwitten , die mijn vaders gezonde bloedcellen aanvallen, tegengaat. Deze pillen kunnen ingenomen worden zonder chemo en hebben veelal geen negatieve bijwerkingen. Vier van zijn patiënten die ook de ziekte van Waldenström hebben, varen er wel bij.

Wat het volgen van je intuïtie oplevert

Mijn vader had er in eerste instantie geen oren naar, begrijpelijk als je al veel geprobeerd hebt. Dus ben ik bij mijn moeder te rade gegaan en haar alle informatie doorgestuurd. Hun eigen hematoloog had nog nooit gewerkt met dit middel. Maar door nader onderzoek en een goed gevoel wilde hij ondanks mijn vaders leeftijd( 91) het erop wagen. Na inname van de pillen had mijn vader meer energie, maar meteen ook alles opgebruikt 😉 . Zo zijn er nog duizenden voorbeelden waarbij ik mijn intuïtie gevolgd heb en mooie nieuwe wegen zich voor mij openbaarden. Maar ook staaltjes waarin ik mijn voorgevoel niet gevolgd heb en letterlijk ziek werd.

Een nieuwe Voice of?

Maar daar ga ik jullie niet mee vermoeien, wel met mijn overtuiging dat ik vind dat het volgen van intuïtie en het leerproces daar naar toe te weinig ruimte krijgt in onze samenleving. Waarom geen TV programma om dit te stimuleren, waarom geen schoolvak om mensen op hun intuïtie te attenderen. Omdat dit kompas zo’n waardevolle wegwijzer is qua werk en privé zou ik een ieder aanraden om bij zichzelf te rade te gaan; Luister ik naar mijn intuïtie?

Vijf manieren om ruimte te geven aan the Voice of Intuition

  • Als je een beslissing moet nemen en je weet het niet. Je voelt een strijd tussen hoofd en hart. Neem de tijd. Adem diep in en uit, mediteer of ga de natuur in. De beste beslissingen zijn gemaakt vanuit innerlijke rust.
  • Bij je intuïtie hoef je niet de redenen te weten waarom. Het hoofd wil uitleg, de voors en de tegens tegen elkaar afwegen. Als het gewoon een gevoel is die je niet kunt staven is dat je intuïtie, volg die. Vaak geeft een intuïtieve beslissing innerlijke rust.
  • Wat je vaak afhoudt om intuïtief een besluit te nemen is de mening van anderen. Zoek geen bevestiging vanuit je omgeving. Of alleen die omgeving die je goed gezind is en zoek vooral bevestiging in jezelf.
  • Wat voor keuze je ook maakt, geen één is fout. Er zijn vele wegen naar Rome. Kom je erachter dat je besluit of reactie niet handig en juist is, neem een detour en volg alsnog je intuïtie.
  • Dwing jezelf niet tot een antwoord of besluit, bij grote twijfel niet inhalen en wacht tot je die bevestiging krijgt die je nodig hebt door signalen of onverwachte gebeurtenissen. Wacht echter niet te lang, geen keuze is ook een keuze en dat kost veel energie.
  • Vertrouw jezelf dat jij het eigenlijk al weet. Jij bent de enige die echt weet wat goed voor je is, niemand anders. Zorg dan ook goed voor jezelf. Volg de Voice of Intuition.