De hemel te rijk

De hemel te rijk

Een zevental meiden staren mij aan alsof ik van een andere planeet kom. De meest dominante griet van het stel vraagt schamper. “Waar kom jij vandaan?” Ookal ben ik groot voor mijn leeftijd, voel ik me ineens een kop kleiner worden. Als ik niet reageer doet ze er een schepje bovenop. Met een opgeheven kin gebiedt ze; “ Kun je niet normaal praten? Kom je uit de rimboe of zo?” Met haar geaffecteerde r-en is zij gelijk een prinses op de erwt die uit een koninklijk rijk is komen zweven. Als reactie steek ik mijn tong uit en sla met een harde knal de deur achter me dicht. Vervolgens ren ik met een kloppend hart naar mijn oma’s huis in Baarn.

De rijken der aarde

Wat een opluchting als ik oma achter het aanrecht zandkoekjes zie bakken. Een veilig en vertrouwd tafereel. “Kind wat is er gebeurd?” roept ze verschrikt terwijl zij mij in haar armen sluit. Ik begin onbedaarlijk te huilen. “Het zijn kakkers, rijke stinkers, ik ga er nooit meer heen! Het kinderuitje bij de barones in de luxe villa tegenover oma, wordt niet meer herhaald. Wonende in Friesland en veelal spelend met vriendinnen op boerderijen was dit mijn eerste ervaring met de rijken der aarde.

It’s not the money that counts

Gelukkig heb ik tijdens mijn (werkende) leven genoeg te maken gehad met zowel rijke als arme fijne mensen. It’s not the money that counts. Als nationaal gids voor inkomend toerisme kreeg ik de opdracht om de toenmalige president van Mercedes en zijn gevolg te begeleiden op diverse excursies. Ze kwamen met een privé jet aangevlogen op Schiphol- Oost voor een lang weekend verblijf. Anders dan de ervaring met de welgestelde jonge dames op mijn achtste, werd ik opgenomen in het team en zat met hen aan tafel alsof ik een oude bekende was. Het gezelschap bestond uit gewone mensen met briljante ideeën. Toen ik werkzaam was als purser bij de KLM had ik de ervaring dat de eerste klas passagiers vaak bescheiden gedrag vertoonden. Terwijl de nouveau riche , verblijvend in de business class, nog wel eens hoog van de toren konden blazen.

Mensen rijk van binnen

Op reis bezocht ik dikwijls de familie van een vriend in Chili. De gastvrijheid en het warm onthaal gaf mij een rijk gevoel. Ondanks dat ze geen cent te makken hadden, pakten ze gul uit en werd er een feestmaal bereid. Mij werd geen Gringa toegespeeld, maar ik werd deel van de familie. Deze mensen waren arm wat vermogen betreft, maar rijk van binnen. Genietend van kleine dingen waren ze vooral dankbaar. Onlangs hadden we een Luxemburgse familie op bezoek, beide ouders hadden zich vanuit het niets opgewerkt. Eenmaal manager zorgde de man ervoor dat alle medewerkers, ongeacht nationaliteit of sekse een gelijke behandeling kregen. Mensen van goede wil. Zo dankbaar voor iedere extra attentie en bovendien goedlachs.

Rijke armen versus arme rijken

Heel sporadisch echter ontmoeten we mensen, waar de vorm de norm is. Waar geld, status en aanzien de innerlijke armoede compenseren. Zelfs met een boven de Balkenende norm inkomen ( dat en public genoemd wordt) zit er een fooitje voor onze goede doelen niet in. Toevalligerwijze hadden we laatst tijdens een bijeenkomst met een stel ferme vrouwen een inspirerend gesprek over geld. Iemand beweerde dat ze meer ging verdienen toen ze haar aversie tegen geld losliet. “Geld is niet vies”, verklaart ze, “het is energie dat stroomt en als je ervoor open staat kun je het naar je toe trekken.” Het is fijn beloond te worden voor datgene waar jij je energie en passie insteekt. Niet alleen met zingeving, maar ook door met iets meer comfort te kunnen leven. Geld moet stromen.

Rijk, ongeacht de dikte van je portemonnee

Toch ondanks de slechte ervaring uit mijn jeugd ervaar ik dat je innerlijk rijke en arme mensen hebt in alle gelederen. Geld of geen geld, het is net waar een ieder zijn prioriteiten legt. Is dat in investeren in je medemens en dierbaren of gaat je voorkeur uit naar materie? Als je uitgaat van overvloed, je geeft om niet, je dankbaar bent met wie je bent en wat je hebt, dan ben je rijk ongeacht de dikte van je portemonnee. Je bent de Hemel te rijk!