Niemandsland, een weg naar thuis

Niemandsland, een weg naar thuis

“Waag het niet met mij te sollen! Je moet nu een kopie van jullie paspoorten inleveren bij mijn advocaat!” Terwijl ik in opperste verbazing naar mijn mobiel, kijk word ik mij bewust dat een bekende, mij flink onder druk zet. In helder Portugees met volle bewustzijn antwoord ik; “Besef jij wel dat jij mij bedreigt? Ik zit met mijn ouders gezellig koffie te drinken, ze zijn er kort dus ik ga hen weer vergezellen.” “Onzin, je liegt!” wordt er weer gebruld. “Je moet vanmiddag een kopie van je paspoort inleveren.” Met zoveel onredelijkheid haak ik af, en sluit de retirade. Ondertussen sta ik te trillen op mijn benen. Welkom in niemandsland.

Alice in Niemandsland

Uit de doeken doen wat hier achter zit is weinig inspirerend. Laat ik het houden op een geval van ontvlammend Portugees temperament, waarbij man/vrouw verhoudingen niet altijd gelijkwaardig zijn. Bovendien viert corruptie soms nog hoogtij in zuidelijke landen zoals Portugal. Het is idioot om een kopie van je paspoort af te geven zonder dat je weet wat ermee gedaan wordt. Door dit onverwachte incident voelt mijn comfortabele leven in Monchique iets minder veilig. Ik probeer de gedachten die onrustig heen en weer springen van mij af te zetten. Tegelijkertijd besluit ik  wanneer de gemoederen wat gesust zijn op een redelijke manier een gesprek aan te gaan. Dit is slechts een klein incident die onveiligheid kan oproepen.  Helemaal nu onze woon- en werksituatie in de toekomst open ligt. Een niet weten door eigen keuze, Alice in niemandsland.

Verdwaald zijn

Herken je dat? Plots verandert  je wereld en je wereldbeeld. Dit kan door een incident of een telefoontje. Van lieve mensen nabij ervaren wij dat door een plotse situatie je leven ineens lijkt in te storten. Wat moet je doen en wat laten? Vaak is paniek de eerste reactie,  uit angst ontsproten. De angst wegduwen heeft geen zin, eerder zou ik die omarmen. Vooral indien mogelijk expressie geven aan wat je dwars zit. Het bespreekbaar maken. Vaak ontstaan er dan bijzondere verbindingen. Her- en erkenning van het gevoel even verdwaald te zijn. Gevolgd door een schift in vrienden van hen die je volledig ondersteunen en zij die nooit de grens van niemandsland gepasseerd zijn. En verkiezen te blijven zwemmen in oppervlakkige wateren.

Gezinsuitbreiding

Zelfs gezinsuitbreiding, zoals bij Eus’ zoon, kan je wereld op zijn kop zetten. “Het is de meest ingrijpende gebeurtenis in mijn leven.” Helemaal wauws zijn van dat kleine mensje en ondertussen geen raad weten hoe je omgaat met geen tijd meer hebben voor jezelf.

Het niet weten

Wat is de gemeenschappelijke noemer van deze ervaringen waardoor je uit het lood kunt raken. Het niet weten hoe verder, is vaak moeilijk te verteren voor het brein. Je oude leven is weg en het nieuwe heeft zich nog niet aangediend. Een onzekere toekomst is als wandelen zonder wegen in niemandsland.

Ben jij wel eens in niemandsland geweest? Hoe ben je daar weer uit gekomen? Welke richtingaanwijzers kwamen er op je pad? Wellicht kunnen deze negen vrijblijvende tips helpen.

Negen tips als wegwijzers in niemandsland

  • Neem je intuïtie en je hart als kompas. Luister er naar en neem tijd in de natuur om zaken helder te krijgen.
  • Weet dat in dit soort situaties altijd engeltjes jouw pad doorkruisen. Mensen die je verder kunnen helpen en je ondersteunen.
  • Piekeren helpt niet, handelen in de meeste gevallen wel. Zo hebben wij zoveel mogelijk informatie verzameld om te weten waar we aan toe zijn. Wat recht is en wat krom. Kennis is macht. Soms echter is het beter om niets te doen en met de rivier mee te bewegen.
  • Leef in het moment, ookal is het intens.
  • Stap in het diepe meer van onbekende rouwe emoties zoals verdriet, woede, angst en leegte. Wat je op de bodem vindt brengt je een schat aan kracht in kwetsbaarheid. Zo ook bewustzijn.
  • Wees vooral lief naar jezelf. Gun jezelf genieten. Veroordeel niet. Neem speelruimte om dingen uit te vinden. Er zijn zoveel wegen naar Rome.
  • Voel dat je leeft en hoe! Laat alle emoties de revue passeren. Geef er expressie aan, maar blijf er niet in hangen. Wacht tot er berusting en acceptatie komt.
  • Leer te leven in het nu en de mooie momenten die zich voordoen te verzamelen en te tellen als je zegeningen.
  • Vertrouw op het leven en op een goede uitkomst, wat het ook zij. Op een gegeven moment voel je dat je door een poort loopt van een nieuw leven, einde niemandsland, welkom thuis!

 

.