Wonderen zijn de wereld nog niet uit

Wonderen zijn de wereld nog niet uit

Een tienermeisje probeert haar chronisch zieke zusje enthousiast mee te torsen hoog een populier in. De tak, waar ze uiteindelijk samen op zitten lijkt te breken. De oudere zus maant driftig de zieke Annabel aan om bij het gat van de holle de boom te gaan zitten. Een onheilspellende schreeuw golft over de weidse velden gevolgd door een luid; “Annabel!” “Annabel!” Het kleine zusje valt in het holst van de boom, negen meter naar beneden. Volgens dit waargebeurde verhaal zou de vijfjarige Annabel, toen zij in de boom viel, gediagnosticeerd zijn met twee terminale ziektes. Nadat zij uit een coma wakker werd was ze plots weer gezond verklaard.

Wonderen uit de hemel

De heren doctoren hebben hier geen wetenschappelijke verklaring voor. Volgens de familie heeft Annabel tijdens haar coma een bezoek aan de hemel gebracht. “Ik zag de hemel. Het was er heel erg licht. En ik zag mijn vriendin Mimi die een paar jaar geleden is overleden,” aldus Annabel. Moeder Christy Beam schreef hier een boek over getiteld Miracles from Heaven. Wonderen uit de hemel

Waan of werkelijkheid?

Waan of werkelijkheid? Wie kent het niet?  Ogenschijnlijke wonderbaarlijke gebeurtenissen, die je niet kunt plaatsen. Hoe meer je erop let, hoe meer je verwonderd raakt door de ingenieuze samenlopen van omstandigheden. Vaak ontmoeten gasten elkaar hier niet voor niets. Zij wisselen waardevolle zaken uit. Blijken van verbinding en ondersteuning. Ontmoetingen kunnen werken als een wonder.  Zo ook de natuur.  Iedere dag verwonder ik me over een vuurrode zonsopgang, de bloemenpracht en de vogels die hun gezang ten gehore geven of het een lieve lust is.

Wonderen van iedere dag

Het is ook maar net hoe je naar dingen kijkt en waar je in gelooft. Je kunt het leven bekijken vanuit het oogpunt; ik heb een probleem of waar vind ik de wonderlijke oplossing. Als je voelt, kijkt, luistert vanuit verwondering genereer je meer wonderen. Mijn ontmoeting met Eus en het opstartten van The Art of Joy lijkt als georkestreerd. Ook de ontmoeting van onze vrienden Nol en Anja.

Door een beknelde zenuw bij de buikstreek, werd bij toeval bij mijn vader (90) de ziekte van Waldenström ontdekt, een woekering van foute witte bloedcellen. De prognose was vijftien jaar geleden; “U heeft nog vijf jaar”. Afgelopen weken hebben wij samen met mijn ouders erop los gewandeld, trapje op, trapje af. Ook thuis fietsen en wandelen ze nog en onderhouden hun weelderige tuin. Is dat geen wonder?

Nieuw leven, BDE en levenseinde

De groei van een bevruchte eicel naar een baby met alles erop en eraan is ook een ingenieus wonder. Binnenkort mogen wij onze mooie kleindochter Sam be- wonderen

Naast een nieuwe geboorte ervaren wij in onze omgeving dat dierbaren te maken krijgen met ongeneeslijke ziektes. Van ganser harte wensen wij dat er voor hen een wonder plaats vindt. Zonder dat zij uit een boom hoeven vallen.

Verhalen van gasten/vrienden die de dood in de ogen hebben gekeken maar deze ter nauwernood zijn ontsnapt, vertellen allemaal eenzelfde verhaal. Cardioloog Pim van Lommel beschrijft dat helder in zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’, waar hij bijna doodervaringen (BDE) van 62 van zijn patiënten beschrijft; “Allen spreken van een hel licht aan het einde van een tunnel waar overleden familie/partners hen opwachten zeggende; ” Het is niet je tijd.”

Wonderen bestaan

Tijdens het verblijf van mijn ouders hebben we het hierover: “Er zijn mensen die het licht hebben gezien, en genezen zijn,” beweert Eus. “Kan dat?” vraagt mijn moeder ongelovig. “Ja”, zegt mijn vader resoluut, ”er bestaan wonderen.” We geven hen een boek  van Anita Moorjani die na een BDE weer genas van uitgezaaide tumoren en daar haar les in zelfwaardering en eigenliefde uit trok. Mijn ouders lezen het boek in een dag uit.

Oneindige liefde

Misschien is deze materie moeilijk te verstouwen. Hoe waarheidsgetrouw is dit, zul je denken. Helemaal als je naverwanten verloren hebt die niet door een wonder van genezing aan de dood zijn ontsnapt. Maar misschien geeft dit toekomstbeeld vertrouwen en rust, dat als je het tijdelijke met het eeuwige moet verwisselen je daar een wondere wereld wacht. We kunnen veel doen of laten, maar waarschijnlijk hebben wij uiteindelijk weinig controle over leven en dood. Wat er ook gebeurd; liefde kent geen einde en houden van verdwijnt niet, tenzij jij daarvoor kiest.  Liefde overleeft alles en dat is op zich ook een wonder.

Welke wonderen heb jij mee gemaakt? Wat zijn voor jou de wonderen van iedere dag? Hoe kijk jij naar het leven en de eindigheid ervan?