Keep on dreaming

Keep on dreaming

Met een mok cappuccino in haar hand kijkt ze ons doordringend aan; “Graag zou ik jullie nog wat vragen willen stellen voor een tweeluik in het Haarlems Dagblad. Op de ene pagina staan jullie, die vertrekken naar Portugal en op de pagina ernaast een interview met een stel die na drie jaar terugkeert naar Nederland.” Ik weifel. “Maar, is dat wel p.r. voor ons, gerelateerd te worden met emigranten die na drie jaren al de brui geven aan hun droom?” “ Het is wel degelijk reclame, want jullie blijven in Portugal!” zegt de journaliste resoluut terwijl ze, met het schuim nog rond haar mond, de beker stevig op de houten tafel neerzet. “Waarom denk je dat?” vraag ik verbaasd. “Aan alles merk ik dat jullie in Haarlem ook gelukkig zijn, jullie droom is geen vlucht maar een hartenwens.”

Portugal heeft het

En ze had gelijk. Ook na meer dan twaalf bijzondere jaren, we blijven! Hoogstwaarschijnlijk na dit seizoen niet op deze plek, maar wel aan de zonnige zilte zuidkust van de Algarve. Juist nu we bezig zijn om onze volgende droom waar te maken, komen kijkers over de vloer die zoals wij bijna dertien jaar geleden, hier een B & B of yoga retraite willen uitbaten. Het is altijd een feest om met ze over ‘het landgoed’ te lopen, de uitdrukkingen op hun gezicht te zien als ze het uitzicht en de kleurrijke tuin aanschouwen. Bij sommige hoor je in alle toonaarden, het blijft bij een droom. Want; “ Ja, dit plan hebben we al jaren, want Portugal heeft het, wij vertellen het onze buren, vrienden maar sommigen reageren al niet meer.” ‘Ja’, denk ik ‘begrijpelijk, zij moeten deze vermeende plannen dag in dag uit aanhoren. Ondertussen verstrijken de jaren en blijft men kleumen in ‘dat koude kikkerland’.’ En dat zijn niet mijn woorden, want ik blijf Nederland waarderen, ookal ben ik te veel geworteld in Portugal. Zelfs mensen met een budget voor een aftandse ruïne denken hier een B & B op te kunnen zetten; “Keep on dreaming!”

Leef je droom vanuit tevredenheid

Net als de journaliste herkennen we die mensen die serieus hun droom willen verwezenlijken, ze vragen en praten niet alleen, maar kijken en voelen vooral. Ze zijn ondernemer of hebben soms al eerder een onderneming gehad, maar willen een andere uitdaging. Ze raken niet uit het lood geslagen door veranderingen. Het zijn doeners met de nodige reserves op de bank. Maar vooral; ze zijn tevreden.

Net zoals je Nederlandse inwoners kunt horen klagen over hun vaderland heb je ook emigranten in de Algarve die ontevreden zijn over het reilen en zeilen hier. “Integreren is onmogelijk”, of “ Wanneer er panne is duurt het lang voordat het gemaakt is,” etc. Ach ja, zo nu en dan geïrriteerd zijn mag, maar als je structureel ontevreden bent over je woon- of werkadres, wordt het tijd voor verandering, toch? Maar zoals de journaliste al duidelijk aangaf, je komt waar dan ook ter wereld jezelf tegen. Ben je innerlijk ontevreden dan is het ook op een paradijselijk eiland in de Stille Zuidzee niet te harden, juist daar.

Andere dromen

Maar nu heb ik het alleen over mensen die hun droom hebben in het buitenland. Met een duwtje in de rug door Vier in Bed of eigenhandig hun B & B  opstarten. Gelukkigerwijze hebben wij de privilege om mee te mogen delen in het proces van enkele droomreizen van onze gasten-vrienden. Zoals een bevlogen verpleegster die voor zichzelf begonnen is en zorg op maat geeft aan mindervalide kinderen en dit met veel plezier doet. Haar agenda is bommetje vol. Of een enthousiast paar die de charmante boutique B & B de Bilt twee jaar geleden zijn begonnen met succes. Je kunt er zelfs creatieve workshops volgen. Een andere geliefde repeater gast-vriendin zag in een paar maanden verschillende dromen uitkomen; de liefde van haar leven ontmoet, een nieuwe uitdagende baan, samenwonen, waarbij er ruimte geschapen werd voor een nieuw familielid, een hond uit Portugal. Of Eus’ zoon die een veel betere site dan Funda heeft ontwikkeld; Huispedia, vanuit jouw woonkamer van huisdroom naar housewarming.

Joy is not in things , it’s in us

En zo zijn er veel meer mensen die wij kennen die hun droom waarmaken. Of zij die tevreden blijven dromen, maar niet ontevreden zijn als die droom niet waar gemaakt wordt. En daar zit hem de clou; Droom of geen droom, als je maar tevreden bent met wie je bent, wie jou omringen, wat je doet en waar je woont. Al deze ingrediënten vallen samen als jouw motivatie van binnenuit komt. Ongeacht de uiterlijke omstandigheden. Joy is not in things it’s in us.