In wat we ontvangen zit datgene wat we geven

In wat we ontvangen zit datgene wat we geven

Met een schuimende cappuccino in de hand, sla ik mijn laptop open en zie een bericht met de titel; ’Bedankt!’ Een hartverwarmend mailtje van gasten na hun verblijf hier; ‘Anne en Eus, jullie maken the Art of Joy.  Waar jullie gaan zal dankzij jullie gastvrijheid een mooie stek ontstaan.’  Daaronder een mailtje van andere bijzondere gasten; ‘ Wat hebben we een heerlijke week gehad en wat hebben we genoten van het verblijf, de gastvrijheid, de mensen, de wandelingen, het eten, het land en last but not least van jullie samen.’ Wow, wat een heerlijk begin van deze morgen. Waarbij ik anders meteen verder zou gaan tot de orde van de dag, sta ik nu stil bij het ontvangen van deze fijne attenties.

Stil staan bij dagelijkse cadeaus

Daar uit volgend ga ik tijdens mijn ochtendwandeling met Joy na hoeveel cadeaus wij deze week al hebben ontvangen;  bijzondere fijne gasten, mooie speeches, lieve woorden, een tin vol Happiness quotes, en twee douche gels van Rituals.  Een Deense gast van een paar jaar geleden schreef dat hij door de begeleide wandelingen en de foto’s op Facebook geïnspireerd is geraakt. ” Ik heb de moed opgevat om structureel elke dag een flink blokje om te gaan in de natuur. Echter niet alleen. Met een stel maten uit mijn buurt. Om zo samen af te vallen maar ook bij te praten. Het is nu een heuse mannen wandelclub geworden die onderlinge steun aan elkaar biedt in moeilijke tijden, en… we delen ook veel vreugde.’

Delen is geven en ontvangen

Zo, het kan niet op vandaag. Als ik bij de balie van mijn favoriete café sta, komt de eigenaresse me al glimlachend tegemoet en zegt enthousiast; “Nog heel erg dank voor je blogbundel, ik lees elke avond een blog, en daarna val ik rustig in slaap.” Terwijl ik een reusachtige scone verorber zie ik op Messenger: ‘Goede timing jouw blogbundel, met die inzichten kan ik verder.’ En dat terwijl op het moment dat de pallets met 300 blogbundels arriveerden ik nog twijfelde; ‘Hoe zouden de lezers de teksten ontvangen?’ en ‘Stel als ik nu maar tien boeken verkoop?’

De wereld mooier maken

Waarom al deze presentjes in dit blog etaleren? Niet om met boter op mijn hoofd rond te lopen van ‘Kijk ons nou!’ Nee, om te laten zien dat als je geeft, je ook ontvangt en vice versa. Het verbindt mensen en maakt onze wereld een stukje mooier. Dankbaarheid loont.

Verschillende manieren van geven en ontvangen

Onlangs was er een stralende gast die door haar zijn, heel veel gaf aan mensen om zich heen. Ze deed er geen moeite voor, het zat in haar. Spontaan gaf ze complimenten, stelde vragen en luisterde oprecht. Ze wist een vrolijke en opgeruimde sfeer om zich heen te creëren. Iemand die geeft zonder dat ze het weet en zonder te willen pleasen. Je kunt ook geven met de valse hoop dat vroeg of laat jij hetzelfde terug krijgt als dat je geeft. Onbewust houd je dan een soort van debet- en credit boekje bij. Als je geeft om een leemte van bevestiging op te vullen, kom je vroeg of laat bedrogen uit. Waarschijnlijk steven je af op teleurstellingen. Toch wanneer je vanuit je hart moeiteloos geeft ontvang je tegelijkertijd.

Durven ontvangen is een kunst

En met ontvangen hebben veel mensen moeite. Ondergetekende voor lange tijd incluis. Voor kort zou ik een compliment afweren met een snel ; “Graag gedaan,” of “Dat jurkje? Die heb ik gekocht in de uitverkoop!” Verder kon ik mij blind staren op een reactie waarbij ik, naar eigen interpretatie wellicht te kort geschoten zou kunnen zijn. Al voordat die ander een punt kon maken, had ik mij al in gedachten verontschuldigt of verdedigt. Ondertussen gaf ik mezelf dus op de kop

Door geven ontvang je meer dan je al hebt

Wat ik wil overbrengen met deze blog is; als je onvoorwaardelijk aan jezelf en anderen geeft, dan zijn er talloze dagelijkse cadeautjes die je mag ontvangen. Zoals de onbeschrijfelijke ontroering op het moment dat we ons kleinkind Sam in onze armen sluiten. Of de blijdschap gedeeld met vrienden en familie tijdens een bezoek aan mijn ouders. Sta er bij stil. En weet  zo een vreugdevolle cirkel rond te maken. Door onvoorwaardelijk te geven kun je ontvangen, meer dan je al hebt.

Hoe vind je het om te ontvangen en waarom geef je? Sta jij stil bij dagelijkse cadeaus? Hoe zit jouw balans in geven en ontvangen?