Verbeter jouw wereld, wees authentiek!

Verbeter jouw wereld, wees authentiek!

Herinneren jullie nog de DWDD rubriek van jaren geleden over mensen die origineel zijn en ook het verschil maken. Dwarsliggers, doordouwers en wereld verbeteraars zoals wijlen Nelson Mandela, Barack Obama, Desmond Tutu en Oprah Winfrey. Deze inspirerende mensen zijn naast authentiek, ook innerlijk in balans en dragen zo bij aan een mooiere wereld. Trump bijvoorbeeld kun je authentiek noemen maar is karikaturaal eerder een oorlogzoeker die in staat is van de wereld in figuurlijke zin een mijnenveld te maken. Dagelijks kun je het verschil maken door een lief woord, en een inspirerend gesprek.  Maar werkelijk authentiek zijn zonder je iets aan te trekken van wat anderen vinden, is voor mij een oefening en een leerschool.

Uit de pas

Het frappante is dat ik vroeger lak had aan wat anderen van mij dachten. Als kind/puber ging ik volledig mijn eigen gang en was dan ook een einzelgänger. Vaak trok ik er alleen op uit in de natuur met de hond als gezelschap, terwijl anderen liever in de lokale kroeg zaten. Als sociaal dier miste ik dan een stuk gezelligheid. Maar me in een rookhol begeven, no way. Na de middelbare school ontmoette ik gelijkgestemden. Vanaf die tijd ging ik authentiek mijn eigen weg zonder de verbinding met anderen te verliezen.

Creativiteit

Expressie geven aan je creativiteit bevordert authenticiteit. Tijdens de lerarenopleiding kon ik mijn ei kwijt tijdens de stagelessen. Gedurende de geschiedenislessen liet ik de leerlingen theaterstukjes opvoeren zodat zij zich konden inleven in grote leiders zoals Napoleon Bonaparte en Winston Churchill. Tijdens de Engelse lessen nam ik een losse telefoon mee waarmee de leerlingen een telefoongesprek in het Engels konden voeren. Of ik deed een rollenspel only English spoken waarbij ze een mars reep konden winnen. De stageleraren vonden de lessen creatief, maar; “Houd je maar aan het lesboek, zoals het hoort.” Bovendien gingen er tot mijn spijt in de lerarenkamer roddels de ronde over de leerlingen. Ik raakte gedemotiveerd. Ik was tenslotte zelf nog een leerling.

Authentiek avonturieren

Om niet meteen vanuit de schoolbanken voor de schoolbanken te staan ben ik op zoek gegaan naar levenservaring. Dit door te reizen en te werken rondom het Middellandse zee gebied. Een authentiek bestaan met alleen een rugzak als bezit, afwisselend reizen en werken door diverse landen. Dan weer slapend op het strand dan weer verblijvend bij een werkadres. Ik leerde veel improviseren, incasseren en internationaal communiceren. Toch miste ik ondanks de vele ontmoetingen zingeving.

Zingeving

Als leidinggevende bij de KLM waren er genoeg mogelijkheden om authentiek mijn beroep uit te oefenen. Toen op een vlucht van Schiphol naar Lima het audio systeem uitviel, heb ik gebruik gemaakt van een Ecuadoraanse band aan boord voor een inflight concert. Het was een muzikaal succes. Authentiek zijn en het verschil maken kan zich uiten in kleine en grote zaken. In onze B & B hechten we waarde aan het persoonlijke contact en geven graag iets extra’s. Tijdens onze diverse activiteiten zoeken we wederzijdse inspiratie door middel van onze missie, de zes V’s; Vreugde, Verbinding, Verdieping, Vertrouwen, Vernieuwing en Vrijheid. Wij maken geen werk van ons werk omdat we met passie uitdragen wat we leuk vinden. Nu verblijven er veertien fiere vrouwen, vriendinnen op uitnodiging van een fijne gastvriendin, die we zo nu en dan bij hebben kunnen staan. Daar doen we het voor!

Authentiek ongeacht externe druk

Echte authentieke mensen zijn zichzelf ongeacht de externe druk om zich aan te passen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wij ons het beste voelen als we authentiek mogen zijn. Het lijkt alsof onze hersenen het weten als we een leugen leven, we worden namelijk innerlijk onrustig. “Ik wist niet dat je authentieke zelf zijn me zo innerlijk rijk zou kunnen maken als ik nu ben”, zei tv-presentatrice Oprah Winfrey. Maar hoe slaag je er dan in om authentiek te blijven?

Zeven tips voor behoud van authenticiteit

1) Weet dat als jij jezelf bent je anderen aanspoort hetzelfde te doen.
2) Doe wat je leuk vindt! Volg je hart. Durf uit de pas te lopen, gebruik je creativiteit en ga op zoek naar
avontuur.
3) Authentiek zijn betekent respect hebben voor anderen maar ook voor jezelf in trouw zijn aan jezelf. Dat houdt in dat je geen tijd besteed aan mensen die jouw energie opslurpen.
4) Doe wat je zegt en zeg wat je doet, ookal maakt het je minder populair.
5) Evalueer eerst advies voordat je het opvolgt, past het wel bij jou?
6) Klaag niet, blijf werken aan zaken die jou motiveren, en maak het beste van alles wat je doet.
7) Raak niet uit je centrum als anderen je niet mogen, je kunt niet de gehele wereld te vriend houden.

In hoeverre ben je authentiek en in hoeverre voldoe je aan de wensen van anderen. Als jij jezelf zou omschrijven wat is jouw unieke zijn?