Lang leve de liefde

Lang leve de liefde

‘Há, há, há! Pak me dan!’ Gierend van de lach zwemt ze weg terwijl het water wild opspat. Haar partner achtervolgt haar en pakt haar been. Ondeugend kijkt ze hem aan en het onvermijdelijke gebeurt: een innige omhelzing en vurige kus.

Dit echtpaar is vijfendertig jaar samen. Hij komt uit Duitsland, zij uit Frankrijk, maar van culturele onenigheid is geen sprake, wel van passie, vuur en pret. En…beiden nemen ze geen blad voor de mond. Wat is het heerlijk om hier naar te kijken, vooral als je het zo herkent.

Liefde, relaties en veiligheid

Liefde en relaties, we raken er niet over uit gepraat. Het vergt overgave en openheid om intiem te blijven. Het biedt veiligheid als wij weten dat je geliefde voor je klaar staat als het nodig is. Dat hij/zij je zelfvertrouwen en eigenwaarde laat stijgen. Elkaar oppoetsen zodat je het beste uit elkaar haalt. En…zo nu en dan flink schuren, omdat het kan. Dat ook dan die veiligheid er is, omdat je weet dat je in een mum van tijd toch weer in elkaars armen ligt.

Angst voor verlies of verbinding

Toch hoor je ook andere verhalen. Vooral als er angst is voor verlies of juist voor verbinding. Als iemand zich daar niet van bewust is, kunnen patronen ontstaan van duwen en trekken, ‘fight or flight’. Als ik afstand neem, kom jij naar me toe en omgekeerd.

Dit thema wordt treffend weergegeven in de opera Carmen ‘La Habanera. ‘Si tu ne m’aimes pas, je t’aime, et si je t’aime, prends garde à toi! ‘Als je niet van me houdt, houd ik van jou en als ik van je houd, kijk dan maar uit.’ Dat betekent, dat degene van wie je het meest houdt en je het hoofd op hol kan brengen ook degene is die je weer met een smak op de grond kan doen belanden.

Intimiteit

Het mooie van intieme relaties is dat je de opgedane deuken van hechten en onthechten met elkaar kunt uitwerken. Vooral door je eigen pijn rond dit thema durven te voelen en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Dus niet de partner verwijten, maar elkaar maximale veiligheid bieden door je gevoel uit te spreken en te zeggen: ‘Omarm me’.  De pijn wordt geheeld door waarachtige intimiteit. En zoals bij bovengenoemd paar, blijven spelevaren, elkaar uitdagen, gekke dingen doen en kleur bekennen.

De magie van de liefde

Eus en ik zijn nu tien jaar vreugdevol samen. Die jaren zijn omgevlogen. Tien jaren waarin we alles van elkaar gezien hebben en nog intenser van elkaar zijn gaan houden. Ook al was er soms even verwijdering, we wisten dat het niet lang zou duren. Door de aantrekkingskracht van de liefde worden mensen naar elkaar toe getrokken, geen magneet zo sterk als dat.
Wat is volgens jou de sleutel naar ware liefde?