Barensweeën en bevallen, op weg naar vernieuwing

Barensweeën en bevallen, op weg naar vernieuwing

De graffiti flitst voorbij. Met moeite probeer ik mij op mijn omgeving te concentreren, maar ze is niet te stoppen. Geagiteerd gaat ze verder terwijl de metro doordendert; “Snel belde ik de verloskundige door krampen die ik niet kon plaatsen. Deze voelde bij mij van binnen. Als een wiedeweerga moest ik naar het ziekenhuis. Blind van de pijn reed ik door de rode stoplichten. In het ziekenhuis schoot het niet op, mijn vliezen waren nog niet gebroken en ik had slechts een centimeter ontsluiting. Er moest tempo in komen! Ze besloten om mijn vliezen handmatig te breken. Ik gilde het uit. Na het breken van de vliezen sloegen de weeën in alle hevigheid toe. Na ongeveer drie uur heftige weeën en veel puffen was ik slechts 1 cm opgeschoten. Ik kon niet meer van de pijn, en schreeuwde; “Haal dat kind eruit, ik wil bevallen!”

Duizelingwekkend

Het wordt zwart om me heen, en ik zak weg in wat lijkt een eeuwigheid. Gezichten met Indiaanse trekken kijken mij bezorgd aan. Ze lijken om me heen te tollen. Mijn collega probeert mij door de houtgreep overeind te krijgen. Maar mijn benen zijn als gelei. Men legt mij tussen de menigte in een zijligging. De metro is tot stilstand gekomen. Dan hoor ik mijn KLM collega zeggen. “Sorry, ik wist niet dat je niet tegen mijn relaas van bevallen bestand was.” En dit terwijl wij in de metro van Santiago de Chili op weg zijn naar de nacht trein die ons naar het Mapuche indianengebied gaat brengen.

Barensweeën en bevallen

Of we nu letterlijk of figuurlijk bevallen van een nieuw leven, het kan een duizelingwekkend effect op ons hebben.  De laatste loodjes wegen vaak het zwaarst. Figuurlijk bevallen we van een nieuw project, een verse onderneming, of het aangaan van een nieuwe liefde. Maar ook wanneer we alle hens aan dek moeten hebben in het omgaan met ziekte of verlies. De overeenkomst tussen letterlijk en figuurlijk bevallen is dat men los moet laten en dat dit gepaard gaat met barensweeën. En die zoals mijn ex-collegaatje zo visueel kon verhalen, kunnen enorm pijnlijk zijn.

Verandering

Zo komen we dagelijks gasten tegen die aan de vooravond staan van een verandering, het figuurlijke bevallen. Twee blogs terug schreef ik over Anja en Nol die weer durven kiezen voor de liefde. Een andere geliefde gast gaat na lang alleen gewoond te hebben nu samenwonen met haar partner en twee pubers. Ook een stoere geboorte op het moment dat  zij haar eigen stek loslaat. Zo zijn er geliefde gasten die plots geconfronteerd worden met ziekte.  Een aantal andere gasten hebben hun betrekking in loondienst opgezegd om hun droom te verwezenlijken als eigen ondernemer.

Ondernemen en verandermanagement

Zelfs geroutineerde ondernemers moeten zo nu en dan weer uit hun bed gelicht worden om te bevallen van een nieuwe start. Bijvoorbeeld wanneer het bedrijf groeit. Zo hadden wij een succesvolle ondernemer te gast, die zijn bedrijf leidt volgens de principes van Ricardo Semler. Dat is op zich al een uitdagende onderneming, in een maatschappij waar bedrijven veelal nog top-down opereren. Hij maakt werknemers tot compagnons, inclusief winst- en risicodeling. Het bedrijf wordt opgesplitst in secties, waarin ieder zichzelf mag managen, inclusief het aannemen van nieuw personeel en het beoordelen van elkaar. Daar hoort ook bij het samen uitdenken van elkaars salaris en zelf kiezen welke werktijden het beste bij je passen. Zo kunnen de ochtendmensen vroeg beginnen en de avondmensen laat.

Van hem werd gevraagd steeds meer te delegeren om zo tijd te maken voor het visionair uitdenken van nieuwe wegen. Het systeem loopt als een trein dus het bedrijf kan meer op eigen kracht functioneren door gelijkwaardig verdeelde verantwoordelijkheid.

Niemandsland

De geboorte en het bevallen van The Art of Joy ging muito rapido, maar het verzorgen en onderhouden van de baby het eerste jaar, kostten ons 24/7 aandacht. Op een gegeven moment, gelijk als bij ouders, leerden we ook voor ons zelf zorgen. Nu hebben wij weer een  zaadje gelegd voor een nieuwe geboorte. Sinds kort zijn verschillende makelaars enthousiast op zoek naar een nieuwe koper van ons paradijs. Pas na een serieuze deal gaan we huizen bezichtigen, die geschikt zijn als B & B, rust uitstralen en gelegen dichtbij de Atlantische Oceaan. Misschien duurt het negen maanden, misschien langer of korter. Spannend is het wel. Als we deze geliefde stee vaarwel zeggen, zal het loslaten waarschijnlijk het meest pijnlijke zijn van deze gehele geboorte.

Blijven vernieuwen

Toch blijven we vernieuwen, en nemen, zoals alle moeders op deze aarde, de barensweeën voor lief. Tot nu toe heb ik niemand gehoord die van een geboorte spijt heeft gekregen, wellicht tijdelijk. Terug kan niet meer. Dus ons devies; blijven roeien met de riemen die je hebt op weg naar vernieuwing.

Van welke vernieuwing ben je figuurlijk aan het bevallen? Hoe ga je om met de barensweeën? Hoe vaar jij op weg naar vernieuwing?