Keuze stress? Maak een keuze!

Keuze stress? Maak een keuze!

Een twintigtal paar donkere ogen kijken ons nieuwsgierig aan. Joy begint uit angst te blaffen, waardoor de kudde als uit protest stokstijf blijft staan en ons het pad belemmert. “Volgens mij is dit een signaal dat we weer terug moeten”, zeg ik overtuigd. Zo nu en dan kriebelt het bij mij en moet ik nieuwe paden ontdekken. Dit keer in een afgelegen gebied waar geen huis noch water te vinden is. Hier verdwalen we voor het eerst. Mijn GPS op mijn mobiel heeft geen bereik en Joy heeft water nodig. Al kibbelend lopen we terug en komen we bij een tweesprong waar ons een keuze wacht. “Eus hier moeten we links afslaan, om weer bij de rivier uit te komen.” Eus moppert wat. Het is ook niet makkelijk dat je zo nu en dan door je vrouw cross country mee genomen wordt in de wildernis, omdat zij zogenaamd haar voeten achterna moet lopen. ” Water!” Beneden in de vallei kabbelt een rivier. Binnen een uur staan we bij onze auto.

Crossroads

Wanneer heb jij laatst op een kruispunt van wegen gestaan? Wellicht sta je er nu. Wat besluit je dan en hoe? En als je niet besluit en de verantwoordelijkheid voor een keuze uit handen geeft, hoe voelt dat dan? Keuze stress wordt volgens mij vooral veroorzaakt door geen keuze te maken. Hoe komt het toch dat je weet dat je een keuze moet maken en het niet doet? Angst? Perfectie? Mind you, ook ik ben te lang in situaties blijven hangen door geen keuze te maken. Mijn lichaam ging dan zodanig protesteren dat ik allerlei kwalen kreeg, waardoor ik wel moest gaan checken bij mijzelf, naar welke waarschuwing luister ik niet.

Keuze vanuit intuïtie

Succesvolle ondernemers beslissen vaak intuïtief. Ook onze beste keuzes werden geleid door intuïtie. Mijn ervaring is dat als je in een mallemolen zit, je intuïtie nog helder functioneert. Echter mocht je de luxe hebben om een time out te nemen om een belangrijke beslissing te nemen, ga een weekend de natuur in. Wandel uit je hoofd naar je intuïtie en hart.

De intuïtie geeft heldere informatie. Het waarschuwt of geeft zaken door, soms wel een paar keer en daarna heeft het zoiets van; “Als je niet wil luisteren, dan moet je maar voelen”. Terwijl het hoofd in cirkels rond blijft ratelen, waar je erg onrustig van wordt. Waarom? De ratio wordt veelal gevoed door angst en controle. Met andere woorden een keuze genomen vanuit je intuïtie geeft rust, ookal brengt het een enorme verandering in je leven te weeg. Keuzes louter gemaakt door de ratio werken als het eten van een zak patat, je honger is even gestild maar al snel verlang je naar meer friet.

Neem kernwaarden als kompas

Mocht je een belangrijke beslissing moeten maken vertrouw dus op je intuïtie. Andere goede raadgevers zijn jouw kernwaarden en doelen. Je kunt kijken of de te maken keuze strookt met jouw essentiële waarden. Bijvoorbeeld; Voordat The Art of Joy geopend werd kwam de oprichter van ‘Eliza was here’ langs. Hij wilde verifiëren of The Art of Joy een geschikte aanvulling was in hun arrangement. “Wij hebben een snelle marketingmachine, vrienden zijn aardig maar je krijgt de eerste jaren je business niet vol”, beweerde de beste man afwezig terwijl hij een ander gesprek volgde via zijn oortje. Zijn plan; Eliza zou beide appartementen via hun organisatie gaan verhuren en ons 9.000 Euro voor een geheel seizoen (jaar) betalen, een minimaal bedrag. Tewijl gasten via hun of ons 700 Euro per week in rekening werd gebracht, hoger dan ons huidige tarief. Dit druiste in tegen onze kernwaarden van verbinding, vrijheid en vertrouwen. Onze keuze; “Eliza get out here!”

Informatie verzamelen

Informatie verzamelen helpt in het maken van een keuze. Je kunt de voors en de tegens tegen elkaar afwegen. Echter kun jij je erook op blind staren. Zoals sommigen die maar cursussen blijven volgen maar nooit voor zichzelf beginnen. De fase van informatie verzamelen hebben wij overgeslagen voor de start van The Art of Joy in Monchique. Het heeft goed uitgepakt. Maar nu kijken wij meer gedegen naar een geschikte locatie aan de zuidkust. Is het rustig gelegen? Makkelijk bereikbaar en dichtbij restaurants? Zijn er wandelpaden vanuit het huis? Zijn er buren met blaffende honden? Als jij voor een belangrijke beslissing staat zul jij je afvragen: Wat gaat deze keuze mij uiteindelijk opleveren? Moet ik er iets voor laten? Hoe kan ik beginnen met handelen? Wat gebeurt er als ik hier niet voor kies?

Keuze maken en ervaringen opdoen

Wat je ook kiest. Het levert je een enorme ervaring op die je een brede blik op het leven geeft. Mijn keuze voor Eus gevolgd door emigreren heeft de beste tijd van mijn leven opgeleverd. Kleine tegenslagen neem je op de koop toe, het zijn de levenslessen die je krachtig maken. Die keren dat ik verzaakt heb om een keuze te maken, heeft een tegenovergestelde uitwerking op mij gehad. Ik werd onzeker en angstig. Bovendien versperden symbolische koeien continu mijn pad, waardoor ik verdwaalde in de wildernis. Weg van mijn intuïtie en kracht.

Dus wil je weg van (keuze) stress, maak een keuze vanuit je intuïtie en haak knopen door voordat je blijft doorlopen met een knoop in je maag.

Hoe maak jij een keuze op een veelsprong van wegen? Waar is deze keuze op gebaseerd? Hoe voel jij je als je niet kiest?