Zestien Joy-volle jaren in het paradijs Algarve

Zestien Joy-volle jaren in het paradijs Algarve

Als donderslag bij heldere hemel. Een coup de foudre veranderde mijn leven. Van een leven met vraagtekens naar een leven vol passie en avontuur. Tot de dag van vandaag. Wat ik aannam als knappe verkoper aan mijn deur, bleek mijn cursist te zijn. Ik moest mij even herpakken. Toen niet wetend dat deze man mijn leven op zijn kop zou zetten. Waarbij ik geen beslissingen zou nemen vanuit mijn ratio maar rap vanuit mijn intuïtie en hart. De stroom van gevoelens die deze ontmoeting losmaakte, heb ik geprobeerd in een hoek te parkeren. En zelfs in de doos van Pandora te stoppen. Tegen beter weten in. Want mijn hart wist; dit is de man van mijn leven. Samen kunnen wij elk avontuur aan. Wij hadden niet kunnen bevroeden dat het avontuur zich rap aandiende. En dat dit ons naar het paradijs Algarve leidde. Waar we nu al zestien jaren bivakkeren.

Het paradijs Algarve

Want na zes weken samen zijn, belde een makelaar uit Monchique. Eus had een huis op het oog in de groene heuvels aldaar met uitzicht over het paradijs Algarve. Hij deed een laag bod, om tijd te winnen. Tot onze verbazing werd dat bod binnen een week geaccepteerd. Na acht weken samen zijn, koersten wij naar de groene tuin van de Algarve. Eus’ besluit stond vast; “Ik vertrek!” Dat hield in dat ik drie dagen de tijd had om te beslissen; ik vertrek met je mee of niet. Wat inhield; ik investeer als mede-eigenaar, waardoor wij als collega’s en huisgenoten een band zouden aangaan voor het leven. Eerlijk gezegd had het stadje Monchique in eerste instantie niet mijn bekoring.

Emigreren

Zo zaten wij na aankomst in de Algarve op het plein in metropool Monchique. Als trouwe inwoonster van Amsterdam en Haarlem zag ik hier een ander tafereel. Niet die van dynamiek maar van vergane glorie. Tranen rolden over mijn wangen. Het was dus te mooi om waar te zijn. Want deze ‘man van mijn dromen’ had zijn zinnen gezet op een saaie stad, die niet stroomlijnde met onze energie van passie. De makelaar opperde; “Je kunt toch heen en weer reizen en je eigen toko in Nederland behouden?” “Hum”, schamperde ik bij dit weinig aanlokkelijke voorstel. Gelukkig hadden we direct daarna een bezichtiging. Toen ik het groene gazon opliep en het magische uitzicht over het paradijs Algarve aanschouwde wist ik: “Hier ligt mijn toekomst. Ik vertrek mee. We gaan emigreren!

 

Leven in de brouwerij

De rest is geschiedenis. Wat ik al eerder schreef; het stadje Monchique had niet zo mijn bekoring. En eerlijk gezegd is dat gebleven. Maar het gebergte Monchique is echt een paradijs in de Algarve. Toch misten we de oceaan. Want in de zomer zaten we aan huis gekluisterd door de steeds maar terugkerende bosbranden. Nu we in Lagos wonen, in een groene oase, dichtbij het strand, kan ons geluk niet op. Afgelopen week hebben we alweer in de oceaan gezwommen. En dat in maart! In tegenstelling tot Monchique vind je in Lagos dynamiek, kunst en cultuur. Leven in de brouwerij. Bovendien kan ik nu mijn cursussen en consulten gewoon aan huis geven. Want niemand had zin destijds om steeds de berg op en af te toeven voor een cursus. Inmiddels hebben we hier een fijne vriendenkring opgebouwd in het paradijs Algarve.

Het leven vieren

We hebben lief en leed samen mee gemaakt, waardoor de liefde steeds sterker geworden is. We hebben een warme kring van terugkerende gastvrienden opgebouwd. Zelfs is een gastvriendin mijn BFF geworden. We hebben haar gematcht met Eus’ beste vriend. Nu zijn ze al bijna vijf jaar gelukkig getrouwd. Het kan verkeren. Gisteren proostten wij samen op ons jubileum. En in oktober vieren wij hun vijfjarig huwelijk. “Wat fijn dat jullie hier weer zijn,” verzucht Eus. Naast al de vreugde die we vieren is er ook verlies. En gebeurtenissen waar we ons over verbazen. Dan is het heerlijk dat je een goede vriendenkring hebt om mee te delen. Want we blijven vieren! Ons motto is dan ook; “Focus op wat er is, en niet op wat er niet is. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Als je dat bij elkaar optelt vallen teleurstellingen weg.”

Home is where the heart is

Kortom wij hebben het paradijs gevonden. Zo blijven we ons werk doen met passie. Er is geen weg meer terug. Want dit is thuis. Man, wat voelt het rijk ergens thuis te horen! En dat je iedere ervaring kunt meetellen bij het avontuur dat het leven heet. Als het aan ons ligt, gaan we nooit meer weg uit het paradijs Algarve. En ook niet uit dit huis. Home is where the heart is.