Zoals het hart thuis tikt, tikt het nergens

Zoals het hart thuis tikt, tikt het nergens

”Maar jullie komen niet terug!” zegt de journaliste van het Haarlems dagblad overtuigd, terwijl ze met haar hoofd heen en weer knikt. Dit als antwoord op mijn vraag: “Net beginnend aan ons Portugal avontuur, is het wel handig dat er een tweeluik over ons gepubliceerd wordt samen met ex-Portugal emigranten, die reeds na drie jaar huiswaarts gekeerd zijn? Als ze beaamt dat het juist positieve publiciteit is voor onze B & B  to be in Portugal, vraag ik geïntrigeerd. “Hoe weet jij nu al zeker dat wij niet terugkomen? “ In alle toonaarden getuigen jullie van het echt naar je zin hebben in Haarlem. Jullie nemen tenslotte jezelf mee naar het buitenland,” antwoordt ze met een knipoog. Ik twijfel. De journaliste had echter gelijk. We wonen en werken elf jaar in Portugal en we voelen ons er thuis.

Wat maakt dat jij je thuis voelt?

Thuis voelen, een onderwerp dat regelmatig over de tafel rolt bij mede emigranten. Maar jij, die in Nederland/ België woont, wat maakt dat jij je thuis voelt? Zou je liever elders wonen? Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; het bevordert onze fysieke en mentale gezondheid. Bij een gebrek aan dat warme veilige thuisgevoel, loop je meer risico op stress. Voor mij is thuis nu deze prachtige plek, met de heerlijke temperatuur, de schone lucht en de natuur. Thuis, zijn ook huiselijke tafereeltjes; met mijn dierenkroos ’s morgens samen op de yoga mat. Waardoor ik niet aan stretchen, maar wel aan knuffelen toekom. Een aantal kilometer verderop dichtbij de Atlantische kust kunnen wij ook goed aarden. Maar echt thuis voelen, is samen met mijn beste maat Eus. Door hem ben ik tenslotte geëmigreerd. Waar je ons samen neerplant, het wordt een feest.

Heimwee

Echter tijdens de jaren dat ik werkend de wereld rondvloog, beviel de Portugese cultuur mij niet. Te veel fado en fatalisme. Na het eerste jaar van emigratie had ik heimwee naar mijn familie en vrienden. Vooral het ongedwongen even op de fiets langskomen tussendoor. Mijn verlangen ging zelfs weer richting Zuid Amerika. Daarom zijn wij in de winter van 2011 naar Zuid-Amerikaanse vrienden afgereisd om te ervaren of een continent verder ons beter zou bevallen. De Latijns-Amerikaanse cultuur heeft mij altijd gepast als een op maat gemaakte kleurrijke jas. Bovendien is de Spaanse taal mij eigen. Lekkerrrrr temperamentvol de r-en laten rollen.

Behoefte aan individualiteit en vrijheid

Aangekomen in Buenos Aires en daarna Santiago de Chili werden we gastvrij onthaald. Een warm bad aan gezelligheid en jolijt. Zelfs kregen we meteen een auto te leen. Even langskomen zoals in Nederland werkt daar niet. De koelkast wordt opengetrokken en voor je het weet ben je deelgenoot van een groot eetfestijn met bijbehorende volle Chileense wijn. Tijd telt niet, maar vliegt voorbij. De sterke ‘wij ’cultuur maakte dat wij na een poosje diplomatiek de benen namen. Weer op pad met zijn twee. Behoefte aan individualiteit en vrijheid.

Nederlandse gezelligheid vind je nergens

De Portugezen daarentegen laten je vrij. Inmiddels zijn wij de Portugezen erg gaan waarderen om hun vriendelijkheid, gulheid en hun pretentieloos gedrag. Diepzinnige gesprekken echter, waar je met Nederlanders al in kunt belanden tijdens een eerste ontmoeting, zijn spaarzaam. Zo voelt niet iedere Nederlandse emigrant zich thuis in Portugal. “Die Nederlandse gezelligheid vind je nergens anders als in Nederland”. Nederlanders die hier langer wonen willen, net als wij, nooit meer weg. “Ik voel me uitheems als ik in Nederland vertoef,” hoor ik zelfs. Het dilemma van een emigrant, het hikken op twee benen. Je blijft een buitenlander waar dan ook.

Voorwaarden voor thuis voelen

Na vele jaren reizen, wonen en werken buiten Nederland, vind ik het heerlijk een wereldburger te zijn. Je kunt eigenlijk makkelijker jezelf zijn omdat ‘vreemd’ gedrag eerder geaccepteerd en afgeschoven wordt op je allochtoon zijn. Moet gezegd worden , wij hebben makkelijk praten. Wonende en werkende in een zelf geschapen Nederlandse/Belgische enclave in Portugal. The best of both worlds.  Als we afzakken naar de zuidkust bezoeken we onze adresjes om even gezellig Nederlands bij te babbelen.

De belangrijkste ingrediënten voor thuis voor ons zijn; daar waar ons hart stroomt, wij vanuit vrijheid onszelf kunnen zijn en waar we ons verbonden voelen, met elkaar, met anderen maar vooral met onszelf. Wat zijn voor jou voorwaarden om je thuis te voelen?