Vakantie vieren in Portugal is gezond

Vakantie vieren in Portugal is gezond

Ben jij bang om naar het buitenland op vakantie te gaan? Om hutje mutje in een vliegtuig te zitten? Dat is begrijpelijk. Toch wil ik deze angst ontzenuwen. Want onze gasten vertellen ons dat de vliegtuigen niet vol zitten. Bovendien is er een filtersysteem in het vliegtuig aanwezig die virussen weg zuigt. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat je gelukkiger wordt als je op vakantie gaat. Professor Erik Scherder beweert dat dit geluksgevoel al begint bij het plannen van je vakantie. Maar vooral bij het vooruitzicht; vakantie! Naast dat dit positieve gevoel dopamine aanmaakt, verdrijft het de stofdeeltjes in de hersenen die actief worden wanneer je angstig bent. Dus met andere woorden vakantie vieren in Portugal is gezond!

Vakantie vieren in Portugal

Waarom is vakantie vieren in Portugal zo gezond? Portugal komt als vakantie oord bij uitstek positief naar voren, zelfs in Corona tijd. Ten eerste omdat het virus hier minder gewoed heeft als in andere landen. Vooral de Algarve, met name Monchique bleef gespaard. Ten tweede omdat Portugal vanaf het begin passende maatregelen heeft genomen. En dit nog neemt. Het is daardoor het eerste Europese land dat het ‘Safe Travels’-keurmerk heeft ontvangen van het World Travel & Tourism Council (WTTC) . Uitbaters in het toerisme, moeten aan regels voldoen onder de noemer ‘Clean and Safe’. Bovendien is Portugal het op twee na veiligste land ter wereld in de Global Peace Index.  Ten derde genieten we hier de oceaan aan twee kanten, en verstoken van industrie blijft de lucht hier zuiver. Om vakantie te vieren in Portugal ben je meestal buiten waardoor er weinig kans is op infectie.

Wandelen in de natuur is het beste medicijn

Ook weet Professor Eric Scherder ons te vertellen dat buiten wandelen in de natuur het beste medicijn is tegen tobben. Nu telt Portugal weinig inwoners. Slechts 117 inwoners per vierkante kilometer. Wat rust betreft spant Monchique de kroon met slechts 16 inwoners per vierkante kilometer terwijl er in Nederland 814 inwoners huizen. Zo kunnen wij hier onafgebroken wandelen in een ongerepte natuur zonder iemand tegen te komen dan een kudde koeien. Wandelen in de natuur in volledige rust is dus het beste medicijn na een stressvolle periode zoals deze crisis. Vreugde voelen en vreugde beleven maakt dopamine aan. Ondanks de regels van het Nieuwe Normaal, voelt het samen met onze gasten weer als vanouds. Ookal kennen gasten elkaar onderling niet, het wordt in een mum van tijd weer een circle of Joy. Want naast vakantie vieren in Portugal is er nog zoveel meer te vieren.

Alert speelkwartier

We mogen weer! Ons vrij bewegen naar het strand, een terrasje pakken, uit eten gaan, en gasten ontvangen. Vakantie vieren in Portugal is niet alleen gezond maar ook vreugdevol. Juist het gemis aan vrijheid heeft ons doen beseffen hoe rijk en onbevangen we waren voor de pandemie. Heb je dat nu ook? Dat je zo kunt genieten van die ene koffie op een terras? Het zijn de kleine dingen die het doen.  Wat me opvalt dat mensen meer als voorheen spontaan een gesprek met elkaar aangaan. Dan wel op 1,5 meter afstand. Toch is het gezelliger geworden. Alsof iedereen opgelucht is. Zo van; het is speelkwartier en we mogen weer naar buiten! Bewonderenswaardig hoe snel een samenleving gewend is geraakt aan de nieuwe maatregelen. Overal zie ik inwoners en toeristen netjes binnen een masker opdoen, binnen en buiten afstand bewaken, en hun handen insmeren met gel of de handen wassen.

De waarde van het leven; dromen verwezenlijken!

Voelen jullie ook dat het leven meer waard is als ooit te voren? En dat juist nu de gehele wereld als in een centrifuge rond draait en alles flink door elkaar geschud is, het de uitgelezen tijd is voor beslissingen. Want wat heb je nog te verliezen? Heb je een droom? Verwezenlijk het! Kruip uit je schulp en ga aan de slag. Want volop leven is risico nemen. Stel je voor dat jij niet gezond uit deze periode was gekomen, waar heb je dan spijt van? Wat had je toch nog willen doen en heb je gelaten? Dus naast vakantie vieren in Portugal, is het o zo gezond om je dromen waar te maken. Wij zien lichtpunten aan de horizon na een woelige periode op het huizenfront. Het lijkt of puzzels samenvallen en onze droom bewaarheid wordt. Nog mooier dan verwacht. Wordt vervolgd.

Wil je ook vakantie vieren in Portugal? Of wil je vreugdevol tot rust komen? Het hoofd loslaten en genieten van de natuur terwijl je wandelt? Of heb je een steun in de rug nodig om je droom waar te maken? Neem contact met ons op!

Whatever you do, or dream you can, begin it. Boldness has genius and power and magic in it.