Stevig op stap door support

Stevig op stap door support

Zweetdruppels parelen gestaag van mijn voorhoofd op mijn toetsenbord. En dat in hartje winter. ‘ Druk op verzenden! ’, maan ik mijzelf aan. Het grafiekje op mijn Garmin App verbonden met mijn horloge, geeft een hoog stress gehalte aan. Ineens rinkelt mijn Smartphone onophoudelijk. De berichten stromen binnen naar aanleiding van de net verzonden nieuwsbrief. De eerste reacties op ‘Casa Rosa Branca for sale’ zijn positief. Een enorm support!  Pfffff. “Kom Eus, laten we een stukje gaan rijden.”Auto rijden geeft op dit moment de juiste afleiding, zelfs ontspanning. Terwijl ik de berg af zoef tringelt mijn mobiel er lustig op los. Gelukkig ben ik chauffeur want ik durf niet te kijken.

Positieve support

Als ik dan eindelijk onze Jeep voor Earth Shop and Café parkeer, zie ik achtenveertig berichten op het beeldscherm van mijn mobiel. Terwijl ik nip aan mijn latte, lees ik met ingehouden adem de reacties op onze plannen. Mijn mond valt open van verbazing, allemaal positief. Nog meer lieve reacties en support.  Eerst een shock en dan vooral een blijk van een enorm gunnen in het volgen van onze nieuwe droom.

De twijfelaars die achterblijven

Dit was wel anders toen we naar Portugal emigreerden. De helft van onze vrienden/kennissen verklaarden ons voor gek. Niet in deze bewoordingen maar wel door het type vragen; “Heb je wel gedacht aan je pensioen? In hoeverre ken je Portugal? Hoe lang zijn jullie samen om te weten of je goed kunt samenwerken?” De frappantste opmerking vond ik; “ Jullie zijn a-commercieel, hoe ga je een B & B runnen met winst?” Niet wat je noemt support.

Dat de keuze van destijds mensen nog meer overrompelde als nu kan ik mij voorstellen. Vliegensvlug ging het roer om. Terwijl wij nog maar twee maanden samen waren, werd er al getekend voor de voorverkoop van het huis. Maar niemand hield ons tegen, we volgden ons hart. De tijd leerde ons dat de twijfelaars op den duur afhaakten, hun voorspellingen kwamen namelijk niet uit. Ons samen zijn en de nieuwe onderneming in het buitenland is een succes.

Creatiespiraal, fase uiten

Herinner je nog het blog met de creatiespiraal van Marinus Knoope. Dat als je iets nieuws begint je bepaalde natuurlijke wetten kunt volgen zoals appels die groeien aan een boom? Met The Art of Joy in Monchique hebben wij onze groeicirkel doorlopen en zijn tijdens de fase van ‘ontspannen’ en ‘waarderen’ alweer begonnen met wensen, verbeelden en geloven. Op de dag van het verzenden van de nieuwsbrief is de fase van het ‘uiten’ aangetreden. De fase waarin je wensen rond bazuint en gaat netwerken. Een belangrijke en plezierige periode. Je trekt als het ware je droom naar je toe, door good will opgebouwd krijg je nu ( onverwachts) support uit je omgeving.

Support groep

Als je serieus de weg van vernieuwing bent ingeslagen, is het essentieel dat je een support groep hebt. Mensen die je ondersteunen maar ook de keerzijde van de medaille van je keuze durven laten zien. Desalniettemin je nooit belemmeren op je nieuw ingeslagen route.

Angst voor vernieuwing

Tijdens coach trajecten is wel eens iemand blijven hangen op de drempel van de geplande wensdroom. Partner en omgeving boden weerstand. Soms uit eigenbelang of door het projecteren van angsten. Zo ontmoetten wij een stel die jaren bezig waren met emigreren en ondernemen, dan wel in hun hoofd. Toen het vervroegd pensioen binnenkwam die hen de support gaf om de grote stap risicoloos te nemen, vervaagden de dromen. De wens was niet wezenlijk of de angst was groter dan de wens.

Netwerk opbouwen

Een graag geziene gast kreeg haar omgeving mee. Na een ernstige ziekte verkast zij samen met haar partner en dochter naar de Algarve. Stralend ondernemen ze van alles en genieten volop. Binnen een korte tijd hebben ze al zo’n groot support netwerk opgebouwd dat wanneer de tijd daar is, de droom verder ingevuld gaat worden.

Maak de wereld rond

Als je iets nieuws wilt beginnen, doe het! Verzamel mensen om je heen die je die support geven die je nodig hebt. Zodra de eerste obstakels zich presenteren neem je de hobbels niet alleen. En durf te vragen. Jullie pluimpjes en duimpjes tijdens de eerste angstige autorijlessen maakten dat ik gemotiveerd doorging. Nu vind  ik rijden zelfs leuk. Een groot ‘Dank jullie wel’ van ons beiden voor jullie hartverwarmende reacties op onze nieuwsbrief! Een ieder voelt zich kwetsbaar als hij/zij wat nieuws onderneemt.  Zoek daarom mensen die je ondersteunen, of geef support aan hen die vernieuwen, het maakt de wereld  ( en de creatiespiraal) rond.