Droomhuis, of uit de droom geholpen?

Droomhuis, of uit de droom geholpen?

“Eus zijn we zo saai dat je gaapt?” vraagt een gast gekscherend tijdens het ontbijt. “Nee hoor, gisteren werd Anne ineens gebeld door een Fransoos. Hier zit een verhaal achter, waardoor ik onrustig geslapen heb.” Eus gaat er nu echt voor zitten en kijkt allesbehalve slaperig, eerder gedreven. “Sinds afgelopen maart struinen we een gebied af wat onze bekoring heeft voor een nieuwe woon- en werkplek.” Al wandelend stuiten we via een smal paadje op een Toscaans uitziend huis met relatief hoge cipressen aan weerszijden,” vervolgt hij. “Ons droomhuis ”.

Brutalen hebben de halve wereld

Tussen cappuccino’s maken door beschrijf ik onze bijzondere ervaring; “Brutalen hebben de halve wereld, en onze nieuwsgierigheid wint het van voorzichtigheid, als we via een doorgang achter het hek het landgoed oplopen. Aan de horizon prijkt een azuurblauwe oceaan, maar vlak voor ons een groen algen zwembad met daarachter een wit getaand huis met mooie arcades bereikbaar via een lange mooie oprijlaan. Schichtig om ons heen kijkend, zetten we onze ontdekkingstocht voort via kleine binnenplaatsjes en een pergola versierd met felroze bougainville. Zoveel vijgenbomen dat we gasten jaren van vijgencompote of – taart kunnen voorzien. Echter, het huis is verwaarloosd, schreeuwt om een upgrade, en goed onderhoud. Daarna bezoeken we nog regelmatig ons droomhuis en laten briefjes achter. ‘Is dit huis te koop?’

Liefde en gezondheid is wat telt

Echter de talloze briefjes met ons mobiele nummer blijven onbeantwoord. Een bezoek bij de naburige gemeente biedt geen soelaas. Eind juni besluiten we ons droomhuis los te laten Op weg naar een andere droom. Ondertussen hebben we op onze zoektocht nog een mooi huis in die streek gespot, die in aanmerking zou kunnen komen. Er is tenslotte weer belangstelling voor ons huis.“ Goh, wat spannend,” roept een gast enthousiast uit. “Ach,” antwoord ik, “ na deze zomer zijn we ons des te meer bewust dat liefde en gezondheid telt, de rest is relatief.”

Nieuwsgierig kijken naar mogelijkheden

Dit zullen vele mensen erkennen. Als je te maken hebt gehad met verlies van dierbaren, gezondheid of huis en haard, dat jij je concentreert op essenties zoals verbinding en gezondheid. Er zijn per dag een honderdtal zaken waar we ons druk over kunnen maken. Mijn ervaring is dat alles altijd anders loopt dan ik denk, maar dat uiteindelijk de puzzeltjes wel in elkaar vallen. Dus als zaken een andere wending nemen is het handig om nieuwsgierig te zijn, en je af te vragen: ’Waarom lopen zaken niet zo als ik wil? Moet ik het wel doen, of zijn er andere mogelijkheden?’

Loslaten van een droom

“Maar nu terug naar het droomhuis. Want mijn relaas is nog niet af. Waarom kon Eus niet slapen? In september zijn we nog een keer gaan kijken met vrienden. Echter dit keer was het zwembad oceaanblauw, overal waren er beveiligingscamera’s en…. de energie was heel anders, een tikkeltje zwaarmoedig zelfs. Dit keer nemen we snel de benen, bang om via de camera’s betrapt te worden. Nog eens een bevestiging om dit droomhuis los te laten.

Ontknoping uit Frankrijk

Echter gisteren ontving ik een telefoontje uit Frankrijk. Een vriendelijke Fransman stelt zich voor als de schoonzoon van de eigenaar van ons droomhuis. Zijn schoonmoeder is vijf jaar geleden ziek geworden en twee jaar geleden gestorven. “Sindsdien werd mijn schoonouders’ droomhuis niet meer bezocht”, vertelt de Fransman. “Wij als kinderen vonden echter, dat mijn schoonvader terug moest gaan om te beslissen wat hij met het huis wil doen. Het huis was een puinhoop, dus samen met familie en vrienden van mijn schoonvader hebben we het schoongemaakt en beveiligd. Mijn schoonvader was zo opgetogen. Na veel vijven en zessen konden wij hem overtuigen om het huis te gaan verkopen.
‘s Avonds aten we gezamenlijk buiten onder de arcades. Mijn schoonvader heeft nog lang op zijn boven terras gezeten genietend van het uitzicht terwijl hij dacht aan goede vervlogen tijden. Die nacht is hij in zijn slaap gestorven”, vervolgt de schoonzoon met een snik.

“Ach”, vermand hij zich, “dit soort dingen horen bij het leven. En we hebben jullie briefjes gevonden en hoewel we nog niet klaar zijn met alle bureaucratische rompslomp, zijn jullie nog steeds geïnteresseerd?”

Dit of een ander droomhuis

“Jeetje, wat een mooi verhaal,” zegt een gast. “Maar besef je wel dat dit lang kan duren!” “Zekers”, bevestig ik, “ondertussen is ons huis nog niet verkocht. Dus als de puzzeltjes in elkaar vallen, komen de tijden synchroon bij elkaar, zo niet dan ligt er een ander droomhuis in het verschiet. Als er in januari nog geen serieuze koper is, dan zetten we ons werk vreugdevol voort in dit droomhuis on top of the Algarve. Afgelopen vrijdag hebben we met andere uitbaters een organisatie voor duurzaam toerisme in Monchique gesticht, zinvol om ons daar nu voor in te zetten.”

Heb jij nog wensen zoals een andere job, een partner, een droomhuis, of een buitenlands ‘Ik vertrek‘ ? Welke ervaringen heb jij met synchroniciteit en vertrouwen in het leven?

p.s. uit privacy overwegingen hebben we een foto van een ander huis buiten Portugal gekozen.