Droom niet je leven, leef je dromen

Droom niet je leven, leef je dromen

Je dromen leven? Wacht niet tot later. Maar doe dat waar jij je blij en vrij bij voelt nú! Ja, sorry dat ik zo met de deur in huis val. Maar lately hoor ik steeds meer berichten dat mensen plannen maken voor na hun pensioen. Maar dan kan het te laat zijn. De man van een vriendin stierf notabene op de dag dat zijn pensioen inging. Is dat niet in en in triest. Stel je voor dat je ineens een beroerte krijgt. Zodat jij met jouw dromen begraven wordt. Waar ben je dan tevreden over? Echter ook; wat had je nog zo graag willen doen, willen uitleven? Helaas, het is er niet van gekomen. Hoe voelt dat? Zo zijn wij iedere dag dankbaar dat wij veertien jaar geleden naar Portugal geëmigreerd zijn. En nu zelfs wonen in Lagos.

Wonen in Lagos

Want hier willen we nooit meer weg, tenzij er andere dromen voorbijkomen. Want al onze dromen zijn hier uitgekomen; met je zielsmaat wonen op een paradijselijke plek bij zee. In de rust, op steenworp afstand van een hippe stad. Met vrienden om de hoek. Genoeg reden om iedere dag te vieren met eenieder die hier verblijft of langskomt, sinds wij wonen in Lagos. Niet voor niets boor ik dit feestelijke onderwerp aan net voor bevrijdingsdag. Droom niet je leven maar leef je dromen. Want als jij ook je droom leeft, zul je beamen dat het een innerlijke bevrijding is. Na vele hindernissen overwonnen te hebben, blijkt je droom allesbehalve bedrog.

Mogelijkheden zien, hindernissen overwinnen

Daarentegen als jij je droom niet leeft, wat is dan de reden dat je wel blijft dromen? Maar verzaakt om vrij en blij jouw droom te gaan leven? Wat heb jij jezelf opgelegd? Of wie heb jij jou laten tegenhouden? Zo zijn er altijd duizenden redenen te bedenken om iets niet te doen. Eenieders innerlijke saboteur is daar heel creatief in. Bijvoorbeeld; De kinderen, de kleinkinderen, de hypotheek en wat dies meer zij. Zowel voor emigratie naar Monchique als voor wonen in Lagos, was financieel alles net kantje boord voor ons. Maar we zagen mogelijkheden. En als klap op de vuurpijl kregen we dit huis veel goedkoper in onze schoot geworpen.

Out of the box

Nu zul je denken; ‘Ach, maar die ‘Happy go Luckies’ in Lagos gaat toch alles makkelijk af. Mind you, we hebben een reeks aan hindernissen overwonnen. Maar laten we die vergeten. En ons concentreren dat het overwinnen van blokkades ons sterker en flexibeler maakt. Bovendien het vertrouwen in het leven aanzienlijk vergroot. De grootste belemmering die je op weg naar ‘je droom leven’ zult trotseren is je manier van denken. En… het gebrek aan dóén!  Want normaal gesproken wil het hoofd controle, structuur, blijven in de box. Alles veiligstellen, en ‘ho maar’ met risico’s nemen. Maar zo wordt je snel oud. Out of the box, het roer omgooien, verhuizen, en op avontuur gaan werkt daarentegen verjongend. Want niet alleen kinderen houden van ontdekken maar grote mensen ook.

Verjongingskuur

Want wat doet het met jou als je ergens komt waar je nooit bent geweest? Waar andere gewoontes je inspireren? Waar je ineens los van de dagelijkse sleur jezelf dingen ziet doen die je nog nooit hebt gedaan? Wij worden daar blij van. En de gasten die hier neerstrijken ook. Onlangs zagen gasten hun wensdroom in vervulling gaan door een ballonvaart te maken. Wij zagen ze stralen! Zo zorgt wonen in Lagos voor een glimlach op ons gezicht. Dus wil je een verjongingskuur, ga niet aan de botox, maar breng verandering aan in je leven. Doe iets wat jouw zin geeft! Wat jou en anderen blij maakt. Doe iets geks en spring uit de ban. Het hoeft dus niet groot te zijn. Maar verandering van spijs doet eten.

Wensenlijst

Maak een lijstje van alles wat je nog graag wilt doen voordat Magere Hein langskomt. Welk talent wil je nog uitleven? Welke plekken wil je nog gezien hebben? Waar wil je nog gewoond hebben? Met wie wil jij je leven delen? Neem die eerste stap die de mogelijk biedt om jouw wensen te verwezenlijken. Als jouw geest zegt dat je het kunt, wedden dat het gebeurd. Wanneer is wellicht ongewis, maar als je blijft focussen op je doel, than it happens!

Droom niet je leven, leef je dromen

Om terug te komen op Bevrijdingsdag; De meesten onder ons hebben de verschrikkingen van een oorlog nooit mee gemaakt. Dus niemand kan ons leven onderdrukken dan wijzelf. Of als wij anderen toestaan dat met ons te doen. En dat is een keuze. Vier dus het leven! Geniet met alle voorzorgsmaatregelen van een terras! Met jouw eerste biertje in het lentezonnetje maak jij een lijst! En leg dit wensenpakket op een speciale plaats. Het is jouw droomlijst, die je stap voor stap gaat vervullen. Maar wacht niet tot na je pensioen. Want het leven duurt maar even. Dus droom of verslaap je leven niet maar leef je dromen.