Wees welkom

Wees welkom

Als we de kamer binnenlopen, stappen we over een mat met ‘Welkom’ erop. De kamer is behaaglijk warm, de entourage comfortabel en praktisch. Maar vooral het persoonlijke welkomstgesprek doet het. Je welkom voelen is zo belangrijk. In een wereld waar alles onpersoonlijker wordt, de communicatie veelal via WhatsApp gaat, is het heerlijk als je hartelijk onthaald wordt. Zoals jullie weten is het voor ons dagelijkse kost om mensen welkom te heten. Niet alleen vinden wij dit één van de belangrijkste onderdelen van ons werk als B & B uitbater , maar ook onze gasten laten weten via reviews op Zoover dat het zich thuis en welkom voelen cruciaal is.

Warmte, liefde en aandacht

Het is een universeel verlangen om te genieten van een ontspannen ‘baarmoedergevoel’ door warmte, liefde en aandacht. Drie ingrediënten die de samenleving bindt. Echter doordat de focus verlegt is naar materie en vorm (buitenkant) ervaren we staten van ontbinding in de maatschappij. Een B & B is een tijdelijke gemeenschap, en zo leerzaam als je als B & B eigenaar aan den lijve ondervindt wat belangrijk is op een vakantie adres, een tijdelijk thuis. Tijdens onze vakantie waren twee van de vijf accommodaties uitzonderlijk goed. We voelden ons welkom. Eén was gewoon goed en twee waren bijzonder slecht.

Punctueel, uitvoerige informatie en gul

Laten we eerst bij uitzonderlijk goed beginnen. Tijdens ons verblijf in Marbella, was onze gastheer op tijd voor de meet and greet. Bovendien had hij de koelkast en het aanrecht overladen met heerlijke hapjes, in het geval dat wij uitgehongerd zouden arriveren. De inrichting was fenomenaal met artefacten vanuit de gehele wereld, die een kleurrijk geheel vormden. De sfeer voelde alsof je bij vrienden thuis verbleef. Er werd meteen gevraagd naar onze vakantie ervaringen. Wij kregen voldoende informatie om nog een week in Marbella te verblijven.

Persoonlijk

Het andere uitzonderlijk goede verblijf is in Drenthe. Omdat mijn ouders een gehorig huis hebben en wij vroeg opstaan boden ze ons aan om in de buurt te logeren. Het toeval wil dat de beste accommodatie één boerderij verderop is. Bij de mailwisseling kwam meteen al een welkom gevoel over. Gevolgd door over en weer bellen. En vóór ons gezamenlijk verblijf werd ik bij Hélène op de koffie uitgenodigd. We spraken met elkaar of we elkaar jaren kenden. De verwachtingen zijn dan al hoog gespannen voor het komende verblijf.

Speciale attenties, ingaan op behoeften, voelen als vriend

En die verwachting is overtroffen. Bij aankomst als verjaarscadeau, ontving ik een lief kaartje, een kaasplankje en een fles wijn. De slaapkamer was bijzonder groot, met daarnaast een hal en een ruime badkamer. Bovendien ontbraken Nespresso apparaat, schuimer, zelf gebakken koekjes en biologische melk niet. Naast de B & B heeft Hélène een kookstudio, waar wij met vrienden gebruik van hebben gemaakt. Met liefde bereidt, een driegangenmenu. Vegetarisch indien men dat wenst, met biologische producten uit de streek.

Niet welkom

Bij ons eerste verblijf in Spanje voelden wij ons al bij de aankomst niet welkom. De gastheer blonk uit in afwezigheid tijdens onze afgesproken inchecktijd. De vriendelijke buren gaven ons de sleutels, maar die bleken niet te passen. De eigenaar zei dat hij rond 18.00 langs zou komen. Pas om 20.00 kwam een neefje de juiste sleutels brengen. Geen sorry, geen wifi, geen info.  Het huisje was comfortabel, maar toch waren wij opgelucht weer te  vertrekken.

Achter houden van info, VIP gaat voor

Bij een ander verblijf zijn we na een gebroken nacht huiswaarts gegaan. De vorige gasten van ons huisje, een model met haar fotograaf, checkte uit om 15.00, onze inchecktijd. Een zogenaamde VIP behandeling, waar wij de dupe van werden. Honden waren welkom, maar er werd niet op de site vermeld dat je op weg naar je accommodatie bijna struikelde over de kippen, kuikens, eenden en ganzen. Nu houd ik van pluimvee maar niet in het bijzijn van onze hond Joy. Omdat de katten voor ons raam stonden te apegapen werd Joy bloednerveus.

Te klein en onpraktisch

De accommodatie was ingericht met de spullen uit hun magazijn, smaakvol maar totaal onpraktisch. Zo klein dat we het vermoeden hadden dat alleen Pinkeltje hier zich welkom zou voelen. Een ander saillant detail waren de naaktfoto’s van de gastheer en – minstens 25 jaar jongere vrouw als decoratie.

Gezien, gehoord en thuis

Op reis, op straat, op bezoek of in huis, het is een gangbaar gegeven dat mensen zich gezien, gehoord en thuis willen voelen. Daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen (en waarschijnlijk doe je dat al). Ten eerste om ons thuis te voelen in ons zelf. Door je eigen beste vriend(in) te zijn en te luisteren naar jouw behoeften. En zo ook je medemens tegemoet te treden. Misschien dat we dan weer een ‘touwtje uit de brievenbus’ tijdperk tegemoet gaan zoals in de jaren zeventig. ‘Onze samenleving is verweesd’, constateerde Pim Fortuyn bijna twintig jaar geleden. Deze uitspraak werd weer uit de kast gehaald in het net gepubliceerde boek van Gert-Jan Segers.  Als individu kunnen we het tij keren door de kleine dingen die het doen. Door jezelf en anderen welkom te heten, een vriendelijk woord, en een blijk van begrip doet wonderen.

Wanneer voel jij je welkom en wanneer niet? Wat doe jij om mensen zich thuis te laten voelen? En waar vind jij geborgenheid?