Wandelen houd je op de been

Wandelen houd je op de been

Tunnelvisie. Ik voel mij beklemd. Alsof ik opgesloten zit in een donkere grot. Dan hoor ik een continu fel gepiep. Vervolgens zie ik het apparaat van binnen draaien. Als er een pijnscheut door mijn rechterbeen gaat, vraag ik mij af wat de uitslag zal zijn. Jeetje, wat duurt dit godsgruwelijk lang. Want wat in realiteit een half uur is lijkt uren te duren. Plots aanschouw ik weer de felle tl-buizen van de MRI-kamer. Dan nadert met gezwinde pas de neuroloog, met in zijn kielzog een blonde reuzin die mij ernstig aankijkt. Als ik nu terug kijk naar twintig jaar geleden besef ik hoe blij ik ben iedere dag te kunnen wandelen in de Algarve.

Wake-up call

Vervolgens geeft de chirurg mij een hand en zegt; “Doctor Popovic, aangenaam. Mevrouw van der Zee, ik zal het kort houden; vanavond had ik een feestje gepland maar dat heb ik geannuleerd. U gaat over drie uur onder het mes. Als u nu doorloopt raakt u niet alleen verlamd, maar ook incontinent.”

Wandelen in de Algarve

Mijn wereld stort in. Wandelen is mijn lust en mijn leven. Als kind liep ik al kilometers over de Friese dijken en uiterwaarden met onze hond Max. Ik voelde mij dan vrij en blij, was afgeleid door de wind, de mooie vergezichten en de koeien in de wei. Wat er ook gebeurde een wandeling in de natuur bood mij perspectief, balans, soelaas, troost en een goed humeur. Als afsluiting trakteer ik mijzelf steevast op een heerlijke cappuccino. Niet meer kunnen wandelen zou een ramp zijn. Tegenwoordig wandel ik iedere morgen bij zonsopgang. Altijd samen met onze hond Joy en ook soms met Eus, een vriendin of met gasten. Je ontdekt de mooiste plekken als je gaat wandelen in de Algarve.

Wanderlust

Niet voor niets wil ik het thema wandelen nu onder de loep nemen. Dit als na gedachtenis aan een vriend/ collega wandelaar die triest genoeg vorige week zondag op zijn verjaardag is overleden. Hij wist je de meest verholen plekken van Monchique en de Algarve te laten zien. Via sluip door kruip door – en onbegaanbare wandelwegen. Echte wanderlust!

Negen voordelen van Wandelen

Zo is wandelen voor mij één van de ingrediënten voor een gelukkig leven. Maar hoe kan ik jou overtuigen? Laat ik de voordelen op een rijtje zetten;

  • Het is een laagdrempelige beweging. Bovendien zijn er geen kosten aan verbonden. Want je stapt je huis uit, en kunt aan de wandel.
  • Het put niet uit maar geeft juist energie en ontspant.
  • Onderzoek van professor Scherder heeft bewezen dat een uur wandelen in de natuur je hersenprestaties met een vijfde verhoogt. Bovendien verhoogd het de creativiteit. Overigens geldt dit niet voor een wandeling in de binnenstad.
  • Zo zorgt wandelen voor een verbeterde doorbloeding in ons lichaam en een verhoogde communicatie tussen onze linker- en rechter hersenhelft. Je komt zo makkelijker bij je intuïtie en gevoel.
  • Tevens is wandelen in de natuur een zalving voor de zintuigen. Zodra ik hier naar buiten loop, zie ik een veelkleurige zonsopkomst, ruik ik zoete geuren van lavendel en hoor ik de oceaan te samen met een koor van krekels en vogels. En voel mij opperbest.

Samen wandelen verbindt

  • De beste ideeën en de scherpste focus krijg ik tijdens het wandelen in de Algarve. Als er iets opgelost moet worden, ik een nieuw idee moet krijgen voor een blog ga ik aan de wandel.
  • Samen wandelen verbindt op een organische manier, je zit niet gedwongen tegenover elkaar en kan kiezen hoeveel je elkaar aankijkt. Daarom coach ik terwijl we wandelen.
  • Heb je rugklachten zoals ik, al wandelend verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Lang zitten is voor geen mens gezond. Een pauze met een wandeling in de natuur is goed voor ‘body en mind’.
  • De natuur straalt rust en balans uit, door organisch in de natuur te bewegen kun je processen via je voeten loslaten.
  • Heb jij nog suggesties? Er zijn er ongetwijfeld meer.

Kom naar hier om te wandelen in de Algarve

Hoe liep het af met mijn operatie? Meteen de volgende dag moest ik aan de wandel. Mij was duidelijk dat deze operatie geslaagd was. Ook dat deze een waarschuwing in zich droeg van een tweede kans. Met een gouden handdruk, ben ik voor mijzelf begonnen als coach en trainer. Als wandelcoach kon ik mijn rug rechten en sterken. Mocht je besmet willen worden met het wandelvirus, ga met ons wandelen in de Algarve. Dan gaan we samen struinen door dit paradijs.