Wachten in het ongewisse

Wachten in het ongewisse

Stevig stap ik door, de hoogteverschillen van de berg Foia trotserend. Het is nog schemerdonker en Joy’s profiel is nauwelijks zichtbaar. Witte mistflarden kruisen ons pad en ik geniet van de hoorbare stilte. Mijn ochtend mijmer terwijl ik wandel. Een fijn begin van de dag. Als we boven op de top staan, wacht ons een kleurrijke dageraad. Ontroering overmand mij als ik de oranje-rode bol aan de einder zie verschijnen. Een deel van de berg dat zwart geblakerd is, krijgt ook kleur. Tal van groene loten laten niet op zich wachten. Een teken van hoop. Daar waar destructie heeft plaats gevonden, groeit nieuw leven.

Ieder proces volgt zijn eigen ritme

Dit doet mij denken aan de afgelopen wandelcoachsessies die ik samen met een gast doorlopen heb. Dat tegenslag en het loslaten van dat wat je kent weer nieuwe mogelijkheden in zich dragen. Ofschoon het duurt, kunnen er al stekjes zichtbaar zijn terwijl je aan het loslaten bent. Ieder proces volgt zijn eigen ritme, soms is het wachten, dan weer hollen en stilstaan. Het is niet handig een zaadje halverwege haar groei uit de grond te rukken. Het proces is een ieder bekend; zaaien, groeien en oogsten. Alleen de tijdspanne waarin dit proces zich voltrekt is nog onduidelijk.

Vertrouwen

Hoewel de voorziene groeitijd ongewis lijkt, is juist dit proces het meest interessant. Want hoe ga je hier mee om? Zo was een bevriend stel afgelopen januari nog in het ongewisse qua verkoop van hun huis, verandering van baan en aankoop van een nieuw huis. In hun beleven schoot het maar niet op. Door het wachten leek het vertrouwen weg te ebben. Het duurde zonder teken van verandering. Zelfs in de prille lente was er nog geen kentering, terwijl het stel er meer dan klaar voor was. Plots in hoog zomer neemt alles een groeispurt, het huis raakt verkocht, er dient zich een huis aan dat precies bij hen past en…… een nieuwe aanstelling met tal van groeimogelijkheden wordt bewaarheid. Een telefoontje op weg hier naar toe bevestigd een nieuwe baan. De champagne staat klaar, en vieren maar. Tijd van oogsten.

Wachten duurt lang

Maar zoals je weet, wachten kan lang duren. Vooral als je graag verder wilt. Stel je wacht op de trein naar Schiphol om een vliegtuig te nemen. De NS heeft weer eens vertraging terwijl jij je vlucht moet halen. Een kwartier lijkt wel een uur te duren, terwijl de reële tijd toch vijftien minuten is. Hoe kun je de periode van wachten plezierig maken, zodat jij je niet afhankelijk voelt van de tijd?

Wat te doen als je in de symbolische wachtkamer zit in afwachting van een nieuwe baan, huis, liefde of het in verwachting raken? Geduld is een schone zaak. Mind you, niet één van mijn sterkste eigenschappen. Dus heb ik mezelf afgevraagd, wat kan ik leren in een gevoelsmatig wachtlokaal? Wellicht kun jij mijn handvatten gebruiken als tips.

Vijf tips voor in de wachtkamer

  • Schep alle voorwaarden dat er een zo’n groot mogelijke kans bestaat dat waar je op wacht ook bewaarheid wordt. Als je een nieuwe baan wilt, vertel het aan je vrienden, je leiding gevende, solliciteer, netwerk en blijf erin geloven. Zo ook met koop of verkoop huis, zet het niet alleen op Funda maar gebruik ook andere kanalen zoals Huispedia. En als je op zoek bent naar de nieuwe liefde, heb vooral eerst jezelf lief en trek erop uit. Uit je comfortzone. Met andere woorden bereid je goed voor en doe er alles aan om je wens aan te trekken.
  • Mochten op weg naar je wensdroom er zaken tegen zitten, of voor je gevoel mislukken, uit de teleurstelling maar blijf er niet in hangen. Het is slechts een hobbel op je weg om te overwinnen. Je vergroot hiermee je zelfvertrouwen en kracht.
  • Geloof dat je het waard bent om dat te ontvangen wat je wenst. Geloof doet wonderen. Want als jij er niet in gelooft, hoe moet jij dan je omgeving overtuigen?
  • Maak het jezelf zo gezellig mogelijk in die wachtruimte en geniet. Als je denkt dat je pas gelukkig kunt zijn als je die baan, dat huis, die vriend(in) hebt, kom je bedrogen uit. Wensen worden sneller vervuld als jij in de tussenfase volop leeft, je goed weet te amuseren zonder dat het gewenste uitgekomen is. Dat je accepteert dat wat je wilt er nog niet is, in de volle overtuiging dat het wel komt.
  • Wees dankbaar met wat je hebt en tel je zegeningen. Waar jij je aandacht op richt vermenigvuldigt zich. Zoals je iedere dag een plantje water geeft en stil staat, en blij bent met de groei van een nieuw blaadje. Als je rondloopt met een gevoel ik ben volledig vervuld, zul je eerder dat aantrekken wat je uitstraalt.

Hoe beleef jij de fase tussen droomwens en werkelijkheid? Welke maatregelen neem jij om je wensen uit te doen komen? Hoe ga je om met wachten in het ongewisse?