Volledig vervuld

Volledig vervuld

De blauwe regen die sinds april is uitgebloeid, biedt met haar lange peulen schaduw. Tevens zorgt een zacht briesje voor een aangename verkoeling. Mijn outdoor flexplek op terras is ideaal om consulten te geven. “ Er echt doorheen moest ik. Mijn concepten zoals ik dacht dat het leven voor mij bedoeld was, loslaten. Het was slechts een illusie.” Voor mij zit een reguliere gast, die ondanks een spierziekte en een grote ommezwaai, er opgewekt en ontspannen uitziet. Volledig senang met haarzelf “ Het was wel een klusje.”

Op de drempel voor een keuze

Zo staat een ieder wel eens voor een drempel met de keuze:’ Blijf ik ervoor vluchten of ga ik er door heen?’ Illusies loslaten, de diepte ingaan en wakker worden uit wonderland is geen sinecure. Er is moed en vaak ook een duwtje in de rug voor nodig. Heb jij wel eens voor een moeilijke keuze gestaan zoals; ‘ Stop ik met dit werk of ga ik door? Neem ik afscheid van mijn partner of opteren we voor een andere manier van samen zijn? Zal ik tijd nemen om oude ballast op te ruimen of gewoon op de oude leest doorgaan? De innerlijke onrust en het gezoek naar opvulling van buiten voor lief nemen?’

Kiezen met een risico

Kiezen voor jezelf met het risico alles te verliezen, behalve jezelf, kan een gevoel geven alsof je in een oneindige donkere poel staart. Een zwart gat, het onbekende. Helaas kun je staande aan de rand niet inschatten hoe diep de bodem is en welk zevenkoppig monster je wellicht ontmoet. Op zo’n moment voel jij je allesbehalve volledig vervuld.

De sprong in het diepe

De eerste stap in het moerasachtige water is iets waar je als een berg tegenop ziet. De monsters angst, verdriet, en boosheid liggen op de loer en kunnen overal en nergens opduiken. Stel je voor als zij zich aan je vastklampen als ware octopussen. Toch als je deze monsters, je schaduwzijde, omarmt en doorgrondt kan het zijn dat hier en daar witte lotussen vanuit de modder ontluiken. De eerste lichtpunten.

De bodemschat

Voor de één is het duistere meer groter en moeilijker overbrugbaar dan voor de ander. De één wil ook meer de diepte in dan de ander. Wat je op de bodem tegenkomt kan wellicht voelen als een enorme leegte, maar tegelijkertijd ook als een immense ruimte. Waarschijnlijk bekruipt je een unheimisch gevoel, niet wetend wat de toekomst voor je in petto heeft. Maar als je durft het grond oppervlak te bereiken ligt daar de schat, die je een volledig mens doet voelen. De  volle ledigheid en stilte induiken, Met open armen omhelzen wat je daarin tegenkomt , zoals oud zeer, maakt je volledig, vol-ledig.

Verbinding hervonden

Zo werd ik op mijn dertigste met last van hyperventilatie door de KLM liefdevol naar huis gestuurd. “ Ga jij je verleden maar eens opruimen, en als de tijd daar is, kun jij het uniform weer uit de kast halen. Zoek wel een goede therapeut.” De ruimte van een jaar die mij gegeven werd heb ik niet afgemaakt. Deze werkgever ben ik nog steeds dankbaar dat dit jaar de aanstoot gaf om mij in mijn poel te storten om een schat aan verbinding met mezelf terug te vinden. In plaats van stoer te zijn en mij te richten op het wel en wee van anderen, moest ik leren voor mijzelf te zorgen. Mijn eigen beste vriendin te zijn.

Volledig vervuld

En was ik na dat jaar klaar? Nee, het was slechts een begin. Het proces duurt eeuwig voort. Als je er voor open staat, doe je meerdere keren jasjes uit, die te nauw zitten. Afpellen tot de kern zichtbaar wordt.  Mijn gebroken enkel was in die zin een cadeau. Zonder te kunnen lopen weer een stapje dichterbij mijzelf.  Nu dolblij dat ik alweer de eerste passen heb gemaakt naar binnenkort mijn ochtendzon al wandelend te begroeten.

Wanneer ben je dan volledig vervuld? Volgens mij helpt het als je met al je mooie kanten en imperfecties totaal tevreden kunt zijn. Als je hart open staat voor ( mede) leven, nieuwe avonturen en belevenissen. Er is op deze wereld zoveel vreugde en Joy te beleven, die komt volledig vanuit je tenen als je ook je eigen schaduwzijde doorleeft. We’re only human after all

Hoe ga jij om met verdriet, boosheid, angst en leegte? Welke moedige beslissing ga je maken of heb je gemaakt? Wanneer voel jij je volledig?