Je verlangen volgen, it’s a celebration!

Je verlangen volgen, it’s a celebration!

Celebration! So bring your good times, and your laughter too. We gonna celebrate your party with you’. Met zweet klotsend onder mijn oksels, en voeten die een eigen leven leiden op de beat, ben ik in mijn element. Het is weer een vierfestijn als we met fijne gasten gaan lunchen in Café Ingles. De live muziek zweept op om te dansen dat het een lieve lust is. Ineens pakken twee kleine warme handjes mijn handen. Twee zwarte kijkers weten van geen wijken, en kijken mij doordringend aan. Ze swingt of haar beentjes van elastiek zijn. Ondanks dat haar lichaampje alle kanten op beweegt zijn haar ogen op mij gericht, ontvankelijk, transparant, vol vuur en verlangen. Wellicht wil dit Portugese meisje van hooguit zes jaren mij iets zeggen. Maar dat kan ook verbeelding zijn. Ik raak ontroerd, en vraag mij af wat zij voor mij betekent?

Verlangens volgen, a celebration

Zoals ze mij vastpakte, durft ze nu ook de hand van de zangeres Nicole te schudden, of het de gewoonste zaak van de wereld is. Ze wordt steeds vrijer en gaat in ons groepje dansen, terwijl ze om de beurt de handen van één van ons grijpt. Iedereen neemt haar in de kring op, alsof het kind bij ons hoort. En zo is het ook. In een ieder van ons schuilt nog zo’n ontvankelijk spontaan kind, die door teleurstellingen in het leven, deze sprankeling soms even kwijt raakt. Vaak doordat we onze eigen impulsen niet volgen, wij onszelf niet trouw zijn. En nu snap ik wat dit kind mij te vertellen heeft. Blijf je innerlijke impulsen en verlangens volgen, trek je niet aan wat anderen er van vinden. Want zo is het leven, een dans, a celebration.

Impulsen van het hart

Het emigreren naar Portugal werd mij aangereikt zoals de handen van dit kind. En het klopte geheel en al bij mijn verlangen, dus heb ik die impuls gevolgd zonder te weten waar het mij naar toe leidde. Op het moment dat ik Eus tegenkwam voelde ik een immens verlangen om voor altijd bij hem te willen zijn. Maar het kon niet, beiden waren nog gebonden. Te goeder trouw, heb ik dat verlangen op de meest onmogelijke manieren willen dempen. Door te denken dat andere vrouwen beter bij hem pasten, door saboterende gedachten, en oordelen. Maar het verlangen was sterker dan wat in mijn beleven hoorde. En met Eus beleef ik nu mijn beste dertien jaren ever . Kinderen volgen impulsen, de beat van muziek maar vooral de beat van hun hart. Ze denken nog niet na over wat sociaal wenselijk gedrag is, of wat hoort, ze gaan gewoon.

Combineren van wat moet met wat mag

Het luisteren naar mijn verlangen heeft mij ver gebracht, de gehele wereld rond, en nu vooral in en rondom een echt thuis. Het geeft iedere dag vreugde in mijn leven. Het volgen van je verlangen zit niet alleen in grootse beslissingen maar vooral ook in kleine zaken. Zelfs van de meest routine matige klussen kun je een feestje maken. Van moeten naar mogen. Terwijl we boodschappen moeten doen, of hout moeten rooien weten we dat te combineren met iets fijns waar we ons hart mee op kunnen halen. Zoals een strandwandeling of een bakkie met het geruis van de oceaan op de achtergrond.

Maak van het leven a celebration

Nu ik schrijf ben ik daar waar mijn verlangen mij heen heeft geleid, quality time met mijn ouders. In een impuls heb ik een vlucht geboekt. De korte reis gecombineerd met het kunnen zien en spreken van twee beste vrienden die mij van en naar het vliegveld hebben gebracht. Nog samen tijd gemaakt voor een prachtige wandeling door Utrechts heuvelrug en een overnachting in hun paradijsje. Een fiets gehuurd in Meppel zodat de lange reis ook een ontspannend en inspirerend onderdeel had, zoals fietsen door het Drents landschap. En zo brengt het volgen van je verlangen iedere dag een sprankeling, een lichtpunt. Want als je verbinding houdt met dat innerlijke kind in jou, dat nog wil dansen, en haar/zijn spontaniteit en impulsen wil volgen, komen op de lange- of korte duur jouw dromen uit!  Dus wees trouw aan je verlangen, volg dat waar je hart sneller van gaat kloppen. Zodat het leven een blijde dans wordt. A Celebration!