Verbinding als medicijn tegen dreiging

Verbinding als medicijn tegen dreiging

De paden op de bergen in! Vroeg met zijn allen op aan de wandel voor een ‘sunrise walk’.  Al snel krijgt Francine, die achteraan loopt, een hand aangereikt om zo een rots te beklimmen. Dit tafereel doet mij denken aan het fragment uit ‘De Schepping’, de muurschildering van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel te Rome. Zoals de twee handen die naar elkaar uitreiken tegen een blauwe achtergrond. Een uitreiking naar verbinding. Francine beantwoordt vervolgens het vriendelijke gebaar met een brede glimlach. Gezamenlijk wandelen we bergopwaarts. Als we op de top Foia aangekomen zijn, haasten wij ons naar het punt waar we de schepping van een nieuwe dag kunnen aanschouwen.

Op de top van de Algarve; Foia

Op het moment dat de halve bol van de opkomende zon vurig aan de einder prijkt, verstomt het gekeuvel. Eerst valt er een stilte en dan klinkt het in sappig Vlaams: ‘Amai, wat schoon!’ Dit gevolgd door melodieus Frans: ‘C’est magnifique ça!’ En Hollands met een zachte ‘g’: ‘Wow, prachtig zeg!’ Want landsgrenzen vallen weg, als we samen genieten van de zonsopgang. Zo op de top van de Algarve, met de wereld aan je voeten, voelt een ieder zich wereldburger verenigd door onzichtbare draden van mede menselijkheid.

Interesse, respect en veiligheid

Telkens weer vind ik het heerlijk om te wandelen met een gezellige groep vrouwen uit de Algarve, of met een internationaal gasten gezelschap. Want taal werpt geen barrière op. Het hoeft dus geen perfect ‘Francais’ of ‘Hochdeutsch’ te zijn. Immers iedereen doet zijn/haar best de ander te begrijpen. Ofschoon leeftijden, nationaliteiten door elkaar lopen, net als ieders werkzaamheden, er is verbinding. Interesse, respect en zich vertrouwd voelen zijn de ingrediënten om bruggen naar elkaar te slaan. Terwijl we wandelen delen we met elkaar waardoor het begrip naar elkaar zich vermenigvuldigd.

Verbinding binnen je eigen wereld

In een kleine wereld als onze Bed and Breakfast The Art of Joy, proberen we zoveel mogelijk een sfeer van verbondenheid te creëren waardoor gasten zich thuis en dus veilig voelen. Maar op mondiaal niveau is dat anders.Tijdens het ontbijt raak ik in gesprek met Franse gasten over een regelmatig terugkerend gevoel van onveiligheid in hun land. Eén van hen, een politieagent vertrouwt me toe: ‘Ik probeer zo objectief mogelijk te zijn door mij in te leven in de belevingswereld van verdachten of criminelen.

Dan stopt ze even en fronst haar wenkbrauwen: ‘Maar soms is mijn aanpak niet toereikend en voel ik mij onmachtig. Juist omdat ik de openbare orde wil waarborgen zien sommige mensen mij als vijand. Des te meer omdat ik mijn eigen land vertegenwoordig keuren zij mij geen blik waardig. Door een gesprek aan te gaan, doel ik op een win-win situatie. Want angst en afscheiding maakt vreemdelingen van mensen die jouw vrienden hadden kunnen zijn.

 

Portugal het op drie na veiligste land ter wereld

Hoe bevoorrecht wij zijn, ben ik mij terdege bewust. Want in Portugal wonen wij in het op drie na veiligste land ter wereld. Geen terrorisme, geen criminaliteit of dreigingen. Terwijl wij samen wandelen of genieten van de copi-Euse bitterballen en tapenades, ontstaat hier een denktank van humaniteit en gezamenlijkheid. Europa in het klein. Delen verbreedt onze horizon. Onze wereld bestaat niet uit de gruwelijke mondiale gebeurtenissen, maar is te zoeken in de kleine gebaren van mede menselijkheid. Juist nu dat er paniek heerst rondom het corona-virus, moeten we ons niet isoleren.

Het verschil maken

De reden dat ik dit blog begin met de zonsopgang, is omdat vernieuwing ontstaat als we ons blijven focussen op verbinding in onze naaste omgeving. Daar is het waar wij het verschil kunnen maken! Wij voelen ons dankbaar. Niet alleen door te geven maar ook die dingen die het doen, te mogen ontvangen.

Volgende wandeling Monchique

Wil je ook mee wandelen? Terwijl je geniet van de natuur, je ook nieuwe mensen kunt leren kennen? Om de veertien dagen organiseer ik een begeleide wandeling in de Algarve. Vervolgens kun jij je opgeven door je in te schrijven via info@theartofjoy.nl. De datum voor de volgende wandeling is 20 maart om 9.00. Deze keer is de startplaats The Art of Joy. Vanaf onze Casa wandelen we via binnenpaadjes naar Caldas de Monchique. Busje komt zo!

In een wereld vol dreiging biedt verbinding veiligheid. Waar ligt jouw focus? Op de boze buitenwereld of zorg je voor verbinding nabij?