Veiligheid vind je in jezelf

Veiligheid vind je in jezelf

“Hmm, lekkere cappuccino zeg, en wat een mooie omgeving!” Het voelt goed hier!” verzucht een enthousiaste gast. Gemeenzaam zitten we in een besloten terras aan de rand van de tuin, de chill corner. Genietend van het uitzicht en de klanken van het windorgel vertrouwen ze me toe; “ Wat hebben we toe geleefd naar deze vakantie, het geijkte moment na teleurstellende resultaten in het ziekenhuis.  Fijn om hier de zinnen te kunnen verzetten. “ In eerste instantie schrik ik, en deel met hun emoties. Wanneer het gehele verhaal uit de doeken is gedaan, merk ik dat dit bijzondere stel na een jaar gewend is geraakt aan een situatie die hen geen veiligheid biedt. Een gebeuren waarin alles plots onzeker is, de wereld op zijn kop staat. Toch zie ik ze genieten van ieder moment. En zo hoor ik deze week drie soortgelijke verhalen. Waar de basis veiligheid door ziekte weg gerukt is, en mensen gekozen hebben hoop te houden en volop te genieten.

Overleven of volop leven

Als klap op de vuurpijl hoor ik dat mijn beste vriendin ook weer een gevaarlijke moedervlek moet laten weg halen. Ook zij is al aan de situatie gewend. “ Joh, dan loop ik toch met een opgetrokken wenkbrauw rond. Dan straal ik tenminste gezag uit.” Na de schrik van afgelopen november toen ze te horen kreeg dat ze een melanoom had, straalt ze nu een ongekende rust, openheid en tevredenheid uit. Ze doet niet panisch over een zonnestraaltje op haar gezicht. Gezamenlijk vertrouwen wij dat het goed komt. Een andere gast is volledig herstelt en clean verklaard. Zij ziet er stralend uit. Zo maak ik een week mee omringd met mensen die te maken hebben of hebben gehad met een levensbedreigende situatie. In plaats van te overleven springen zij in ‘volop leven’.

Brand beveiliging

Zo hebben wij het besef hoeveel geluk wij vorig jaar hebben gehad tijdens een heftige brand dichtbij onze Casa. Als je ziet hoe desastreus de ramp in Pedrogao en Gois zijn sporen achterlaat met 64 dodelijke slachtoffers. Na de eerste schrik zat ik vorig jaar, al snel in een soort van gewenningsmodus. Na het volgen van onze veiligheidsvoorschriften in geval van een bosbrand, bleven we vooral praktisch en sociaal. Er heerste een enorme gemeenschapszin samen met de gasten. Het is natuurlijk  makkelijker om rustig te blijven als het vuur nog niet aan je schenen staat.

Vertrouwen dat het goed komt

Dit jaar is de Monchiquese brandweer al drie keer uitgerukt en iedere keer is de brand na ongeveer een uur geblust. “Na de eerste waarschuwing komen er zo’n achttien brandweerauto’s uit verschillende richtingen naar de brandhaard toe gesneld. Deze worden ondersteund door twee helikopters met waterzakken,” vertelt de burgemeester van Monchique mij met vuur in de ogen. “ Je moet met grof geschut de brand in de kiem smoren.” Als ware burgervader neemt hij de zorg voor de inwoners van Monchique bloedserieus. Ondanks de uiterste alertheid die wij met ons meedragen de gehele zomerperiode, genieten we des te meer van onze gasten en onze paradijselijke plek. Wat ik niet in de hand heb laat ik los en leer vertrouwen dat het goed komt.

Geen garanties

Hoe komt het toch dat zoveel mensen na de eerste shock door een ingrijpende gebeurtenis wat betreft relatie, gezondheid of natuur rampen al redelijk snel overgaan naar de orde van de dag? Terwijl de wond voelbaar is, zie je ze genieten en lachen.  Dit laat de enorme flexibiliteit van de menselijke geest zien, en de levensdrang. Hoop doet leven, ookal biedt het leven geen enkele garantie.

Ware veiligheid

Is dat de essentie? Dat je leert leven zonder garanties maar vanuit vol vertrouwen? De enige zekerheid die we hebben is dat we dood gaan. Voor de rest is het koffie dik kijken. De ultieme veiligheid hangt niet af van een goed geoliede brandweerpreventie, een vakbekwame oncoloog of relatietherapeut. Het helpt natuurlijk. Maar echte veiligheid vind je dichtbij, in jezelf. Juist het toestaan dat jij je soms angstig, machteloos, verdrietig of boos voelt over die dingen in het leven die je niet in de hand hebt, schept veiligheid in jezelf. Delen helpt, er in blijven hangen niet. Wat de toekomst brengen moge weten we niet, maar het NU hebben we, laten we die pakken!