Veiligheid first in Portugal

Veiligheid first in Portugal

“Wilt u de stoelriem vastmaken, het tafeltje voor u inklappen en de rugleuning van uw stoel rechtop zetten. Dan vraag ik nu graag uw aandacht voor de veiligheidsinstructies.” Ik struikel bijna over mijn eigen woorden, als ik voor de derde keer op een dag passagiers inlicht over de vliegveiligheid, dit keer met bestemming Lissabon. Toch probeer ik juist de passagiers te inspireren om te luisteren naar de veiligheidsinstructies. Soms door een ludieke act uit te laten voeren door één van mijn collega’s of door een passagier te vragen om de tekst te lezen door de intercom. Waarom? Omdat ik vliegveiligheid het belangrijkste onderdeel vind van de gehele vlucht. Dat de passagiers weten hoe te handelen in noodsituaties. Commando’s en voorschriften zijn erin gedrild, omwille van ieders veiligheid. Veiligheid first naar Portugal, of naar New York, is het begin van een fijne vakantie.

Veilig voelen in jezelf

Toen ik de KLM vaarwel zei, kon ik die verantwoordelijkheid voor een ieders veiligheid loslaten. Vervolgens kreeg ik als ondernemer tijdens coach- en trainingstrajecten ook te maken met het onderwerp veiligheid. Echter dit keer niet gericht op anderen maar op veilig voelen in mezelf. Want veiligheid begint bij jezelf. Bijvoorbeeld; Als je een groepstraining geeft kun je te maken krijgen met weerstand. Hoe weet jij als trainer het tij veilig te keren? Of tijdens een wandelcoachsessie; ik coach een onbekende man. Echter halverwege gaat de coachee vanuit het niets uitrusten op een bank. Nietsvermoedend ga ik naast hem zitten. Plots probeert hij mij te zoenen. Hoeveel veiligheid en kracht straal je op zo’n moment uit dat woorden genoeg zijn om deze man bij de les te houden. Op het moment dat Eus en ik samen een bedrijf startten, dacht ik; ‘Nu ga ik altijd veiligheid first in Portugal vinden.’

Checklist en Protocol

Bijgevolg van het uitbaten van een B & B is dat jij je huis en tuin met anderen deelt. Hierdoor voelen wij ons verantwoordelijk dat een ieder zich veilig en welkom voelt. Dit doen we niet alleen door persoonlijke aandacht te geven en door vertrouwen te scheppen, maar ook door het geven van huisregels. Begrijp me niet verkeerd, wij zijn echt niet roomser dan de paus. Toch geven regels veiligheid, duidelijkheid en consistentie. Vooral als je met gasten uit diverse culturen werkt, kan wat voor de één vanzelfsprekend is voor de ander raar zijn. Een checklist met protocol heeft ons zelfs uit de brand geholpen tijdens een bosbrand. Door deze handvatten hadden we een consistente aanpak, wat onze gasten en onszelf een gevoel van veiligheid bood. Dus een checklist met bijbehorend protocol dient veiligheid first in Portugal.

Veiligheid first in Portugal

Ook dit jaar wordt van ons gevraagd regels op te stellen voor veiligheid first in Portugal. Dit keer niet door dreiging van de elementen maar door een pandemie.  De Portugese regering was er snel bij met maatregelen voor veiligheid first in Portugal. Hieruit volgt dat wij in de Algarve,  Monchique en de westkust in het bijzonder, niet geteisterd zijn door het virus. En dat willen we zo houden. Door voorzorgsmaatregelen en huisregels willen wij onze gasten tijdens hun verblijf veiligheid first in Portugal bieden. Uit liefde voor onze gasten houden wij enige afstand. Bij ons kun je op afstand toch dichtbij voelen. De Joy is er niet minder om. Omdat de eerste gasten eind mei komen hebben we het nodige ingeslagen; 40 maskers, 7 potjes met desinfecterende hand gel en 7 spuitbussen met desinfecterende vloeistof voor alle vertrekken. Dit om aanrechten en oppervlaktes te desinfecteren. Plus een 50 paar handschoenen.

Nieuwe normaal niet normaal

Al met al beginnen mensen dit ‘Nieuwe Normaal’ beu te worden. Wat ook begrijpelijk is. Want er hangt ook een onnodige angst omheen. Maar je kunt het ook niet weg wuiven met; ‘het is maar een griepje’. Alle lieve ouders in verpleegtehuizen, ten spijt, denk ik dat afstand houden niet te veel gevraagd is. Ook wat vaker onze handen wassen is geen overbodige luxe. Als je dat doet vanuit respect voor je eigen leven en dat van je medemens, wordt het een blijk van medemenselijkheid. Zo van; ‘Samen zorgen wij niet alleen voor veiligheid first in Portugal of Nederland, maar voor de gehele wereld.’

Onze zevende V, die van Veiligheid

En zó halen wij als missie onze 7de V binnen. Naast dat wij de andere V’s van Vreugde, Verbinding, Verdieping, Vrijheid, Vertrouwen en Vernieuwing hoog in het vaandel dragen, kunnen wij nu onze zevende V toevoegen. Die van Veiligheid. Kom je ook over de brug, en voelt het veilig om op vakantie naar Portugal te gaan? Om te genieten van de rust, de zuivere lucht en de landelijkheid? Laten wij ondernemers, veiligheid first in Portugal bieden. Zodat wij met zijn allen gezond en zorgeloos kunnen genieten. Want veiligheid creëer je samen!.