Van Passie naar Progressie

Van Passie naar Progressie

Ze staart me met verwachtingsvolle ogen aan, alsof ik haar kan redden uit haar huidige misère. Haar een ander lot kan uitstippelen. Ze laat me een paar prachtige handen zien, met slanke pianovingers en palmlijnen die blijk geven van een artistieke persoonlijkheid vol passie. Na een nare val heeft ze continu last van hoofdpijn. Haar werk als researcher op een laboratorium moest ze subiet stoppen. Nu wandelt ze regelmatig in de natuur, doet het rustig aan, en laat zich omringen door een besloten groep mensen.

Passie van weleer

“Vertel me, wat nu, hoe verder?” vraagt ze hoopvol. “Wat was je hobby of passie als tiener?” pols ik terwijl ik mij over haar handen buig. Haar ogen lichten op. “Het liefst was ik in de weer met oude afgedankte kledingstukken. Gecombineerd wist ik ze dankzij grootmoeders naaimachine op te pimpen tot een moderne kleurrijke nieuwe jas, jurk of vest. Tijdens het gesprek benadruk ik haar talenten en passie, echter ook haar valkuil om meteen te veel te willen. Opgewekt gaat ze huiswaarts en al snel krijg ik een bericht; “Eenmaal thuis heb ik besloten om voort te borduren op mijn oude passie, sterker nog, mijn eerste opdrachten zijn binnen.”

Passie verlicht duisternis

Tijdens coachtrajecten of gesprekken heb ik de ervaring dat als je iemands talenten uitlicht en benadrukt, diegene er op een gegeven moment iets mee gaat doen. De vreugde die je ervaart door het uitoefenen van je passie, maakt dat zwaarte, ziekte, en of verdriet verlicht wordt. Het wordt mee genomen in het creatieve proces zodat het op een gegeven moment achter gelaten kan worden. Passie is een niet aflatende motor die je aanstuurt om het leukste, beste en het krachtigste in jou naar boven te brengen.

Je eigen pad bewandelen

Laatst ervoer ik dat mijn vader zich meer energiek voelde door hem te herinneren aan een 17de -eeuws pad wat hij samen met een vriend in oude luister hersteld heeft. Toevalligerwijze stuitte ik op dit Domineespaadje tijdens een ochtendwandeling. Tegelijkertijd herinnerde ik mij dat mijn vader zo’n achttien jaar geleden daar flink zijn passie en creativiteit op los gelaten heeft. Van één pad kwam een ander. Zo liep ik langs een naambordje ‘Bank Route’, bestaande uit een romantisch laantje met tweedehandsbankjes uitkijkend op het glooiende Drentse landschap. Dan weer ontdekte ik een Hazenpad leidend naar de wijk Konijnenberg. Thuis gekomen kwamen de foto albums plus krantenknipsels te voorschijn. Mijn vaders’ ogen straalden bij het zien van beelden die zijn noestige oeuvre weergaven. Een omslag vond plaats van moe naar het weer bewandelen van zijn eigen gerestaureerde pad.

Hoe lichaam en geest elkaar positief beïnvloeden

Dit zijn maar twee voorbeelden van ettelijke samenspraken; van passie naar progressie. Daar waar je op concentreert wordt groter. Begrijp mij niet verkeerd, mijn vader heeft iets onder de leden en is geestelijk oersterk en allesbehalve een klager. Maar als oersterke geesten herinnerd worden aan de tijd dat ze ook fysiek in hun volle kracht stonden, kunnen lichaam en geest elkaar positief beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot de gesprekken die je opvangt in wachtkamers van ziekenhuizen. Is het je wel eens opgevallen hoe mensen zich soms kunnen wentelen in het uitweiden over hun gebreken? En zo alle aandacht naar zich toetrekken alsof ze gedijen in ziektewinst?

Organisch

Desalniettemin heeft iedereen blinde vlekken, broodnodige klaagmomenten, valkuilen en faux-pas. Maar als jij je concentreert op wat je fout doet of fout gaat, zul je naar eigen gevoel geheid mis stappen blijven maken, en kom je wellicht op een dood spoor. Waarom je niet toeleggen op dat wat je leuk vindt, je oplicht. En als jij je bewust bent van je mindere kanten worden die als vanzelf met de stroom mee genomen en geheeld door je bezig te houden met passie vanuit je hart. Het uiten van talenten, maakt dat je bloed (weer) gaat stromen, dat de tijd vergaat zonder dat je er erg in hebt. Bovendien krijg je het gevoel als ware het niet jij die je passie uitoefent maar dat het je wordt aangereikt. Het gaat als vanzelf, organisch.

Talenten voor het uiten van je passie

Want het fijne is, iedereen heeft een talent waar hij/zij zijn/haar passie in kwijt kan. Zelfs mensen met een ziekte kunnen hun passie uitoefenen. Neem Frida Kahlo. Door een bus ongeluk moest zij een groot deel van haar leven in bed blijven met heftige pijnen. Desondanks werd ze één van de meest beroemde kunstenaars ooit. Andrea Bocelli werd volledig blind nadat hij tijdens een voetbalwedstrijd een klap kreeg. Positief ingesteld richtte hij zich volledig op muziek, in het bijzonder op zingen. Hij is tenorzanger, musicus, schrijver en muziekproducer en heeft wereldwijd meer dan 75 miljoen platen verkocht. Nog meer bijzondere levensverhalen tref je bij Stephen Hawking en Nick Vujicic.

Niet voor iedereen is het weg gelegd om wereldberoemd te worden, maar een ieder heeft passie en talenten. En als jij je concentreert op je passie vloeit er progressie uit voort en wordt het leven vreugdeVOLLER. Iedere morgen wandelen wij de zonsopgang tegemoet en kijken uit naar een nieuwe dag met diverse werkzaamheden waarmee we onze passie vreugdevol uitdragen. Het gaan voor jouw droomwens loont!