Trouw zijn aan jezelf

Trouw zijn aan jezelf

“Wat is je vraag voor deze sessie?” vraag ik een cliënt die een coaching traject bij ons doorbrengt. “Ik wil mezelf hervinden,” zegt hij recht vanuit zijn hart. Terwijl hij het mooie uitzicht aanschouwt, zie ik dat zijn voorhoofd gefronst is, alsof er een getroebleerde waas over zijn gezicht valt. Zijn pas is echter doelgericht. Het raakt me hoe hij zich uitdrukt. Het impliceert dat hij zichzelf al gevonden heeft, maar het kwijt geraakt is. Want herken je dat? Dat je uit balans bent omdat je een stuk van jezelf hebt verloren? Wellicht trouw aan anderen maar niet aan jezelf. Bovendien weet je dat je dat deel terug gaat vinden. Maar hoe?

Trouw blijven aan jezelf

Mijn ervaring is door in grote en kleine beslissingen trouw te blijven aan jezelf. Maar hoe weet je wanneer je in overeenstemming met jezelf handelt of juist sjoemelt door bijvoorbeeld angst voor verlies? Al wandelend langs gifgroene terrassen in het dal van een waterval, openbaart zich tijdens het gesprek laagje voor laagje een mooi en uniek mens! En zijn we dat niet allemaal als we onze verdedigingsmechanismen en maskers achterwege laten?

Een vreemde eend in de bijt

Als voorbeeld; Op mijn reis naar leren trouw te zijn aan mezelf heb ik gecompenseerd vanuit de ervaring al vroeg een vreemde eend in de bijt te zijn. Het gevoel van isolement die dat opriep probeerde ik te vereffenen door in mijn studietijd het ene na het andere clubje op te richten. Eerst een wandelgroep, dan een hardloopclub, tot een derde wereld hulp collectief. Als oprichtster hoorde ik er toch zeker bij?

Want de verantwoordelijkheid en zorg nam ik serieus, maar voelde echter dat die niet gezamenlijk gedragen werd.

Autonomie in verbinding

Dus voelde ik me weer een outsider, juist doordat ik zo mijn best deed om deel uit te maken van de groep. Mijn verlangen naar verbinding en ideaal ‘met meerderen kun je meer dan alleen’ kreeg een domper. Maar als je jezelf niet trouw bent, kom je in samenzijn bedrogen uit. Eén van onze gasten vertelde enthousiast over een club waar hij bij aangesloten is. “Wij steunen elkaar door dik en dun, het is een soort van familie. “Dat klinkt mooi”, weerlegt een andere gast “mits je de vrijheid voelt om ook je eigen gang te gaan.”

Op een dood spoor

In een enkele relatie, kwam ondanks het gevoel van samen zijn, bij iemand te horen, toch een gevoel van eenzaamheid naar boven. Dit door mijzelf niet trouw te zijn. Uit onzekerheid paste ik mij aan, beet niet van mij af, ging op mijn tenen lopen om het zogenaamde harmonie model te waarborgen. Alle signalen ten spijt, bleef ik ermee doorgaan. Dit ondanks dat ik echt geen doetje ben. Innerlijke alarmbellen probeerden mij wakker te schudden uit deze droom die illusie heet. Mijn lichaam raakte uitgeput en ik was zelfs regelmatig ziek. De keerzijde van niet trouw zijn aan jezelf, vroeg of laat zakt het kaartenhuis in. Qua body and mind.

De weg naar verbinding

Een ieder die in zijn leven ervaart dat de ijzeren toren van schijnzekerheden in brokstukken uiteen valt; krijgt een nieuwe kans. Want er is waardevol werk aan de winkel. Het geeft een frisse impuls om jezelf uit het puin op te rapen. Wanneer je weer stevig op beide benen staat en verder wandelt, vraag jij je bij iedere volgende stap af; ben ik trouw aan mezelf? Het loont de moeite dit kronkelige avontuurlijke pad met diverse landschappen aan emoties te doorkruisen en te doorleven. Des te meer als je ook zo nu en dan een pauze neemt, om al zittend op een grote steen te genieten van een nieuw perspectief. Terwijl je geniet maak jij je rugzak lichter. Oude patronen of mensen die niet meer bij je passen laat je achter. Vrij en niet manipuleerbaar hervind je beetje bij beetje wat je kwijt was; jezelf.

Samen

Twaalf en half jaar geleden hebben wij vanuit het grote geluk elkaar te hebben gevonden een toffe club opgericht onder de noemer van een Bed and Breakfast plus; The Art of Joy. Waarin we een prachtige les hebben mogen leren in trouw zijn aan onszelf. Maar waar we ook onze missie kunnen uitdragen; de 6 V’s. Op een organische manier ontstaat er Vreugde, Verbinding en Verdieping vanuit Vrijheid en Vertrouwen. Een soort feest met bijzonder fijne gastenvrienden die elkaar kunnen inspireren op weg naar Vernieuwing. Om terug te komen bij de vraag van de eerste alinea, hier een paar vrijblijvende tips;

Hoe blijf ik trouw aan mezelf?

  • Bij grote en kleine beslissingen je intuïtie volgen.
  • Door je normen, waarden en missie uit te dragen.
  • Je niet te laten verleiden concessies te doen om ‘in het plaatje te passen’
  • Respecteer jezelf en de ander
  • Omring je met positieve betrokken mensen, waar je wederzijdse inspiratie voelt.
  • Besteed tijd aan activiteiten die jij leuk vindt en die jou motiveren.
  • Heb jezelf onvoorwaardelijk lief en anderen zullen van je houden. Het hoeven geen massa’s te zijn. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.
  • Delen= vermenigvuldigen