Te kostbaar om door te hollen

Te kostbaar om door te hollen

“Met kerstmis mogen wij even stilstaan, terug kijken, vooruit kijken naar binnen kijken naar onszelf. Ik geloof zelfs dat dit het grootste belang is dit te doen. Midden in alle drukte rekenschap geven van een seconde, een kostbaar deeltje dat eeuwigheid is. Je bent te kostbaar als mens om door te hollen en door te tobben,” sprak onze vorstin Juliana toentertijd, in haar kerst toespraak van 26 december 1974.  Bijna een halve eeuw terug werden wij als burgers aangemaand om tijd te nemen om bij zingeving en transformeren stil te staan; “Je bent altijd op weg ergens naar toe, maar waarheen?”

Transformeren

In mijn vorige blog ‘ Zin geven en beleven’ hebben een aantal mensen hun ideeën en gevoelens gedeeld wat betreft zingeving. In dit blog delen drie krachtige vrouwen en een man hoe zij diep doorvoelde levenservaringen transformeren naar zingeving. Transformatie is een proces zo oud als het leven zelf, denk aan de rups tot vlinder. Persoonlijke groei is gebaseerd op alle levenservaringen verkregen inzichten. Wat een ieder een schat aan mogelijkheden biedt om daar iets mee te doen!

Leren, observeren en creëren

“Voor mij is de zin van het leven; de beleving zelf en daar met verwondering doorheen gaan. Nieuwsgierig blijvend en onderzoekend. Naar mijzelf blijven kijken in de rol van een observator. Mijn leven heeft zich gekenmerkt door zaken eerst te ervaren om ze nadien te herkennen, er iets mee te doen. Met mijn medische achtergrond heb ik diverse projecten en studies geïnitieerd, die eerst onmogelijk leken o.a. op het gebied van darmkanker, maar ook wat betreft aangeboren middenrif breuken bij pasgeborenen. Deze ervaring kon ik transformeren toen ik exact deze ziektebeelden tegenkwam binnen de familiesfeer. Sinds 2012 heb ik Alegria Health opgericht, een organisatie met focus op gezondheid. Wij bieden sprankeling en vreugde als je in een ziekte traject zit. We verlichten de zorg terwijl je verblijft hier in het zonnige zuiden van Portugal. Door mijn ervaring met een dementerende vader en de zware mantelzorg van mijn moeder, bieden we ook ondersteuning aan dementerenden en hun mantelzorgers. Om ondanks de omstandigheden te kunnen genieten van alle voordelen van de Algarve. Mijn motto in het leven; ik leer, ik observeer en creëer.

Lachen

“Na een zoektocht, waarin ik een aantal jaren mijn gedachten en ideeën op papier heb gezet, een mooie zingevende vakantie bij The Art of Joy heb gehad plus persoonlijke coaching, kwam mijn talent naar voren; mijn lach. Nu lach ik mijn hele leven al, hard en veel…haha. Maar nooit geweten dat ik daar wat mee kon doen, het kon transformeren. Ja dus….Ik ben mij hierin gaan verdiepen, trainen en inmiddels heb ik als lachcoach een aantal geslaagde lachsessies mogen geven. En ik ben zo blij verrast dat ik echt iets zinvols mee kan geven aan mensen. Want daar ligt mijn passie, nieuwe mensen ontmoeten, mensen met elkaar verbinden en anderen en mijzelf blij maken. Heerlijk, en dat terwijl mij mijn lach de laatste jaren is ontnomen. Want mijn toenmalige partner vond het niet prettig dat ik aanwezig was met mijn lach. Echter onlangs heb ik een mooie grote opdracht gekregen; een lachworkshop houden voor 300 mensen. Tijdens een symposium ‘bewegen is goed voor je brein‘ de boel opwarmen voordat hoogleraar neuropsychologie Erik Schreder op het podium verschijnt. Mind you, ook ik heb diepe dalen gekend en ervaar ik situaties waar ik boos of verdrietig om kan worden, toch is het mijn lach die mij er weer bovenop helpt.

De wereld mooier maken

Een zakenvrouw die wat ze aanpakt naar zich toetrekt zegt; “De wereld mooier maken, en dat kan in kleine maar ook in grote dingen. Het leven, zowel werk als privé transformeren naar een beleving, een reis. Het kan innerlijk maar ook uiterlijk. Als mensen mij zien moeten ze het gevoel krijgen; met haar wil ik op avontuur op weg naar een mooiere wereld.  Dit draag ik niet uit met fluwelen handschoenen hoor”, zegt ze lachend. “Sommige mensen zijn zo niet mooi bezig, dat ik hen zonder er doekjes om te winden zeg wat ik er van vind. Dat is ook het avontuur, dingen opschudden, in beweging brengen.”

De lief van mijn leven

Dan als afsluiter een man, die na veel jaren zorg in de familiesfeer de liefde van zijn leven ontmoet en nu zelf eens vertroeteld wordt. “Eerst gaven (klein) kinderen en goede vrienden mij zingeving, maar na een onverwachtse lange rouwperiode heb ik de vrouw van mijn leven ontmoet. Ik voel mij de hemel te rijk. Nooit gedacht of verwacht dat ik de liefde zo intens zou kunnen beleven. Bovendien deze kon transformeren naar een evenwichtige balans in zorg geven en ontvangen.”

Met deze hoopvolle woorden willen wij 2018 samen met jullie afsluiten en jullie een heel gelukkig en gezond 2019 toewensen. Dat je onderweg kunt stilstaan bij het ‘genieten’ van kleine- en grote momenten. Je bent tenslotte te kostbaar om door te hollen!