Terug naar de kust

Terug naar de kust

“Ik wil terug naar de kust. Heel ongerust. Zoek ik de weg naar de kust. Bijna niet bewust, van de dreiging dat daar m’n jeugd voorbij ging.” Het schermpje op de Samsung mobiel laat Maggie Macneal zien met een verlangende blik naar de zee. Een paar grote verkeerslichten staan net voor de strandopgang. “Aan dit liedje moet ik meteen denken,” zegt onze vriendin monter nadat ze aandachtig naar onze plannen geluisterd heeft. De stoplichten tijdens deze clip vind ik symbolisch. Rood licht tijdens mijn gebroken enkel en het plots overlijden van een dierbare vriend. Dus tijd om stil te staan; ‘Is er nog een droom die we niet waar gemaakt hebben?’

Jeugd aan het water

Zowel Eus als ik hebben onze jeugd doorgebracht aan het water. Mijn ouderlijk huis stond aan het kanaal De Dolte, in Workum, waar onze knalrode zeilboot ‘ Bloody Mary’ aangemeerd lag met de kano ernaast op de kant. Na schooltijd waren mijn activiteiten altijd in en rondom water. Trainen voor zwemwedstrijden, zeilen, kanoën, en hutten bouwen bij het IJsselmeer. Samen met onze hond Max maakte ik lange wandelingen langs de uiterwaarden om bijzondere vogels te spotten zoals flamingo’s en bergeenden. Eus heeft altijd gespeeld aan de kust bij Den Helder met uitzicht op de Noordzee.

Terug naar de kust

Zo ook toen wij net verkering hadden gingen we iedere middag na het werk op de fiets naar zee. Tijdens het winterseizoen spelen onze vakanties en vrijetijdswandelingen zich vrijwel altijd langs de kust af. In de zomer komen we er niet aan toe. Het is veertig minuten rijden en wij willen zorg dragen voor de gasten thuisblijvers, mocht er iets zijn. Dus om een lang verhaal kort te maken, ondanks dat wij iedere dag genieten van een magistraal uitzicht op de Atlantische Oceaan willen wij terug naar onze jeugd droom, de kust. Dat betekent verhuizen naar een rustige plek op loopafstand van de grote plas. Heerlijk om in de zomer te kunnen zwemmen in zee, wetend dat als er thuis iets is met de gasten wij in een mum van tijd terug zijn.

Een groot loslaten

Wat de doorslag gaf in deze beslissing was het overlijden van onze vriend. Stel je voor dat er iets ernstigs met één van ons tweeën gebeurd. De ander blijft achter in een oase van rust maar in een woestijn qua noaberhulp. Onze directe buren wonen (periodiek) op een kilometer afstand. Al met al is het reuze spannend en een groot loslaten om deze bijzondere plek te verlaten. Het is alsof je een kind achterlaat waar je jaren voor gezorgd hebt. Waar we prachtige momenten samen met jullie; onze vrienden, familie en gasten hebben mee gemaakt.

Vernieuwing

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Daarom introduceren wij dit jaar onze nieuwe kernwaarde, de zesde V, die van Vernieuwing. Naar aanleiding van ons verlangen is het volgende het daadwerkelijke plan. Ons huis Casa Rosa Branca komt in de verkoop. The Art of Joy blijft zo ie zo tot eind oktober op deze paradijselijke plek in Monchique, dan nemen we haar mee naar een kleinschalige B & B. Onze wens is dat deze drie ruime appartementen heeft en is gelegen in een rustig gebied op wandelafstand van de oceaan. Het voelt als een opwindend avontuur niet zonder risico, maar we gaan ervoor!

Wat is jouw volgende stap naar vernieuwing. Naar welke kust, strand, dorp of land verlang je?