Succes en vroeg opstaan. Waar levensgeluk?

Succes en vroeg opstaan. Waar levensgeluk?

“ Vier uur?! Sta je dan al op?” roept een gast verwonderd uit. “Ja,” zeg ik alsof het de gewoonste tijd van de wereld is. “Maar waarom in het holst van de nacht? Zeven uur is toch vroeg genoeg?” Mijn biodynamische levensritme blijft mensen verbazen. Als ik dan ook nog dit artikel in het NRC te lezen krijg: ‘De weg naar succes, sta om vier uur op’ dan is het tijd om een blog te schrijven over de voordelen die ik ervaar om op ‘melkenstijd’ op te staan.

De dag beginnen met cadeaus

Als ik het verhaal van IJkje Vriesinga lees, begrijp ik haar diepe tegenzin om iedere dag om vier uur op te staan. Succes of geen succes. Er is een hele lijst aan moetens via een programma Recharge 5 waar je aan moet voldoen; Yoga, meditatie, Pilatus, dansen, lezen en schrijven. En zo te lezen gaan die ‘must do’ activiteiten de gehele dag door. Als je dan toch zoals ik om vier uur opstaat, dan moet het wel als een privilege voelen. De dag beginnen met jezelf leuke dingen cadeau te doen in plaats vanaf het eerste uur jezelf in een keurslijf te manoeuvreren. En dat lijf blijft strak gespannen staan gedurende de gehele dag.

Opstaan rond melkenstijd

Voor dag en ontij opstaan. Waarom brengt dat mij wel ‘succes’, ( lees hier geluk) ? Hierbij moet ik toegeven dat ik rond vier uur van nature wakker word. Dan blijf ik even liggen, geniet, laat de nieuwe dag door mij stromen, zet een intentie voor de dag en sta op. Soms probeer ik een reden te vinden, om het uit te kunnen leggen aan hen die mij voor gek verklaren. Al mijn voorvaderen van mijn vaders kant waren veeboeren, of boerenknechten. Zij moesten er om vier uur uit om de koeien te melken. Nu is die taak mij bespaard gebleven, maar ben ik tussen vier en half zes wel het meest efficiënt en creatief.

Magisch moment

Vier uur, een magisch moment, waarbij alles nog in diepe rust is, niemand mij stoort. Tijd genoeg voor mijn ochtend rituelen. Vanaf de vroege morgen en gedurende de dag blijf ik mijzelf trakteren op dingen die ik leuk en lekker vind.

Energizers

Mijn eerste energizer is een bak vol fruit en tropische verrassingen. Dan kies ik mijn favoriete thee en voeg  gember toe. Daarna beantwoord ik mails en reserveringen. Dan is het tijd voor een grote bak soyachinno te samen met een plak 85% pure chocolade. Terwijl ik aan mijn koffie nip, laat ik mijn gedachten de vrije loop. Welke zin past het beste bij de reeks foto’s die ik op Facebook zet.

Sinds een twintigtal mensen mij toe vertrouwd hebben dat ze blij worden van mijn ochtendfoto’s op Facebook is dit mijn dagelijks ritueel geworden. Geen post dan is er iets mis. Daarna doe ik rek- en strekoefeningen, douche mij (koud af), dek de ontbijt tafel voor onze gasten en rond 6.30 ben ik klaar voor het grootste geschenk van de morgen, een wandeling tijdens zonsopgang samen met onze hond Joy.

Sunrise walk

Wandelen in de natuur laad mij op. De magnifieke zonsopgang die ik vrijwel iedere dag als toegift krijg, geeft een extra boost. Ontroerd kijk ik vanaf de top van de Algarve, Foia, naar het diep rood-oranje gekleurde oosten. Waar gestaag de halve maanszon zich transformeert tot een grote oranje bol. Als aperitief  de positieve spanning net voordat de zon omhoog kruipt. De aanwakkerende wind, de vogels die in koor de zon aanmoedigen en bovenal de onbeschrijfelijke stilte.

Bom dia

Al wandelend en soms zingend alsof ik figureer in ‘Heidi, deine welt sind die Berge’, daal ik af naar mijn favoriete pasteleria. Daar staat mij koffie en een vriendelijk ‘Bom dia’ te wachten. Als Eus, mijn man en ik de gasten verwennen tijdens het ontbijt, heb ik er al een halve dag genieten opzitten. Geïnspireerd begin ik aan mijn werkdag, met na het ontbijt een begeleide wandeling, wandel coaching, een consult of het schrijven van een blog.

Succes en waar levensgeluk

Zoals je kunt merken, op deze manier is vier uur opstaan geen must maar een belevenis vol zegeningen die bijdragen aan vreugde en succes. Het jezelf het beste gunnen. Niets moeten maar wel genieten. En dat is het hele eieren eten. Als je succes wilt hebben door om vier uur op te staan, kan dat alleen maar als het komt vanuit een intrinsieke motivatie. Als jij in je lijf voelt dat het goed voor je is. Wat je dan ook ‘s morgens doet; handstand, een boek lezen, trampoline springen, als het je maar inspireert en vreugde brengt. Echter als je om vier uur op staat omdat het de zoveelste hype is, die je allerlei activiteiten oplegt…… Hoe laat je ook opstaat en wat je daarna ook doet, het is een weg naar succes als het bijdraagt aan waar levensgeluk.