Hold the Vision, trust the process

Hold the Vision, trust the process

Tussen twee lichtbakens wandelen we langs het strand.  Eén voor ons om met helderheid te weten waar ons licht van gaat schijnen.  Eén achter ons om dat wat ons geïnspireerd heeft nooit te vergeten. Onze wens en visie om dichtbij het strand te wonen is bewaarheid. Iedere dag kunnen we de vuurtoren van Ponte da Piedade en Ferragudo bewonderen. En hebben we tijd om licht op ons leven te laten schijnen. “Hoe gaat de verbouwing bij jou?” “Zo traag dat ik de aannemer de laan uit gestuurd heb”, antwoordt onze vriendin bedrukt. “Maar het komt goed!” Alle drie zitten we in een proces waarin ons geduld getest wordt. In ons geval het starten van het seizoen. De gesprekstof gaat over allesbehalve de pandemie, maar over zaken waar ons hart vol van is. Bovendien genieten we van ons strand Meia Praia Lagos, en maken leuke plannen voor de toekomst.

Bij het strand Meia Praia Lagos

Twee jaar geleden schreef ik een blog over mijn fascinatie voor vuurtorens en wat deze lichtbakens voor mij betekenen. Onze focus was destijds; ‘Terug naar de kust.’ Een B&B dichtbij de Atlantische. In allerlei toonaarden, en geïnspireerd door diverse huizen, zagen we onze droom voor ons. Hold the vision, trust the process. Echter kregen we wat hindernissen, letterlijke vuurdopen, op ons pad. Maar uiteindelijk na twee jaar trouw te blijven aan onze droom, kregen we meer dan we hadden kunnen bevroeden. Namelijk zo dichtbij de oceaan dat we haar dagelijks kunnen horen. En slechts vijf minuten lopen naar ons strand Meia Praia Lagos.

De 90/10 regel

Maar het leven gaat niet over rozen, maar wel over de 90/10 regel. Wat bedoel ik daar nu weer mee? 10% van je leven bestaat uit dingen die je overkomen, maar dat 90% bepaald wordt door hoe je hierop reageert. Of met andere woorden: Hoewel je over 10% van je leven helemaal geen controle hebt, kun je die andere 90% min of meer wél zelf in handen nemen. Namelijk door de manier waarop je ermee omgaat. Dat wil niet zeggen dat wij altijd 100% fluitend door het leven gaan. Nee, vorige week zondag toen de persconferentie uitgelekt was, had ik samen met vele Nederlandse ondernemers met mij, er flink de pee in. En dat is een understatement. Echter de volgende morgen begon ik met mijn meditatie, ons discodansje, en een wandeling langs ons strand Meia Praia Lagos. Plots kreeg ik de heldere ingeving; Laat het los!

Hold the Vision, trust the process

Dit gaf ruimte. Net zoals wij destijds uitkeken naar ons droomhuis, genoten we nog volop van waar we woonden. En hadden ook toen geduld nodig. Dus we genieten van het hier en nu voordat de storm aan fijne gasten losbarst. Hold the vision, trust the process. En waar ligt onze focus? Natuurlijk op onze zes V’s; van vreugde, verbinding, verdieping, vrijheid, vertrouwen en vernieuwing. Dit inzicht maakte me nog blijer en vrijer. Door heel het gebeuren was ik even onze missie kwijt, ons baken, ook in donkere dagen. En quess what? Alle zes V’s zijn in overvloed geïntegreerd in ons leven. Door de lockdown zie je minder mensen, maar met de mensen die je ziet en spreekt krijg je meer verdieping (En de andere 5 V’s). Gelukkig voelen wij ons niet beknot in onze vrijheid want er is natuur om ons heen en natuurlijk het geliefde strand Meia Praia Lagos.

Whatever happens, het komt goed!

Zoals jullie weten hebben we er een zus bij. Onze buurvrouw Pilar. Het is zo bijzonder dat we ondanks dat we een andere moedertaal hebben, dezelfde taal spreken. Zoveel her- en erkenning in de meest gekke dingen. Zonder dat ze het weet is zij het toonbeeld van al die 6 V’s. En zo is die 10% zoveel makkelijker mee om te gaan, want gedeelde smart is halve smart. En we hebben vaak aan één woord genoeg. Samen focussen we ons op wat het leven mooi maakt, dat wat voor ons en ook achter ons ligt. Zoals beide vuurtorens. Je zaken van diverse kanten belichten en dat je voelt dat het goed komt, whatever happens. Hold the vision, trust the process. Heb een vrolijk Pasen!