Schatgraven in Portugal

Schatgraven in Portugal

Gelukkig nieuwjaar!!! Een nieuw jaar en weer nieuwe kansen. En dan is natuurlijk de hamvraag; Wat zijn jouw goede voornemens? Heb jij net als ik, ook je lering getrokken uit het afgelopen jaar? Zo van; “Dat was niet zo handig!” Bijvoorbeeld; het voornemen om minder te eten, te drinken of te roken is vrij basaal. Dus ben ik hier gaan schatgraven in Portugal. Daarmee bedoel ik; Welke schat aan levenslessen heeft 2021 mij in de schoot geworpen. Om zo de kans te pakken niet weer in eenzelfde valkuil te stappen. Vorig jaar heb ik veel geleerd van onze gastvrienden. Door wat zij meemaakten en met ons deelden. Maar ook van waar ik nog vast zit in oude patronen. Waarbij ik achteraf dacht; “Joh, dat kost je te veel energie. Gewoon niet meer doen.” Nu biedt dit jaar weer nieuwe kansen om het anders aan te pakken.

Schatgraven in Portugal

En juist in die diepe valkuilen ben ik gaan schatgraven in Portugal. Zo hoorde ik van een gastvriend die binnenkort waarschijnlijk onze buurman wordt. “Dit jaar heb ik geleerd domme dingen te laten en me alleen te focussen op die activiteiten die me inspireren.” Zo heeft hij tal van werkzaamheden losgelaten. De deur ging daarna vrij snel open voor het begeleiden van nieuwe startups. “Zo inspirerend”, aldus deze gast. Ook mijn inspiratiebron en schatkamer is mensen te inspireren, voor zaken waar jij jouw passie op los kunt laten. Alles waar je blij van wordt. Waar mijn valkuil lag en wat ik als ‘een beetje dom’ bestempel, is dat ik soms de neiging had mensen op sleeptouw te nemen. En dat het mij in plaats van energie geeft, het energie vergt. En waarom? Een uit de hand gelopen verantwoordelijkheidsgevoel voor een andermans geluk.

De Balans opmaken

Hieruit voortvloeiend is mijn voornemen, meer verantwoordelijkheid te nemen voor een goede balans in mijn leven. Niet alleen wat betreft ontspanning en inspanning maar ook in geven en durven ontvangen. Laatst werden wij door onze lieve buurvrienden verwend door een geweldige kerstlunch. Het was zo fijn te ervaren dat er met warmte en aandacht voor ons gezorgd werd.

Iedere vogel zingt; so what?

Zo haal ik mijn hart op bij al die hartverwarmende mensen die ons omringen. Daar ga ik dit jaar mee door. En indien nodig hen een hart onder de riem steken. En bewust kiezen waar ik mijn hart voor open. Een ieder zingt zoals het gebekt is. Wat mij veel rust heeft gegeven aan het einde van 2021 is het besef dat ik daar niets aan hoef of zelfs wil veranderen. En als dat niet strookt met mijn melodie, ik die ander zijn/haar lied uit volle borst kan laten zingen. Echter niet in de parasoldennen op ons terrein. Nee, zoek dan vooral je eigen boom. En ik ga geen twee deuntjes voor één cent zingen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ieder heeft zo zijn eigen waardepatroon. Prima. Als ik maar zorg dat negatieve zaken niet op mij inhaken. Laat maar waaien.

Keuzes maken is ook loslaten

Vervolgens vinden wij beiden dat ons leven overzichtelijk blijft als we keuzes maken. Dus dat wij blijven handelen vanuit onze zeven V’s. En een besluit nemen; dit doen we wel, maar dat zeker niet. Wij hinken nooit lang op twee gedachten. En jij? Zwabberen is niets voor ons. Waarom is het toch moeilijk om doorslaggevende keuzes te maken, denk je? Kiezen voor het ene is loslaten van het andere. En soms doet dat pijn. Toch maken wij liever een keuze naar eigen waarheid. Met alle risico’s van dien. De weg van de minste weerstand nemen is gaan voor minder. Je wordt altijd beloond als je waarachtige keuzes maakt. Want hadden we destijds verkozen om in Nederland te blijven, en te luisteren naar angstige adviezen, dan hadden we nooit zo’n fijn leven hier gehad. Nu is Meia Praia Lagos ons ware thuis. Maar het was wel weer een gewaagde sprong.

De liefde

Zo heb ik mijn beste jaren en mijn grootste schat hier mogen ontdekken tijdens het symbolische schatgraven in Portugal. En dat is de liefde. Niet alleen vorig jaar! Maar ieder jaar is naar mijn beleven de liefde de grootste motor voor heel veel Joy. Niet alleen de liefde voor mijn allerliefste man, maar liefde die je voelt in grote- en kleine dingen. De liefde voor Eus is wel de basis van waaruit ik mijzelf heb leren liefhebben. Hij tilt mij letterlijk en figuurlijk op. En dat is wederzijds. Daarnaast zijn er zoveel lieve fijne (gast)vrienden die ons omringen. Waarbij het over en weer stroomt. Dan is er nog de liefde voor en van dieren. En vergeet de natuur niet.

Carpe Diem

Wat ik vorig jaar vooral geleerd heb is; Carpe Diem! Pluk de dag. Want ook al zijn we redelijk jong, toch worden we geconfronteerd met dierbaren die wegvallen. Zo tegen alle donkerte van de pandemie is het zo belangrijk je eigen licht te laten schijnen op mooie dingen waar je blij van wordt. In plaats van te klagen over hetgeen er niet is. Jezelf en andere mensen verblijden met wijzen op wat er wel is. Houd maar eens een dagboek bij met alle lichtpunten. Dan word je toch blij met al die schatten? Daarvoor hoef je niet te gaan schatgraven in Portugal. Mijn wens voor jou; vind jouw eigen schatten, iedere dag! En daar hoef je niet eens voor te graven.