Relaxed op vakantie

Relaxed op vakantie

Gewoon relaxed op vakantie gaan vergt wat meer moeite als voorheen. Je moet je inlezen in de regels van het land en niet vergeten de nodige papieren in te vullen. Landen kunnen ieder moment van kleur veranderen. Toch met een coronacertificaat schijn je overal naar toe te mogen reizen. Maar het lijkt wel alsof angst als een soort sluipmoordenaar de wereld veroverd heeft. Waarbij mensen die normaal gesproken voor geen kleintje vervaard zijn, door angst overmand worden. En daardoor niet meer zoals voorheen erop uit gaan. Sommigen zonderen zich af terwijl anderen uit de ban springen. Eenieder gaat er anders mee om. Straks wordt het post-corona stresssyndroom een begrip. Maar hoe kunnen we frank en vrij weer ons gaan bewegen als voorheen? En zonder beren op de weg relaxed op vakantie gaan?

De angst bij de horens vatten

Het vermijden van angst speelt een belangrijke rol bij het voortbestaan ervan. Het doet het zelfs verergeren. Het beste kun je de angst in de ogen kijken en er een vriend van maken in plaats van een vijand. Action purifies. Dus ook echt handelen om de angst te trotseren. Bijvoorbeeld tot mijn 54ste had ik door een ernstig auto-ongeluk een vrees om auto te rijden terwijl ik wel in het bezit was van een rijbewijs. Ik ging mijn angst uit de weg. Totdat ik mijn enkel brak en mij bewust werd dat ook Eus zijn enkel kon breken. Tegelijkertijd kochten wij een robuuste Jeep. Ik moest van mezelf aan de bak. Iedere keer zweette ik peentjes. Maar na een half jaar van bloed zweet en tranen, is autorijden nu een grote hobby van me. Dus relaxed op vakantie gaan kan wel, maar je moet gewoon GAAN!

Relativeer

Als je bang voor spinnen bent, dan zie je ze overal. Het helpt als je gaat bedenken dat spinnen in Europa niet dodelijk zijn. Ze mogen er dan eng uitzien maar ze doen je niets. Dus relativeer. Als je in de zorg werkt en nog steeds angstaanjagende beelden op je netvlies ziet verschijnen, kan het zijn dat voor jou vakantie een stap te ver is. Daarentegen als jij je te veel aantrekt van wat de media je voorschotelt zie je mensen wellicht louter als besmettingshaarden. Echter als je het totale plaatje ziet dan is met het uitdijen van de bevolking hier in de zomer het gemiddelde van de geïnfecteerden slechts minder dan 1%. En zal er in augustus waarschijnlijk groepsimmuniteit zijn. Gasten vertellen me dat ze zich veilig voelen, en geen moment meer gedacht hebben aan een pandemie.

Bereid je voor

Wat doe je als je angst hebt voor een tentamen? Je bereid je tot in de puntjes voor. Als ik voor mezelf spreek, dan pas ging ik relaxed een tentamen in. Dus vind je het spannend om relaxed op vakantie te gaan, bereid je dan voor. Lees wat je kunt verwachten. Toen ik weer voor het eerst dit jaar naar Nederland ging heb ik me goed voorbereid. Ookal was ik dubbel gevaccineerd heb ik me voor de terugreis toch nog laten testen. Dat gaf rust. Ook ik moest wennen aan ineens meer mensen om me heen op de airport. Bovendien ben ik niet gewend om zolang ergens binnen te zijn. Inmiddels ben ik in Coronatijd vijf keer naar Nederland gevlogen om mijn ouders te zien, en langzamerhand ga ik weer relaxed op reis. Maar ik blijf voorzichtig.

Kom in beweging

Angst grijpt je vast. Je voelt je als een drenkeling die bang is de oever niet te kunnen halen. Maar slechts rondjes blijft draaien in dezelfde richting. Zodra je naar buiten gaat en in beweging komt, verdwijnen vaak ook angstgedachten als sneeuw voor de zon. Dat wat vast zit komt in beweging. Helemaal als je in de natuur bent, voel je dat je hoofd tot rust komt. Vaak zie je dan zoveel mooie dingen op je pad dat je ineens in een andere modus belandt. En ineens creatieve- in plaats van destructieve gedachten je mind vullen. Wandelen is helend. Maar ook door relaxed op vakantie te gaan en te vertoeven in een geheel andere omgeving, vergeet je dat er ├╝berhaupt iets aan de hand is in deze wereld. Want je geniet van een blauwe lucht aan de horizon en de Atlantische aan je voeten.

Praten helpt

Veel gasten die hier komen praten over hoe ze deze tijd beleven. Eenieder heeft het anders beleeft, en van elkaar krijg je inzichten. Door over je angst te praten accepteer je het, maar kun je het ook makkelijker loslaten. Angst ontstaat als het denken te veel terugblikt op dingen die in het verleden gebeurd zijn. Of vooruitloopt op dingen die in de toekomst kunnen gebeuren. En een zeeman heft zijn angst op door de storm te accepteren en te trotseren. Met andere woorden geniet van het moment. Maak je geen zorgen voor de dag van morgen. En waar we geen vat op hebben kunnen we beter accepteren. Voorzichtigheid in deze tijd is geboden, maar in een kramp leven heeft niemand verder gebracht. Dus als je ernaar verlangt, ga relaxed op vakantie.