Reisadvies Portugal; geniet! En stay safe

Reisadvies Portugal; geniet! En stay safe

Op het strand zien we windgolven met een hoogte van enkele meters. Soms zijn ze intimiderend grillig. Met een mengeling van bewondering en vrees zien we de oceaan met donderend geraas op het strand breken. Gelijk een slotakkoord van een symfonie. Tegelijkertijd laat de zon een schittering op het water achter, die verblindend is. Door de talloze terugkaatsingen tegen het wateroppervlak verkrijgt de anders zo blauwe lucht een witte mengkleur. Allesbehalve een stilte voor de storm op Meia Praia. Toch geeft het geraas van de golven en de schittering tegen een grauw wordende lucht me het gevoel van volop leven. Thuis gekomen zitten de gasten rondom de open haard te keuvelen. Zij hebben een pauze genomen van al het Covid- geraas. En volgen ons reisadvies Portugal; geniet! Terwijl je de coronaregels in acht neemt.

Volop leven

Want laten we wel wezen. Voorlopig blijft het virus als een angstaanjagende storm om ons heen razen. Om hierdoor ons leven zo te laten beïnvloeden dat onze gedachten als donkere wolken de schittering van de zon verjagen, is toch geen optie? Wij merken dat gasten die de gevolgen van deze pandemie van dichtbij hebben mee gemaakt of voor andere hete vuren hebben gestaan, ook verkiezen om volop te leven. Om ieder moment te pakken alsof het hun laatste is. Maar wel op een veilige manier. Het reisadvies Portugal; geniet! Onze code geel staat ook voor de zon. Want na de storm schijnt hij weer volop. Bovendien weten Portugezen als geen ander te genieten van het moment; van hun koffietje of hun sardientje. En dan wel ‘com calma’.

Welke kansen?

Ondanks de dreiging en het verlies van dierbaren biedt Corona wellicht ook kansen. Ofschoon we alle ongemakken, van afstand houden, mondmaskers dragen en meer je handen te wassen, moeten trotseren. Want we worden opgeschrikt uit ons warme bedje. Er is een killer in de buurt, en we weten niet waar hij zich verstopt. Maar als we het statistisch en nuchter bekijken is covid-19 niet de enige killer die ons leven bedreigt. Er zijn zoveel meer drastische doodsoorzaken. Ook doordat we niet meer zo gezond met onze aardbodem of met onszelf omgaan. En wellicht de coronaregels soms aan ons laars lappen. Bij een gezond leven hoort ook een leven zonder veel stress.

Reisadvies Portugal; geniet!

Natuurlijk hoort er bij een vol leven een geringe mate aan stress. Vooral als we nieuwe projecten opzetten. Of even niet weten hoe nu verder. Maar ongezonde stress is piekeren, angstvisioenen genereren en kijken naar het leven als een onophoudelijke storm. In afwachting waar Donar nu weer zijn helse flitsen uit zal delen. Maar hoe komt het dan dat men hier makkelijk het reisadvies Portugal; geniet opvolgt?  De cijfers van geïnfecteerden dalen zelfs in West Algarve de afgelopen week. Door te genieten van kleine dingen die een soort van veiligheid bieden.  Zoals een kat op schoot, een vriendelijk woord. Een gevoel van; ‘hoewel we niet dichtbij elkaar mogen zijn, voelen we ons in dit alles samen’. Men geniet hier van het lang gerekte strand Meia Praia. Banjert op een veilige manier Lagos in. En is blij verrast met mooie zonsop- en ondergangen.

Immuunsysteem een boost geven

Juist hier in onze B&B worden ideeën uitgewisseld, en mogelijkheden onderzocht om dromen te leven. Dus waarom tv programma’s kijken waar vooral één aspect wordt uitgelicht? Angst voor corona. En dan gaat het vooral om stijgende cijfers. Niet hoe jij je immuunsysteem een boost kan geven door bijvoorbeeld te wandelen door prachtige herfstkleuren. Of gezond te eten met voedsel uit de streek. En vooral hoe jij je mind gezond kunt voeden door kansen te creëren. Als je niets te verliezen hebt, wat ga je dan doen? Wat is jouw bucketlist? Jij kunt je eigen reisadvies bepalen voor jouw reis door het leven. Zelfs in deze tijd. Waar je ook vertoefd.

Waar is het glas half vol?

Over stormen, pandemieën, overstromingen hebben wij geen controle. En misschien is dat waarom iedereen zo naarstig het nieuws bij houdt. Om controle te hebben over deze dreigende situatie. Maar het enige waar we controle over kunnen uitoefenen is onze eigen gemoedstoestand. Ook of wij genoeg veiligheid betrachten om niet geïnfecteerd te worden of te infecteren. Wat zelfs geen garanties biedt. Deze fase in een ieders leven is geen sinecure. Dus het vergt aanpassen en opletten. Maar hoe wij ermee omgaan is een keuze. Kijken waar het glas nog half vol is in plaats van leeg. Zo kom ik terug op ons reisadvies Portugal; geniet! Maar stay safe!