Opbouwen geeft vertrouwen

Opbouwen geeft vertrouwen

Stap voor stap. Steen voor steen. Opbouwen geeft vertrouwen. Als ik de trap af loop zie ik Eus druk bezig met hompen vlees voor onze nieuwe barbecue. Gelach vult de ruimte. Nu is de beneden zit hoek met het nieuwe dak bijna compleet. In mei komen nog een mozaïeken tafel met rondom witte stoelen van Solgarve. Om zo vanuit de keuken plaats te nemen aan tafel. Ook dit jaar zijn we weer begonnen met verbouwen. Het geld dat binnenkomt, stroomt uit naar nieuwe projecten. Vertrouwen is het zetten van de eerste stap, zonder dat je de hele trap ziet. Ook is onze tuin opgefrist. Zo kun je nu, beschermd van de zon of regen, onder een verkapping rondom de witte tafels achter het zwembad zitten. Inmiddels zijn er vele bomen gekapt om meer licht te creëren. Want de lege plekken worden opgefleurd met bloemen.

Het opbouwen van je unieke pad

Zo timmer je ook stap voor stap aan je eigen unieke pad. Welke wegen ben jij ingeslagen die jouw authenticiteit benadrukken? Op mijn pad hebben vele wegen mij uiteindelijk naar Portugal geleid. Maar de mooiste routes zijn die waarbij ik mijn intuïtie als kompas geraadpleegd heb. De rest waren detours. Als we dan onze barbecue inwijden komen de verhalen pas echt los. Een vriend vertelt dat een familielid hem verbolgen vroeg; “Als je van mij houdt, waarom woon je dan zo ver weg van mij?” Hij moest zich even distantiëren, om daarna begrip te krijgen voor zijn keuze. Je eigen pad kiezen is soms ook anderen teleurstellen. Maar door los te laten en met vertrouwen onbekende wegen te bewandelen ontdek je waar werkelijk toe in staat bent. Opbouwen geeft vertrouwen.

Het opbouwen van vriendschappen

Niet alleen het opbouwen van je eigen paradijs geeft vertrouwen maar ook het opbouwen van vriendschappen. Elke steen die je legt schept vertrouwen. Zodat je op elkaar kunt bouwen. Tijdens deze inwijdingsceremonie, onder het genot van een Portugese Cava, gaat het al snel over vriendschappen. Een vriend beweert; “Een vriendschap zit goed als het moeiteloos gaat.” Die ervaring hebben wij ook. Maar ook dat er vertrouwen is en je jezelf kunt zijn. Dat je elkaar aanspoort om het beste uit jezelf te halen. Een support groep. Soms heb je vriendschappen die ineens niet meer levelen. Niemands fout, maar de radiofrequentie correspondeert niet meer. Vroeger had ik nog wel eens de neiging vrienden achter op mijn bagagedrager mee te slepen. Herken je dat? Wat is het dan hard trappen zeg! En als je aangeeft dat ze maar zelf moeten gaan fietsen, springen ze bij iemand anders achter op de fiets.

Het opbouwen van je droom

Het leven van je droom krijg je niet voor niets. Dat gaat ook stap voor stap. Soms twee stappen vooruit en één naar achteren. In het begin waren we vooral aan het zaaien, zaaien en nog eens zaaien. Action purifies. Tijdens het gesprek daar aan de barbecue vroeg een gastvriendin; “Hoe kan ik mijn grootste verlangen neer zetten. En in mijn eigen onderhoud voorzien?” Mijns inziens is dat dus door iedere dag iets van jezelf aan de wereld geven. Waardoor je zichtbaar wordt. Ieder op zijn/haar eigen manier. Ik ken iemand die met een acupunctuur praktijk begon met twee klanten. Na een jaar waren het er vier, en toen na een jaar zestien. Ondanks de twijfel bleef ze bij dokters langsgaan en flyers uitdelen. En gaf vooral persoonlijke aandacht aan haar klanten. Na 1,5 jaar stroomde het vol. Nu heeft ze een grote maatschap van 16 acupuncturisten. Opbouwen geeft vertrouwen.

Luchtkastelen en kernwaarden

Ondertussen voelen we ons gezegend. Want we hebben een mooie vrienden- en gastenkring opgebouwd. En we blijven bouwen en zaaien. Soms krijg ik aanvragen voor een gesprek van mensen die een B&B willen beginnen. Maar niet meer kapitaal hebben dan een ton. Daarmee kun je hier alleen luchtkastelen bouwen. Maar je kunt altijd beginnen met een huis te huren. Of bij een bestaande B&B in dienst te gaan. Er zijn zoveel mogelijkheden. Bij je droom leven horen soms ook luchtkastelen. Maar je wordt al rap door de realiteit getoetst. Ook al heb ik menig illusies door moeten prikken. En onlangs nog een grote ballon. Toch blijf ik dromen. En geloven in de mens en in het leven. Zo blijven we vooral samen bouwen aan; Verbinding, Vreugde, Vrijheid, Verdieping, Vertrouwen, Vernieuwing en Vieren! Want dat heeft ons een pracht leven gegeven. Opbouwen geeft vertrouwen.