An on- and off road discovery

An on- and off road discovery

Plots verlaten we de asfaltweg en hobbelen een stoffige zandweg op, onze ontdekkingstocht off road. Een groene vlakke oase doemt op aan onze rechterzijde, de uiterwaarden van de rivier de Arade. Inmiddels sta ik bovenop de bijrijders stoel om deze frisse vallei geheel te kunnen aanschouwen. Wat een paradijs! Onze ontdekkingsreis op zoek naar een nieuwe B & B plek dichtbij de kust levert vele nieuwe indrukken, inzichten en ook een verbreding van onze horizon op. An off- and on road discovery.

Een ontdekkingsreis

Waarom off road? Omdat de weg soms langs onduidelijke bewegwijzering gaat terwijl je toch geniet van de prachtige vergezichten. Het is een les om ons niet vast te klampen aan een nieuw object maar gaandeweg de signalen op te pikken welke richting de juiste is. Hechten en loslaten. Vertrouwen hebben dat de koper van onze Casa verschijnt wanneer de tijd daar is en zo een nieuwe toekomst zich vanzelf aandient. De opties van waar en hoe bekijken we vanuit een zo’n breed mogelijk spectrum.

Bewegwijzerd door voorwaarden

Toch is het geen ontdekkingsreis op de bonnefooi. Als leidraad nemen we onze voorwaarden mee, die door onze gasten en ondergetekenden als belangrijk bevonden zijn. Tevens loopt een vriend aan de zijlijn met deze tocht mee. Als bijna Royal Guest weet hij precies wat onze gasten belangrijk vinden.

Dichtbij de Atlantische oceaan

Een belangrijke voorwaarde is dat het pand niet meer dan twintig minuten rijden is van de Atlantische oceaan. De ervaring leert dat huizen gelegen bij een strand met oceaanzicht boven ons budget uitkomen. “De prijzen in de Algarve zijn dit jaar met 14% gestegen en met 18% in jullie lievelingsgebied.”, aldus een makelaar. De westkust valt af, te ver van het vliegveld Faro. Daarbij is het in de zomer langdurig mistig.

Rustige omgeving

Onze eerste bezichtiging is in de buurt van Loulé. Een historische gezellige marktplaats, gesticht door de Moren. Een prachtige villa met overal Moorse arcades heeft onze blik gevangen. Oceaanzicht en een extra annex voor ons en mijn ouders. Luisterrijke hoekjes. Zodra ik naar buiten loop word mijn aandacht automatisch weer naar binnen getrokken.  Het gezoem van een drukke nationale verkeersweg op de achtergrond irriteert me. Bij het afscheid met de eigenaresse laten een ambulance en een stel motorrijders luidruchtig van zich horen. Dit strookt niet met één van onze voorwaarden, een rustige omgeving.

Een tuin met privéplekken

Een week later gaan we naar een buitenverblijf in ons lievelingsgebied Vale del Rei ( de vallei van de koning). Elke keer als ik van Lagoa dit gebied inrij voelt het als thuis. De voordelen van dit gebied zijn, een imponerende kust strook met een afwisseling van robuuste hoge rotsen en idyllische strandjes. Het achterland is glooiend, straalt rust uit en is voorzien van kleine pittoreske dorpjes zoals Porches en Lagoa die nog een authentieke sfeer uitstralen. Inmiddels hebben wij al twee schaapherders ontmoet die met hun kuddes door het gebied struinen. Al bij binnenkomst ben ik begeesterd, een weelderige gigantische tuin vol oleanders,  omzoomd door cipressen en dennen. Dit om een gevoel van privacy te waarborgen terwijl men ruim uitkijkt naar ons Monchique gebergte. Deze tuin komt overeen met de wensen van onze gasten; er zijn tal van privé plekjes om je terug te trekken.

Goede sfeer, to fall in sinc

Architectonisch een juweel van een huis met twee torentjes en een prachtig bordes, alsof je paleis Soestdijk binnenloopt. Voor mij niet onbelangrijk; een groot zwembad. Het huis wasemt van binnen een gezellige sfeer uit,  is licht. en goed onderhouden. Zoals de Engelsen zeggen I fell in sinc with the house.

Minstens 300 vierkante meter?

Toch vallen de vierkante meters tegen. De villa voldoet niet aan onze voorwaarde van een leefruimte van minstens 300 vierkante meters. Dit zou opgelost kunnen worden met ultramoderne en geïsoleerde tiny houses die in Estombar verkocht worden voor een schappelijke prijs.

Wandelgebied en treat

De in de winter ontdekte wandelingen, via sluip door kruip door paadjes lopen vanaf dit huis; naar Lagoa, Porches en het strand. Mijn favoriete Earth Shop en Café is slechts op 3 km afstand, een leuke beloning na een inspannende wandeling of fietstocht.

Een villa met ambiance en ziel

Nog een week later leidt onze ontdekkingsreis naar een pand dichtbij Carvoeiro. Deze is omgeven door ranke wijnvelden en in de verte zie je het gebergte Monchique. Een stap door de grote voordeur en ik hoef niet meer. Het huis mist ambiance en ziel, de keuken en kamers zijn gedateerd. Terwijl ik het gebouw uit snel en naar Monchique staar, doet Eus nog een poging om mij te overtuigen door middel van het groot aantal vierkante meters. Voor mij is dit huis exit.

Sociale omgeving

Rap daarna neemt de vriendelijke makelaar ons op ontdekkingsreis naar een mooie Quinta tussen Porches en Silves. Dit keer rijden we door een groen landschap doorspekt met oranje stippen; sinaasappelboomgaarden. Landerijen doorkruisend rijden we gestaag een lang gerekte oprijlaan op, geflankeerd met huizenhoge palmen. Deze property heeft meteen onze bekoring. Gezellig ingericht, de nodige vierkante meters. Drie ruime appartementen kun je maken terwijl wij kunnen wonen in de toren. Echter, de A22 is op 2 km afstand en zou voor overlast kunnen zorgen met westenwind. En….. de locatie is toch wel ietwat geïsoleerd voor als we ouder worden.

Intuïtie en gevoel geven de doorslag

Nog maar vier bezichtigen van consciëntieus uitgezochte panden bieden al veel inzichten en mogelijkheden. Ondanks voldoende belangstelling is onze stee nog niet verkocht. Mocht er echter morgen een serieuze koper langskomen dan zijn wij goed voorbereid en hoeven we niet doldriest op zoek te gaan. Deze ontdekkingsreis naar een andere Bed and Breakfast, vergt aan de ene kant vertrouwen maar dus ook een gefocuste voorbereiding. Weten wat wij alle twee en onze gasten willen. En ondertussen blijven we genieten van ons prachtige paradijs op de berg Foia, het uitzicht is nergens te evenaren. Uiteindelijk zal zoals bij de keuze voor Casa Rosa Branca destijds, timing, gevoel en intuïtie de doorslag geven.

Hoe ga jij op ontdekkingsreis naar nieuwe mogelijkheden? Ga je op de bonnefooi of bereid jij je goed voor? Wat geeft jou de doorslag bij een beslissing?